ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. ΜΟΝΟ.

Συνδυασμός για δυνατούς λύτες
Απάντηση
bullis
Δημοσιεύσεις: 2460
Εγγραφή: Πέμ 19 Ιαν 2012, 09:40
Has thanked: 217 times
Been thanked: 112 times

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. ΜΟΝΟ.

Δημοσίευση από bullis » Σάβ 26 Μάιος 2012, 01:10

συνεχίζουμε από την αρχή... ποιητικά :mrgreen:
"Ευρώπη θα πεθάνεις χωρίς τη χώρα που σε γέννησε"

Ο γερμανός νομπελίστας Γκίντερ Γκράς καυτηριάζει την Ευρώπη η οποία, όπως λέει, διαπομπεύει την Ελλάδα εν μέσω της κρίσης του ευρώ, σε ένα ποίημα του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Sueddeutsche Zeitung.

Στο ποίημα, με τίτλο "Η ντροπή της Ευρώπης", που δημοσιεύεται το Σάββατο και στην έντυπη έκδοση, ο Γκρας προειδοποιεί την ΕΕ: "Εσύ η Ευρώπη, θα πεθάνεις χωρίς ψυχή, χωρίς τη χώρα που σε δημιούργησε".

"Καρφωμένη γυμνή στον πάσσαλο, γιατί είναι πνιγμένη στα χρέη, μια χώρα υποφέρει", γράφει ο 84χρονος Γερμανός συγγραφέας, στο κείμενο αυτό των δώδεκα στροφών που αποτελούνται από δύο στίχους η κάθε μία.

Απευθυνόμενο άμεσα την Ευρώπη, το ποίημα αρχίζει έτσι: "Απομακρύνεσαι από τη χώρα, που ήταν το λίκνο σου, και είναι κοντά στο χάος, γιατί δεν συμμορφώθηκε με τις αγορές".

Και αμέσως μετά αναφέρει ότι η χώρα αυτή "της οποίας ο πλούτος κοσμεί τα μουσεία, καταδικασμένη στη φτώχεια" είναι "ακόμα μόλις ανεκτή".

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε στην δημοσιότητα η πλειοψηφία των Γερμανών (60%) τάσσεται κατά της εξακολούθησης της παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.

Τον Απρίλιο ο Γκρας είχε προκαλέσει μια διαμάχη με τη δημοσίευση στην ίδια εφημερίδα ενός ποιήματος στο οποίο ανέφερε ότι το Ισραήλ απειλεί την παγκόσμια ειρήνη λόγω του πυρηνικού του οπλοστασίου. Μετά από αυτό το εβραϊκό Κράτος τον κήρυξε persona non grata.

Στο μεταξύ, 22 επιφανείς ξένοι επιστήμονες, 20 από τους οποίους είναι νομπελίστες στους τομείς των θετικών επιστημών (Ιατρική-Φυσιολογία, Φυσική και Χημεία), δημοσίευσαν επιστολή στο διεθνούς κύρους περιοδικό "Science", την οποία επίσης απέστειλαν σε κορυφαίες θεσμικές προσωπικότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ρομπάι, Μπαρόζο, Σουλτς), ζητώντας τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της Ελλάδας, ώστε να βγει από τη σοβαρή κρίση.
http://www.nooz.gr

αν κανείς σκαμπάζει γερμανικά ας κάνει μια πρόχειρη μετάφραση:

http://www.sueddeutsche.de/kultur/gedic ... -1.1366941

____________________________________________
«Υποστήριξη για την Ελλάδα» (Support for Greece) είναι ο τίτλος επιστολής η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό τεύχος της έγκριτης επιστημονικής επιθεώρησης Science.Η επιστολή, φέρει την υπογραφή του Harald zur Hausen του Γερμανού γιατρού και διευθυντού του Γερμανικού Κέντρου Ερευνας για τον Καρκίνο ο οποίος το 2008 τιμήθηκε με το Βραβείο Νομπέλ Ιατρικής για τις εργασίες του που είχαν σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη του εμβολίου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Την επιστολή, η οποία έχει επίσης σταλεί στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schulz, στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Herman van Rompuy και στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jose Manuel Barroso, συνυπογράφεται από άλλους είκοσι τιμηθέντες με το βραβείο Νομπέλ, καθώς επίσης και από τον Iain Mattaj διευθυντή του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας (EMBL). (Τα ονόματα παρατίθενται στο τέλος του άρθρου).

Χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία

Η επιστολή δεν είναι απλώς μια ανθρωπιστικού τύπου έκκληση για βοήθεια. Οι επιφανείς προσωπικότητες των θετικών επιστημών αφού περιγράψουν λακωνικά την οικονομική κατάσταση της χώρας μας, υποδεικνύουν την ύπαρξη συγκεκριμένων ευρωπαϊκών κεφαλαίων (τα ονομαζόμενα «διαρθρωτικά κεφάλαια») τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να υλοποιηθεί η υποστήριξη προς την χώρα μας.

Τα εν λόγω κεφάλαια, για διαφόρους λόγους δεν εισέρευσαν στη χώρα κατά τα δύο τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να έχουν πληγεί οι τομείς «της εκπαίδευσης, της έρευνας και της τεχνολογίας» επισημαίνεται στην επιστολή.

Καθώς οι παραπάνω τομείς είναι καίριοι για την έξοδο της χώρας από την κρίση, οι επιστήμονες καλούν τους ευρωπαίους ηγέτες να εγγυηθούν «την επιβίωση και τη μελλοντική ανάπτυξη των πλέον ανταγωνιστικών και τεχνολογικών ινστιτούτων της Ελλάδας, ξαναθέτοντας σε ισχύ τα μέτρα του παρελθόντος».

Οι προτάσεις

Για να μην αφήσουν δε τίποτε στην τύχη, οι 21 λαμπερές προσωπικότητες της επιστήμης απαριθμούν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν:

Για την επίτευξη βραχυπρόθεσμων οφελών, να απελευθερωθεί ένα σημαντικό μέρος των πόρων που προέρχονται από τα διαρθρωτικά ταμεία και προορίζονται για την Ελλάδα, προκειμένου να διατεθεί σε καινοτόμα ελληνικά προγράμματα επιστήμης και τεχνολογίας.

Για την επίτευξη μακροπρόθεσμων οφελών, να χρησιμοποιηθούν επίσης τα κεφάλαια αυτά για να τεθεί σε εφαρμογή ένα ευρύ πρόγραμμα προώθησης της στενής συνεργασίας μεγάλων ευρωπαϊκών κέντρων έρευνας και τεχνολογίας με ελληνικές ομάδες αριστείας.

Να εξασφαλιστεί η συνέχιση της υποστήριξης της ελληνικής συμμετοχής σε μεγάλους ευρωπαϊκούς οργανισμούς όπως είναι το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας.

Να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα για τη δημιουργία νέων κοινών ευρωπαϊκών-ελληνικών ιδρυμάτων αριστείας, με έμφαση σε επιστημονικά πεδία στα οποία η Ελλάδα έχει ήδη μια ισχυρή παρουσία στο ευρωπαϊκό τοπίο και τα οποία κρίνονται ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας.

Η επιστολή κλείνει κάνοντας μνεία στο ισχυρό ανθρώπινο επιστημονικό δυναμικό της χώρας, αλλά και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι με τη λήψη κατάλληλων μέτρων, η χώρα θα μπορέσει να αποκτήσει, μέσω της ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας, μια ανταγωνιστική οικονομία.

Οι υπογράφοντες (με αλφαβητική σειρά)

Peter C. Agre, Nobel Prize in Chemistry 2003; Elizabeth H. Blackburn, Nobel Prize in Physiology or Medicine 2009; Günter Blobel, Nobel Prize in Physiology or Medicine 1999; Edmond H. Fischer, Nobel Prize in Physiology or Medicine 1992; Carol W. Greider, Nobel Prize in Physiology or Medicine 2009; Jules A. Hoffmann, Nobel Prize in Physiology or Medicine 2011; H. Robert Horvitz, Nobel Prize in Physiology or Medicine 2002; Sir Richard Timothy (Tim) Hunt, Nobel Prize in Physiology or Medicine 2001; Eric R. Kandel, Nobel Prize in Physiology or Medicine 2000; Wolfgang Ketterle, Nobel Prize in Physics 2001; Roger D. Kornberg, Nobel Prize in Chemistry 2006; Yuan T. Lee, Nobel Prize in Chemistry 1986; Robert, Lord May of Oxford, Royal Swedish Academy’s Crafoord Prize 1996; John C. Mather, Nobel Prize in Physics 2006; Prof. Iain Mattaj, Director General, EMBL; Sir Paul M. Nurse, Nobel Prize in Physiology or Medicine 2001; Sir Venkatraman Ramakrishnan, Nobel Prize in Chemistry 2009; Sir Richard J. Roberts, Nobel Prize in Physiology or Medicine 1993; Hamilton O. Smith, Nobel Prize in Physiology or Medicine 1978; Thomas A. Steitz, Nobel Prize in Chemistry 2009; Kurt Wüthrich, Nobel Prize in Chemistry 2002; and Harald zur Hausen, Nobel Prize in Physiology or Medicine 2008.
aegeantimes.gr
Γιατί και πώς;

bullis
Δημοσιεύσεις: 2460
Εγγραφή: Πέμ 19 Ιαν 2012, 09:40
Has thanked: 217 times
Been thanked: 112 times

Re: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. ΜΟΝΟ.

Δημοσίευση από bullis » Σάβ 26 Μάιος 2012, 10:26

Το κόστος της εξόδου της Ελλάδας από την Νομισματική Ένωση θα ξεπεράσει το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ τόνισε ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Χρηματοπιστωτικoύ Ινστιτούτου Τσαρλς Νταλάρα, ενώ η σωτηρία της θα κοστίσει μόλις 10 δισ. ευρώ τα οποία θα διατεθούν για την ανάπτυξη της χώρας, κατέληξε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg.

«Όσοι νομίζουν πως η Ευρώπη και γενικότερα η παγκόσμια οικονομία είναι προετοιμασμένη για μια έξοδο της Ελλάδας θα πρέπει να το ξανασκεφτούν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κύριος «IIF» στην συνέντευξή του.

Σύμφωνα με τον κ. Νταλάρα το μείζον πρόβλημα σε μια τέτοια εξέλιξη έγκειται στο ύψος της έκθεσης της ΕΚΤ στο ελληνικό χρέος που πρακτικά είναι διπλάσιο από τα ίδια κεφάλαιά της, γεγονός που, σύμφωνα με τον επικεφαλής του IIF, την καθιστά ανίκανη να παράσχει ρευστότητα και να σταθεροποιήσει το χρηματοπιστωτικό κλάδο της Ευρωζώνης.

«Η ΕΚΤ θα είναι χρεοκοπημένη εάν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ», σημειώνει ο κύριος Νταλάρα. «Η Ευρώπη θα έπρεπε πρώτα και κατά προτεραιότητα να ανακεφαλαιοποιήσει την κεντρική της τράπεζα.»

«Η μόνη λύση είναι να δώσει η Ευρωζώνη στην Ελλάδα 10 δισεκατομμύρια ευρώ για μέτρα ανάπτυξης, ένα πολύ μικρό ποσόν σε σχέση με το κόστος εξόδου της χώρας μας από την Νομισματική Ένωση» καταλήγει ο Νταλάρα.
http://www.sigmalive.com
Η ώρα της πληρωμής και της εξόφλησης των ελληνικών χρεών, έφθασε για την Αθήνα επισημαίνει η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στην βρετανική εφημερίδα «Guardian». Χρησιμοποιώντας, για πρώτη φορά τόσο σκληρή γλώσσα τονίζει ότι οι Έλληνες πρέπει να φροντίσουν μόνοι τους τον εαυτό τους και να σταματήσουν να προσπαθούν να «δραπετεύουν» από τις υποχρεώσεις τους και κυρίως να φοροδιαφεύγουν.

«Έχω μεγαλύτερη συμπόνοια και την επιθυμία να βοηθήσω τα μικρά παιδιά ενός χωριού του Νίγηρα που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν παρά μόνο δύο ώρες σχολικών μαθημάτων στριμωγμένα ανά τρία σε μία καρέκλα παρά τους ανθρώπους της Αθήνας» αναφέρει η Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξή της.

«Το μυαλό μου και η σκέψη είναι πεςρισσότερο σε αυτά τα παιδιά παρά στους Έλληνες, που ήρθε η ώρα να εξοφλήσουν και να αρχίσουν να βοηθούν τον εαυτό τους, παρά να αναζητούν τρόπους «απόδρασης» από τις υποχρεώσεις τους» συμπλήρωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ για να συμπεράνει ότι «πέρασαν πολύ καλά μέχρι τώρα και ήρθε η ώρα της πληρωμής, γιατί αυτό είναι το δίκαιο».

Η ίδια διευκρίνισε μιλώντας στην «Guardian ότι δεν πρόκειται να χαλαρώσει το πρόγραμμα λιτότητας για την Ελλάδα ούτε οι όροι που θέτει το ΔΝΤ για να συνεχίσει την στήριξή του προς τη χώρα μας.

«Δεν χρειάζονται άλλη βοήθεια οι Έλληνες, πρέπει αυτοί να βοηθήσουν τον εαυτό τους και κυρίως να σταματήσουν να φοροδιαφεύγουν» επεσήμανε η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία για πρώτη φορά χρησιμοποίησε τόσο σκληρή γλώσσα για την Ελλάδα.

Σε ερώτηση, τέλος, για το κλίμα αλλαγής στην Ευρώπη από την εκλογή Ολάντ και τις σχέσεις του με την Καγκελάριο Μέρκελ η Λαγκάρντ απάντησε ότι δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία και οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά για την επίλυση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη
http://www.tanea.gr/
Ονομάζεται Αρτούρ Μας (Artur Mas i Gavarró) και είναι ο Πρόεδρος της Generalitat de Catalunya, της ανεξάρτητης Περιφέρειας της Καταλονίας στην Ισπανία, της περιοχής δηλαδή που την Παρασκευή έριξε ένα πρώτου μεγέθους «κανόνι» στις αγορές, δηλώνοντας αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεων της αυτόνομης περιφέρειας και ζητώντας κεφάλαια, διάσωση δηλαδή, από την κεντρική κυβέρνηση.

Την ώρα που το σύνολο των διεθνών αναλυτών και οικονομολόγων «περιμένουν» την Ελλάδα και τα σενάρια περί εξόδου της χώρας μας από το ευρώ πληθαίνουν μέρα με τη μέρα, «έσκασε» η Καταλονία και αυτομάτως επανέφερε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας τα ζοφερά σενάρια για την τύχη της Ισπανίας, της τέταρτης μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας και του πραγματικού «εφιάλτη» για τους Ευρωπαίους πολιτικούς και οικονομικούς ταγούς.

Το αξιοσημείωτο στην υπόθεση είναι το ότι η Καταλονία, η πρώτη ισπανική περιφέρεια που ουσιαστικά χρεοκοπεί, είναι η … πλουσιότερη (!) περιοχή της Ισπανίας, με ΑΕΠ που φτάνει συνολικά το ΑΕΠ της Ελλάδας και το οποίο αναλογεί στο 20% της ισπανικής οικονομίας.

Παρά ταύτα ο Πρόεδρός της ανακοίνωσε πως το ταμείο είναι μείον, ξεκαθάρισε πως στο τέλος του μήνα δεν θα μπορέσει καν να πληρώσει τις υποχρεώσεις της, χώρια που μέχρι το τέλος της χρονιάς θα πρέπει να πληρώσει περί τα 13 δισ. ευρώ. Το εντελώς παράλογο είναι πως το χρέος της Καταλονίας ελέγχεται, σε ποσοστό περί το 25%, από μικροομολογιούχους οι οποίοι έχουν τοποθετήσει τις οικονομίες τους στα λεγόμενα «πατριωτικά ομόλογα» (patriot bonds). Και τώρα κινδυνεύουν να χάσουν τα πάντα…

Το οξύμωρο στην υπόθεση, έτσι όπως εξελίσσεται ραγδαία, είναι το ότι ο Πρόεδρος Αρτούρ Μας, ο ισχυρός άνδρας της Καταλονίας, υποχρεώθηκε να ζητήσει βοήθεια από την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας την ώρα που κορυφώνει την εκστρατεία του για ανεξαρτητοποίηση της Περιφέρειας από τον κυβερνητικό έλεγχο! Το κλειδί στην όλη του ιδεολογία και στον δημόσιο λόγο του είναι ο διαχωρισμός της πολιτικής ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας, ΟΧΙ όμως η ανακήρυξή της ως … αυτόνομο κράτος. Με δυο λόγια ο κύριος Μας εξελέγη στην προεδρία της Καταλονίας, το Νοέμβριο του 2010, επικεφαλής του καταλανικού φιλελεύθερου εθνικιστικού κόμματος (CDC), με κύριο σύνθημα την «επιστροφή του Καταλανισμού», ήτοι την πολιτική και οικονομική ανεξαρτητοποίηση της Περιφέρειας από την κεντρική κυβέρνηση, η ανακήρυξή της ως πλήρως αυτόνομη περιοχή, ΟΧΙ ως αυτόνομο κράτος…

Ως πολιτική παρουσία ο Αρτούρ Μας ξεχωρίζει και για τις φιλελεύθερες απόψεις του ως προς την οικονομική διακυβέρνηση, την σταθερή του προσήλωση προς την ευρωπαϊκή προοπτική – θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους «φιλοευρωπαϊστές» πολιτικούς στον ευρωπαϊκό Νότο – αλλά και τις ομοίως φιλελεύθερες απόψεις του σε θέματα κοινωνικής πολιτικής.

Αυτός ο άνθρωπος βρίσκεται σήμερα επικεφαλής της Καταλονίας στην πιο δύσκολη στιγμή, την ώρα που η χώρα και η … «χώρα» του βρίσκονται σε δεινή θέση.

Ήδη οι Καταλανοί θεωρούν πως εάν η «χώρα» τους ήταν ανεξάρτητη δεν θα είχε πληγεί από την οικονομική κρίση σε τέτοιο βαθμό και σε τέτοια έκταση. Από την άλλη χωρίς την αρωγή της «κεντρικής» κυβέρνησης η Περιφέρεια θα χρεοκοπήσει και … επισήμως.

Και ο Αρτούρ Μας καλείται τώρα να βρει τη χρυσή τομή και να συγκεράσει αυτές τις αντικρουόμενες απόψεις …
http://www.protothema.gr/
Μέσα σε 36 μήνες με μία εθνική διαχείριση του όλου προγράμματος, η Ελλάδα μπορεί να βγει από την οικονομική και πτώτιστα κοινωνική κρίση που την μαστίζει, με την αξιοποιηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που έχουν εντοπιστεί νότια της Κρήτης.

Σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ηράκλειο με τίτλο «Έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα» που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης και το ΤΕΕ/ΤΑΚ ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Αντ.Φώσκολος, τεκμηρίωσε με επιστημονικά δεδομένα ότι τα κοιτάσματα στην Ελλάδα και κυρίως νοτίως της Κρήτης όχι μόνο υπάρχουν, αλλά μάλιστα μπορούν να μας βγάλουν από την κρίση, σε 36 μήνες!

Στην ημερίδα ο καθηγητής παρουσιάζει τα καινούρια στοιχεία που έχουν προκύψει και τα οποία, μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, επιβεβαιώθηκαν από τον πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφια, ο οποίος στη Βιέννη είπε ότι "Από την στιγμή που υπάρχει μεθάνιο και έχουμε φυσαλίδες μεθανίου υπάρχει και πετρέλαιο. “Δεν είναι ειδικός, προφανώς του το επιβεβαίωσαν οι Αμερικάνοι” – είπε ο κ.Φώσκολος.

Το σημαντικότερο απ'όσα είπε είναι ότι "Τα κοιτάσματα δεν είναι σε τόσο μεγάλο βάθος, αλλά πάνω απ'όλα γνωρίζουμε μεσες-άκρες που βρίσκονται. Αυτό σημαίνει ότι από την στιγμή που ξεκινήσουν οι έρευνες μέσα σε ένα χρόνο θα έχουν έχουμε τα πρώτα συγκεκριμένα αποτέλεσματα και από εκεί και πέρα σε 24 μήνες θα έχουμε έναρξη εξορύξεων, αλλά και πάλι αυτό δεν είναι απαραίτητο για να αλλάξει το οικονομικο κλίμα. Μόλις έχουμε ποσότητες υδρογονανθράκων θα αλλάξουν τα πάντα" ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Παραθέτοντας τα επιστημονικά στοιχεία, τα οποία εκτείνονται σε τέσσερις ενότητες, ο καθηγητής ανέφερε ότι πετρέλαιο υπάρχει όπου:

- υπάρχει θερμογενετικό φυσικό αέριο (που υπάρχει στην Κρήτη εδώ και 1,5 εκ. χρόνια). “Δεν είναι δική μου άποψη, αλλά Αμερικάνων που έκαναν έρευνες” – είπε ο κ.Φώσκολος,

- υπάρχουν συγκλίνουσες λιθοσφαιρικές πλάκες
- υπάρχουν ράγες
- υπάρχουν ενεργά ηφαίστεια από όπου βγαίνει φυσικό αέριο,
- υπάρχει τεράστιος όγκος μετρητών στο βυθό

“Η Κρήτη βρίσκεται ακριβώς πάνω σε αυτά, γιατί να αποτελεί παγκόσμια εξαίρεση και να μην έχει πετρέλαιο;” – αναρωτήθηκε ο Αντώνης Φώσκολος, καλώντας τους Έλληνες επιστήμονες να προβληματιστούν. “Είναι δυνατόν να σου αφήνει ένα μπουκέτο λουλούδια έξω από την πόρτα σου κι εσύ να μη ρωτάς γιατί και πως σου τα αφήνει;” – είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ο ίδιος μιλάει με αριθμούς λέγοντας ότι μία μονάδα υδρογονανθράκων που κοστίζει 3 ευρώ, η Ελλάδα την εισάγει έναντι 11 ευρώ και την πωλεί στον καταναλωτή έναντι 17 ευρώ. Ο καθηγητής, παράλληλα, προχωρά και σε καταγγελίες, παραπέμποντας σε πολιτικά πρόσωπα και τεράστια οικονομικά συμφέροντα που εισάγουν υδρογονάνθρακες και δεν θέλουν η Ελλάδα να βγάλει τα δικά της αποθέματα πετρελαίου.

Σύμφωνα με τον κ.Φώσκολο, μάλιστα πολιτικό πρόσωπο της Κρήτης τον χαρακτήρισε δημαγωγό, κατηγορώντας τον ότι πουλάει εμπόριο ψεύτικων ελπίδων, ακριβώς επειδή αυτός ο πολιτικός εργάζεται για λογαριασμό ελληνικής εταιρείας που εμπορεύεται πετρέλαιο!.

Την ίδια άποψη με τον Αντώνη Φώσκολο εκφράζει ο Αβραάμ Τζελίλης, ακαδημαϊκός στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, ο οποίος κάνει λόγο για 1,5 τρις. κυβικά υδρογονανθράκων στα νότια της Κρήτης, ενώ και ο ίδιος αναφέρεται σε οικονομικά συμφέροντα εταιρειών με τις “ευλογίες” πολιτικών προσώπων.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Γιατί και πώς;

bullis
Δημοσιεύσεις: 2460
Εγγραφή: Πέμ 19 Ιαν 2012, 09:40
Has thanked: 217 times
Been thanked: 112 times

Re: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. ΜΟΝΟ.

Δημοσίευση από bullis » Σάβ 26 Μάιος 2012, 14:46

Εάν καταρρεύσει το ευρώ, αυτό δεν θα είναι το τέλος αλλά η αρχή της κρίσης, τόνισε ο διεθνούς φήμης τσέχος οικονομολόγος Τόμας Σέντλατσεκ, μιλώντας στο φετινό TEDxThessaloniki, μία διοργάνωση που στόχο έχει την προβολή ιδεών που αξίζει να διαδοθούν Ο τσέχος οικονομολόγος, ένα από τα «5 λαμπρότερα οικονομικά μυαλά» στον κόσμο κατά την οικονομική Επιθεώρηση του Γέιλ είναι υπέρμαχος της εξεύρεσης μίας κοινής ευρωπαϊκής λύσης για τα χρέη, καθώς, όπως λέει, η Ευρώπη ως σύνολο είναι πολύ πιο σταθερή από ό,τι η Ιαπωνία ή οι ΗΠΑ.

«Αν κατακερμάτιζες την Ιαπωνία σε 27 μονάδες, κάποιες απ’ αυτές θα είχαν επίσης προβλήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Άλλωστε, για τον Τόμας Σέντλατσεκ, η κρίση δεν είναι πρόβλημα ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό και «η Ελλάδα αποτελεί απλά μία παράπλευρη απώλεια».

Ο τσέχος οικονομολόγος, το βιβλίο του οποίου «Τα οικονομικά του καλού και του κακού» γνωρίζει διεθνή επιτυχία, επανέλαβε επίσης τη θεωρία του ότι η Ελλάδα είναι η εμπροσθοφυλακή στην παρούσα κατάσταση, υπό την έννοια ότι χρεοκόπησε 10 χρόνια πριν από άλλες χώρες.

Παρομοίασε την κατάσταση με έναν ασθενή σε μανιοκατάθλιψη, που έχει την τάση να μετατρέπει τα ευτυχισμένα χρόνια σε μανίες και τα άσχημα σε βαρύτατες υφέσεις και σημείωσε ότι «για τη θεραπεία αυτών των ασθενών πρέπει πρώτα να αντιμετωπίζεις την περίοδο μανίας».

Τόνισε δε ότι «δεν είναι η έλλειψη ανάπτυξης που δημιουργεί το πρόβλημα, αλλά η υπερβολική ανάπτυξη, υπό την έννοια ότι πάντα θέλουμε να αναπτυχθούμε λίγο περισσότερο απ’ ό,τι (μπορεί) η οικονομία» και πως ακριβώς αυτή η κατάσταση ήταν που δημιούργησε το πρόβλημα, το οποίο και χαρακτήρισε «συστημικό».

Εκτίμησε, μάλιστα, ότι αυτή θα είναι ενδεχομένως η μοίρα κι άλλων χωρών, ακόμη και της Γερμανίας αν δεν αλλάξουν τον τρόπο χειρισμού της οικονομίας.

Παραλλήλισε ακόμη το χρέος με κάτι που ενώ το δημιουργούμε για να μας εξυπηρετεί, στο τέλος βρισκόμαστε σε θέση υποτέλειας απέναντί του. «Χάσαμε την ελευθερία μας εξαιτίας του χρέους. Καταναλώναμε πολύ περισσότερα από όσα μπορούσαμε και στο τέλος καταλήξαμε σκλάβοι του χρέους» είπε χαρακτηριστικά.

Έθεσε, επίσης, τον προβληματισμό αν η ανάπτυξη θα πρέπει να αντιμετωπίζετε με όρους ποδηλάτου, το οποίο αναπτύσσει μεν ταχύτητα αλλά ο αναβάτης μπορεί να χάσει την ισορροπία, ή να αντιμετωπίζετε ως ένας άνθρωπος που στέκεται ή περπατά και έχει, κατ' επέκταση, καλύτερη ισορροπία.

Υπογράμμισε δε ότι παλαιότερα «πουλούσαμε» σταθερότητα και «αγοράζαμε» ανάπτυξη, ενώ τώρα θα πρέπει να «πουλήσουμε» ανάπτυξη και να «αγοράσουμε» σταθερότητα, μειώνοντας το χρέος με δημοσιονομικά πλεονάσματα.
planet-greece
Γιατί και πώς;

bullis
Δημοσιεύσεις: 2460
Εγγραφή: Πέμ 19 Ιαν 2012, 09:40
Has thanked: 217 times
Been thanked: 112 times

Re: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. ΜΟΝΟ.

Δημοσίευση από bullis » Τρί 29 Μάιος 2012, 10:07

Σχέδιο έξι σημείων, επεξεράζεται το επιτελείο της Μέρκελ μετά ην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και τη συνάντηση των G8, με το οποίο σκοπεύει να αντεπιτεθεί στον Φρανσουά Ολάντ κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις 28 - 29 Ιουνίου. Το σχέδιο περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις, με στόχο το συμβιβασμό των πολιτικών της λιτότητας και της ανάπτυξης.

Το γερμανικό Spiegel δημοσιεύει τα βασικά σημεία αυτού του σχεδίου, επικαλούμενο εσωτερικό έγγραφο που κυκλοφορεί στην καγκελαρία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σχέδιο, που έχει καταρτιστεί από τεχνοκράτες της γερμανικής κυβέρνησης, είναι στα πρότυπα της Ατζέντας 2010 για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που είχε εκπονήσει ο Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Η γερμανική πρόταση περιλαμβάνει αποκρατικοποίηση δημόσιων οργανισμών, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών και δημιουργία υπηρεσιών ιδιωτικοποιήσεων στα πρότυπα της Treuhand (το μοντέλο ιδιωτικοποιήσεων που είχε ακολουθεί στην Ανατολική Γερμανία).

«Με λίγα λόγια, η περιοχή της Μεσογείου πρόκειται να μοιάζει περισσότερο με τη Γερμανία, αλλά με καλύτερο καιρό»... σχολιάζει το Spiegel.

Η πρόταση του Βερολίνου επικεντρώνεται σε μέτρα που έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία στη Γερμανία κατά το παρελθόν και έφεραν τη χώρα στην κορυφή της ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Βάσει αυτού του σχεδίου, η Μέρκελ θέλει να υλοποιηθούν προγράμματα που θα βοηθούν τη δημιουργία μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, στο πρότυπο των προγραμμάτων που «τρέχει» η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW. Στη Γερμανία προβλέπεται ότι συγκεκριμένες δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να εγκρίνουν επενδυτικά σχέδια μέσα σε ένα προκαθορισμένο χρονικό όριο. Ειδικότερα, οι αιτήσεις θεωρούνται εγκεκριμένες, εάν δεν απορριφθούν μέσα σε αυτό το χρονικό όριο.

Ακόμη, η Μέρκελ θέλει οι χώρες με υψηλό ποσοστό ανεργίας να χρησιμοποιήσουν το γερμανικό μοντέλο για να μεταρρυθμίσουν την αγορά εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να χαλαρώσουν οι όροι και οι προϋποθέσεις για τις απολύσεις και να εισαχθεί ένα μοντέλο περιορισμένης απασχόλησης, που αποκαλείται «μίνι - δουλειά», με μικρότερη φορολόγηση και εισφορές.

Επιπλέον, στις χώρες αυτές θα πρέπει να αναπτυχθεί ένα διπλό εκπαιδευτικό σύστημα, που θα συνδυάζει μια στάνταρ πρακτική εκπαίδευση σε ένα επαγγελματικό σχολείο, σε συνδυασμό με μαθητεία στον ίδιο τομέα σε κάποια επιχείρηση, με στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

Ένα άλλο σημείο που απασχολεί το Βερολίνο είναι ο υψηλός αριθμός οργανισμών και υπηρεσιών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του δημοσίου και χαίρουν της προστασίας του, σε πολλές χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Προτείνεται, λοιπόν, να δημιουργηθούν υπηρεσίες ιδιωτικοποιήσεων ή ειδικά ταμεία που θα αναλάβουν να αποκρατικοποιήσουν αυτούς τους δημόσιους οργανισμούς. Η προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών θα επιτευχθεί μέσω φοροαπαλλαγών και λιγότερο αυστηρών κανονισμών.

Σύμφωνα με το σχέδιο, προτείνεται ακόμη η δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών, στο πρότυπο που χρησιμοποίησε η Κίνα για την ανάπτυξή της.

Επιπλέον, η Γερμανία θέλει από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου να επενδύσουν περισσότερο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στόχος όλων αυτών των μέτρων, σύμφωνα με το σχέδιο του Βερολίνου, είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης.
Όπως σημειώνει το Spiegel, η μάχη που πρόκειται να δοθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στα τέλη του Ιουνίου θα μπορούσε να έχει τίτλο: Προγράμματα ανάπτυξης vs δομικές μεταρρυθμίσεις.
http://www.imerisia.gr
Την στιγμή που ολόκληρη η χώρα δοκιμάζεται κάτω από το βάρος της οικονομικής κρίσης, κάποιοι συνάνθρωποί μας βρίσκονται κυριολεκτικά στα πρόθυρα της εξαθλίωσης και της πείνας. Σε μια εποχή όπου τα άδεια ταμεία του κράτους αδυνατούν να στηρίξουν οποιαδήποτε έννοια κοινωνικού κράτους και πρόνοιας, με «παγωμένη» την χρηματοδότηση σε παιδεία και υγεία, το «σωφρονιστικό» σύστημα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

Η χρηματοδότηση για πολλές φυλακές της χώρας έχει εδώ και μήνες μειωθεί στο ελάχιστο, με αποτέλεσμα εκατοντάδες κρατούμενοι να υποσιτίζονται και να επιβιώνουν χάρη στην φιλανθρωπία τοπικών κοινωνιών.

Τελευταίο παράδειγμα το σωφρονιστικό κατάστημα της Κορίνθου, όπου οι κρατούμενοι μετά την διακοπή της τροφοδοσίας των κρατουμένων από το γειτονικό στρατόπεδο της πόλης βρέθηκαν στο έλεος του Θεού καθώς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, στις αποθήκες δεν υπάρχει ούτε ένα σπυρί ρύζι. Όταν πριν λίγες ημέρες ο διοικητής του στρατοπέδου ανακοίνωσε στην διεύθυνση των φυλακών την διακοπή της μεταφοράς φαγητού επικαλούμενος έλλειψη προμηθειών ακόμη και για τους στρατιώτες, έκλεισε και η τελευταία πηγή εφοδιασμού για τους 84 κρατούμενους. Στο ενδεχόμενο να μείνουν χωρίς τρόφιμα, άμεση ήταν η κινητοποίηση κάποιων κατοίκων της Κορίνθου που ανέλαβαν την υποστήριξη των φυλακισμένων μιας και όλες οι διαμαρτυρίες προς το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα.

Τις τελευταίες ημέρες ομάδες κατοίκων της Κορίνθου έχουν ξεκινήσει την συγκέντρωση τροφίμων από σπίτι σε σπίτι σαν ένα ελάχιστο δείγμα αλληλεγγύης και σεβασμού στους ανθρώπους που μπορεί η δικαιοσύνη να στέρησε ορισμένα δικαιώματα, αλλά δεν τους τιμώρησε με την στέρηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Στις φυλακές Κορίνθου οι ανάγκες σε τρόφιμα είναι: ρύζι, μακαρόνια, κατεψυγμένο κρέας και αυγά.

Προβλήματα στην σίτιση των κρατουμένων έχουν αντιμετωπίσει το τελευταίο διάστημα τα σωφρονιστικά καταστήματα σε Πάτρα και Αλικαρνασσό όπου όσοι κρατούμενοι δεν έχουν τη δυνατότητα και τα χρήματα για να προμηθευτούν τρόφιμα από το κυλικείο των φυλακών παραμένουν δίχως φαγητό.

Σταματούν να παραλαμβάνουν από σήμερα κρατούμενους από άλλα καταστήματα κράτησης, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου της Πάτρας, καθώς, όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος κ. Τσούρας, η κατάσταση είναι τραγική.

Στο συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα, οι κρατούμενοι είναι περίπου 820 και η πρόβλεψη είναι για τους μισούς.

"Δεν έχουμε πού να τους βάλουμε. Η κατάσταση είναι άθλια. Σε ένα κελί των 20 τετραγωνικών κοιμούνται 10 - 12 άτομα. Οι συνάδελφοι περνάνε από πάνω τους για να τους μετρήσουνε", δηλώνει χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρει ο κ. Τσούρας, ένα ακόμα πρόβλημα είναι αυτό της κράτησης αλλοδαπών που προορίζονται για απέλαση. "Επειδή δεν επαρκεί ο χώρος ούτε στα κρατητήρια των αστυνομικών διευθύνσεων, αλλοδαποί που πρόκειται να απελαθούν καταλήγουν στον Άγιο Στέφανο. Είναι σημαντικός ο αριθμός των παράνομων μεταναστών, οι οποίοι έχουν γεμίσει τους ειδικούς χώρους".
http://www.protothema.gr/
Δεν είναι δυνατόν η Ευρώπη να ακρωτηριάσει την Ελλάδα χωρίς να υποστεί αναταράξεις ολόκληρος ο δυτικός κόσμος, τόνισε ο δρ Κίμων Βαλασκάκης στο μίνι σεμινάριο σχετικά με τις οικονομικές προβλέψεις για το μέλλον του κόσμου, με αφορμή την κρίση χρέους της Ελλάδας, το οποίο διοργανώθηκε χθες στο Μόντρεαλ. Το σεμινάριο είχε τίτλο «Πλοηγώντας σε ανάστατα νερά: Καναδάς, Ευρώπη, Ελλάδα 2012 και περαιτέρω» και συνδιοργανώθηκε από την τράπεζα Nova Scotia του Καναδά (μια από τις 20 ισχυρότερες στον κόσμο) και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Μόντρεαλ.

Την εισαγωγή στο θέμα έκανε ο διευθυντής του κεντρικού υποκαταστήματος Ορέστ Λισιμάνκο, ενώ ομιλητές ήταν ο δρ Κίμων Βαλασκάκης, πρώην πρέσβης του Καναδά στον ΟΟΣΑ και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, ο Ντανιέλ Ρασέτ, διευθυντής υπηρεσιών διαχείρισης επενδύσεων της Nova Scotia στην περιφέρεια του Κεμπέκ, και ο Θάνος Καφόπουλος, γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Μόντρεαλ.

Ο γενικός πρόξενος έδωσε εν περιλήψει το ιστορικό της κρίσης του ελληνικού χρέους εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ όποια κυβέρνηση και αν προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές. Ο τραπεζίτης Ντανιέλ Ρασέτ έκανε μια ανάλυση σχετικά με την ανάπτυξη των κρατών, τονίζοντας πως ο όγκος της ανάπτυξης έχει φύγει από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ κι έχει περάσει στην Ασία. Ο ίδιος σημείωσε ότι ο Καναδάς γνωρίζει μέρες ανάπτυξης γιατί είναι συνδεδεμένος με την παραγωγή πετρελαίου και με άλλες φυσικές πηγές.

Ο καθηγητής Κίμων Βαλασκάκης εξήγησε ότι η Ελλάδα ήταν ο πρώτος ασθενής μιας διαδιδόμενης ασθένειας που έχει ως συμπτώματα την ύφεση, το χρέος και την ανεργία και από την οποία πάσχουν η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία και άλλες χώρες της ευρωζώνης. Ο ίδιος τόνισε πως δεν είναι δυνατόν η Ευρώπη να ακρωτηριάσει την Ελλάδα χωρίς να υποστεί αναταράξεις ολόκληρος ο δυτικός κόσμος, ο οποίος τραπεζικά και οικονομικά αλληλοσυνδέεται. Ο δρ. Βαλασκάκης είπε καθαρά πως είναι μη ρεαλιστικά τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα, «δεν μπορείς να μειώσεις το χρέος μιας χώρας κόβοντας μισθούς», ενώ προσέθεσε πως πρέπει να καταδικασθεί και να διαγραφεί το μνημόνιο.

Ο δρ. Βαλασκάκης είπε ότι υπάρχουν τέσσερα σενάρια για την Ελλάδα: α) Να κηρύξει πτώχευση και να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ. β) Να κηρύξει πτώχευση και να πληρώνει το χρέος. γ) Να κηρύξει πτώχευση και να μην αποπληρώσει το χρέος. δ) Να κηρύξει πτώχευση αλλά να μην εγκαταλείψει το ευρώ, καθώς δεν υπάρχει μηχανισμός στο ευρωπαϊκό σύνταγμα που να προβλέπει κάτι τέτοιο.

Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν συμφέρει κανένα, ούτε την πανίσχυρη Γερμανία, γιατί αν η Ελλάδα πέσει έξω, οι δανειστές θα ανεβάσουν τα σπρεντ στα αδύναμα ευρωπαϊκά κράτη και θα επαναληφθεί το σενάριο της Ελλάδας χωρίς τελειωμό. Αυτή είναι μια καταδικασμένη λύση, τόνισε ο σπουδαίος οικονομολόγος, γιατί θα καταστραφεί η ευρωζώνη και η Γερμανία θα απομείνει με ένα δυνατό μάρκο το οποίο δεν θα της επιτρέπει να κάνει εξαγωγές των προϊόντων της.

Ο δρ Βαλασκάκης προτείνει την εξής λύση: Να υποτιμηθεί το ευρώ από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα και οι εξαγωγές των Ευρωπαίων να γίνουν ανταγωνιστικές. Στη συνέχεια η Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει τον πραγματικό της ρόλο, που είναι η έκδοση ευρωομολόγων, η κεντρική οικονομική διοίκηση των κρατών-μελών με την επιβολή οικονομικής αρμονίας στον προϋπολογισμό των κρατών-μελών και το τύπωμα χρήματος προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκτήσει μια ομοσπονδιακή οικονομική πολιτική, που είναι η μόνη βιώσιμη λύση για την ευρωζώνη.

«Εάν η ΕΚΤ αλλάξει ρου θα μπορεί να ελέγχει την Ευρώπη στο σύνολό της, να δανείζει κατευθείαν τις χώρες-μέλη κι όχι στις τράπεζες οι οποίες αισχροκερδούν εναντίον των κυβερνήσεων», επισήμανε ο Κίμων Βαλασκάκης.
http://omogeneia.ana-mpa.gr
Τα πακέτα διάσωσης που χορηγούνται στην Ελλάδα και εξασφαλίζονται μέσω των Μνημονίων, δεν σώζουν τους Έλληνες αλλά τους Γερμανούς φορολογούμενους και τις γερμανικές τράπεζες.

Αυτό αναφέρουν στο σημερινό Bloomberg View, τη στήλη γνώμης που υπογράφουν οι συντάκτες του πρακτορείου, έχοντας, όπως υποστηρίζουν, μελετήσει προσεκτικά τις κινήσεις κεφαλαίων στην Ευρώπη και τους ισολογισμών των κεντρικών τραπεζών.

Κι αυτό γιατί όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έσπευσαν να διασώσουν τις χειμαζόμενες από την κρίση χώρες, προσέφεραν στις γερμανικές τράπεζες τη δυνατότητα να πάρουν πίσω τα λεφτά τους, επισημαίνει το Bloomberg.


Οι «κακοί» Έλληνες και οι «καλοί» Γερμανοί

«Στα εκατομμύρια λέξεις που έχουν γραφτεί για την κρίση χρέους της Ευρώπης, η Γερμανία παρουσιάζεται συνήθως ως ο υπεύθυνος ενήλικος και η Ελλάδα ως το σκανταλιάρικο παιδί. Σύμφωνα με αυτήν την κλασική αφήγηση της κρίσης, η συνετή Γερμανία είναι απρόθυμη να διασώσει τον επαίτη της Ευρώπης, την Ελλάδα, η οποία δανείστηκε περισσότερα από όσα μπορούσε και τώρα πρέπει να πληρώσει τις συνέπειες.

Οι γερμανικές τράπεζες ήταν το μέσο διευκόλυνσης της Ελλάδας. Κυρίως λόγω των χαλαρών ρυθμίσεων, οι γερμανικές τράπεζες διέθεσαν τεράστια ποσά και έτσι απέκτησαν τα χρόνια πριν από την κρίση τεράστια έκθεση στις περιφερειακές χώρες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (ΤΔΔ), ως τον Δεκέμβριο του 2009 η έκθεση των τραπεζών στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία και στην Ισπανία έφτανε στα 704 δισ. δολάρια. Ποσό κατά πολύ μεγαλύτερο από το συνολικό άθροισμα των κεφαλαίων τους.

Με λίγα λόγια, δάνεισαν πολύ περισσότερα από όσα μπορούσαν να αντέξουν.

Οταν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έσπευσαν να διασώσουν τις χειμαζόμενες από την κρίση χώρες, προσέφεραν στις γερμανικές τράπεζες τη δυνατότητα να πάρουν πίσω τα λεφτά τους, σημειώνει το πρακτορείο.

Ουσιαστικά, διέσωσαν τις γερμανικές τράπεζες καθώς και τους φορολογούμενους, οι οποίοι αν δεν αποπληρώνονταν τα δάνεια θα έπρεπε να στηρίξουν αυτές τις τράπεζες. Σε αντίθεση με μεγάλο μέρος της βοήθειας προς την Ελλάδα, η στήριξη στις γερμανικές τράπεζες προσφέρθηκε αυτόματα, ως μια λειτουργία της δομής της νομισματικής ένωσης.


Πως έγινε αυτό

Οταν οι γερμανικές τράπεζες απέσυραν χρήματα από την Ελλάδα, οι άλλες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης αντιστάθμισαν συλλογικά τις συγκεκριμένες εκροές με δάνεια προς την Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος.

Τα δάνεια αυτά εγγράφηκαν στον ισολογισμό της Bundesbank, της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, ως απαιτήσεις στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Ο μηχανισμός αυτός, σχεδιασμένος για να κρατά σε ισορροπία τους ισολογισμούς της ευρωζώνης, έκανε πιο εύκολη την απόσυρση των γερμανικών ιδρυμάτων από τις θέσεις τους.

Σε αντίθεση με τις απαιτήσεις των ιδιωτικών τραπεζών, οι απαιτήσεις της Bundesbank ήταν εν μέρει μόνο ευθύνη της Γερμανίας. Αν η Ελλάδα αποκήρυσσε το χρέος της, οι απώλειες θα κατανέμονταν μεταξύ όλων των κρατών-μελών της ευρωζώνης, ανάλογα με τη συμμετοχή τους στην ΕΚΤ. Το μερίδιο της Γερμανίας θα ήταν στο 28%, σημειώνουν οι συντάκτες.

Με λίγα λόγια, τα τελευταία δύο χρόνια, μεγάλο μέρος του ρίσκου που βρισκόταν στους ισολογισμούς γερμανικών τραπεζών μεταφέρθηκε στους φορολογούμενους όλης της ευρωζώνης.
Είναι δύσκολο να υπολογιστεί ακριβώς πόσο επωφελήθηκε η Γερμανία από την ευρωπαϊκή της διάσωση.

Μια ένδειξη θα ήταν το ποσό που απέσυραν οι γερμανικές τράπεζες από τις χώρες της ευρωζώνης από την έναρξη της κρίσης. Σύμφωνα με την ΤΔΔ, τράβηξαν 353 δισ. δολάρια από τον Δεκέμβριο του 2009 ως το τέλος του 2011. Μία άλλη ένδειξη θα ήταν η αύξηση των απαιτήσεων της Bundesbank στις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης. Αυτή αντιστοιχεί σε 466 δισ. ευρώ από τον Δεκέμβριο ως τον Απρίλιο του 2012, αλλά περιλαμβάνει και μη Γερμανούς καταθέτες, που μετέφεραν τα χρήματά τους σε γερμανικές τράπεζες.

Στον αντίποδα, η Ελλάδα έλαβε συνολικά 340 δισ. ευρώ σε επίσημα δάνεια για να ανακεφαλαιοποιήσει τις δικές της, για να αντικαταστήσει τα κεφάλαια που έφυγαν στο εξωτερικό, για να αναδιαρθρώσει το χρέος της και να βοηθήσει τις τράπεζες να τα βγάλουν πέρα. Μόνο 15 δισ. ευρώ ήρθαν κατευθείαν από τη Γερμανία. Τα υπόλοιπα προήλθαν από την ΕΚΤ, την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Η αλλαγή της χρηματοπιστωτικής έκθεσης της Γερμανίας έχει τεράστια σημασία για τον ηγετικό της ρόλο στην απάντηση της Ευρώπης στην κρίση, διαπιστώνει το Bloomberg View.

«Προτού οι γερμανικές τράπεζες τραβήξουν πίσω τα κεφάλαιά τους, διακινδύνευαν να χάσουν πολλά λεφτά στην περίπτωση που η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ. Τώρα οι ζημίες θα επιμεριστούν μεταξύ των φορολογούμενων όλης της ευρωζώνης - ιδίως της Γαλλίας, οι τράπεζες της οποίας έχουν ακόμα πολλά ενεργά δάνεια στην Ελλάδα. Ενδεχομένως, αυτό εννοούν ορισμένοι Γερμανοί αξιωματούχοι όταν λένε ότι η ευρωζώνη είναι καλύτερα προετοιμασμένη για μια ελληνική έξοδο».


Τώρα η Γερμανία θα πρέπει να δεχθεί όσα είχε αρνηθεί

Ωστόσο, το κόστος από επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή θα επιστρέψει στη Γερμανία. Αν ο τραπεζικός πανικός και η αναταραχή στις αγορές ανάγκαζαν την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία και άλλες χώρες να φύγουν και αυτές από το ευρώ, οι απώλειες θα εξαφάνιζαν μεγάλο μέρος των κεφαλαίων των γερμανικών τραπεζών. Πιθανή διάλυση του ευρώ θα είχε σημαντικές επιπτώσεις και στις εξαγωγές της Γερμανίας, ενώ θα διακινδύνευε και την ύπαρξη της ίδιας της Ε.Ε. και την προσπάθεια να μην επαναληφθούν οι φρικαλεότητες των δύο παγκοσμίων πολέμων.

Για να αποτρέψει αυτήν την κατάληξη, με ή χωρίς την Ελλάδα, η Γερμανία θα πρέπει να κάνει όσα έχει αρνηθεί ως τώρα και ακόμη περισσότερα. Θα πρέπει να συμφωνήσει να επιτραπεί στην ΕΚΤ να καλύψει το χρέος των κρατών-μελών. Να συναινέσει στη δημιουργία ενός μηχανισμού στην ευρωζώνη που θα μετέφερε χρήματα σε οικονομικά αδύναμες χώρες, με τον ίδιο αυτοματοποιημένο τρόπο με τον οποίο έγινε η διάσωση της Γερμανίας. Και επίσης να δεχθεί ένα κοινό ευρωπαϊκό ταμείο ασφάλισης των ανέργων θα ήταν ένα πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Την ώρα που η Αγκελα Μέρκελ επεξεργάζεται ποιο θα είναι το επόμενο βήμα στην ευρωπαϊκή κρίση, πρέπει να έχει καλά στο μυαλό της ότι η χώρα της χρωστάει πολλά στο ευρωσύστημα όπως και η Ελλάδα, καταλήγει η ανάλυση.

ΕΘΝΟΣ
Γιατί και πώς;

Άβαταρ μέλους
vaskos
Δημοσιεύσεις: 361
Εγγραφή: Τετ 15 Δεκ 2010, 16:00
Been thanked: 20 times

Re: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. ΜΟΝΟ.

Δημοσίευση από vaskos » Τετ 30 Μάιος 2012, 22:40

ρε bullis σε γραφουνε νομιζω :xa
ειμαστε απο μεταλλο

bullis
Δημοσιεύσεις: 2460
Εγγραφή: Πέμ 19 Ιαν 2012, 09:40
Has thanked: 217 times
Been thanked: 112 times

Re: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. ΜΟΝΟ.

Δημοσίευση από bullis » Πέμ 31 Μάιος 2012, 01:03

αν αρχίσουν και εδώ οι συζητήσεις θα γεμίσουμε πάλι αίματα, φασίστες- αντιφασίστες και δυσκολίες πολλές οπότε ας μείνει έτσι καλύτερα. ότι ανεβαίνει να είναι μόνο για το συγκεκριμένο θέμα, που θα πρεπε να μας αφορά όλους πρώτα από όλα νομίζω, και όποιος γουστάρει ενημερώνεται και ενημερώνει χωρίς να χάνεται 10 σελίδες στις ίδιες και τις ίδιες φα-σεις και αντιφα-σεις

έχε το νου σου πάντως μη το δεις τσατσιλίκι ξαφνικά με πιο πολλές σελίδες και από την ατζέντα του άκη :pop corn

αλλά ρε βάσκε και συ τι πετάγεσαι τώρα και κάνεις τέτοιο σχόλιο, σε τρώει ο κώλος σου για απάντηση μου φαίνεται :xartaeto
σέβομαι το τοπικ .. :lol:
και το ότι είσαι παγούρι κ δεν θέλω να χαλάσω το κλίμα στην κερκίδα μας :shmaia :lol:
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το πώς τα χρήματα του ελληνικού δανείου επιστρέφουν στους δανειστές της Ελλάδας, αφήνοντας ελάχιστα για την εξυπηρέτηση των εσωτερικών αναγκών της χώρας, εξηγεί σε άρθρο της η αμερικανική εφημερίδα New York Times.

«Τη στιγμή που η συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση είναι αβέβαιη, η Ελλάδα συνεχίζει να λαμβάνει δισεκατομμύρια ευρώ ως έκτακτη βοήθεια από μία αποκαλούμενη τρόικα δανειστών που επιβλέπει τη διάσωσή της. Αλλά σχεδόν καθόλου από αυτά τα χρήματα δεν πηγαίνουν στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να πληρώσει για ζωτικές δημόσιες υπηρεσίες. Αντίθετα, διοχετεύονται κατευθείαν πίσω στη τσέπη της τρόικα» αναφέρει το άρθρο.

Oπως επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα, καταρρίπτοντας τον μύθο που θέλει την Ελλάδα να αδυνατεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις επειδή οι δανειστές θα διακόψουν την παροχή βοήθειας προς αυτή, «το ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης των 130 δισ. ευρώ που υποτίθεται θα αγόραζε χρόνο για την Ελλάδα, εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο μόνο τους τόκους του χρέους της χώρας - ενώ η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να πασχίζει».

«Καθώς πληρώνουν τους εαυτούς τους, τα μέλη της τρόικα παρακρατούν παράλληλα άλλα κεφάλαια, τα οποία θα διατηρούσαν το ελληνικό κράτος σε λειτουργία» γράφει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα. Όπως εξηγεί στους New York Times ο Τόμας Μάγιερ, σύμβουλος της Deutsche Bank στη Φρανκφούρτη «η Ελλάδα δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών απέναντι στη τρόικα, αφού η τρόικα πληρώνει τον εαυτό της».

Η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται έναν σύμβουλο της ελληνικής κυβέρνησης, ο οποίος μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, είπε σχετικά με τη τρόικα: «Διασφάλισαν το ποσό για τις εσωτερικές δαπάνες να είναι τόσο μικρό, ώστε η Ελλάδα να υποχρεωθεί να αυξήσει δραματικά τα δικά της έσοδα».

Πώς γίνεται αυτό; Μέσω της συνεχούς συσσώρευσης φορολογικών εσόδων σε μία διαλυμένη οικονομία. «Η κατάσταση μοιάζει παράλογη. Οι ευρωπαϊκές Αρχές δανείζουν χρήματα στην Ελλάδα ώστε η Ελλάδα να ξεπληρώνει τα λεφτά που δανείζεται από εκείνους» συνεχίζει το δημοσίευμα. «Στέλνεις τα χρήματα το αποκαλείς "δάνειο" - τα παίρνεις πίσω το αποκαλείς "τόκο"» σχολίασε ο Στέφαν Ντίο της UBS.

«Γι' αυτό ακριβώς τον λόγο οι κυβερνήσεις δεν χρεοκοπούν όπως οι επιχειρήσεις. Οι δανειστές δεν μπορούν να τις διαλύσουν, να πουλήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και να πάρουν πίσω κάποια από τα χρήματά τους. Έτσι οι δανειστές έχουν κίνητρο να διασφαλίσουν ότι οι κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να αποπληρώνουν τα χρέη τους, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι τους δανείζουν τα χρήματα» προσθέτει το δημοσίευμα και καταλήγει: «Μία λαϊκίστικη κυβέρνηση μπορεί να δελεαστεί να διακόψει την αποπληρωμή του χρέους, εκτός ευρωζώνης και χωρίς το βάρος των τόκων. Προκειμένου να βοηθήσει τους ηγέτες της Ελλάδας να αντισταθούν σε αυτό τον πειρασμό, η λογική της τρόικα, είναι να τους βοηθήσει να εξυπηρετήσουν το χρέος άμεσα».
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=460
Γιατί και πώς;

bullis
Δημοσιεύσεις: 2460
Εγγραφή: Πέμ 19 Ιαν 2012, 09:40
Has thanked: 217 times
Been thanked: 112 times

Re: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. ΜΟΝΟ.

Δημοσίευση από bullis » Πέμ 31 Μάιος 2012, 09:36

Νέα - και καταλυτική - «τορπίλη» στην κρίση χρέους της ευρωζώνης απειλεί να γίνει η Ισπανία, μετά την εμπλοκή στο σχέδιο ανάταξης του τραπεζικού κλάδου της χώρας.

Το κόστος δανεισμού της Ισπανίας εκτινάχθηκε χθες ξανά στα ύψη και το ευρώ και τα χρηματιστήρια μπήκαν σε νέο γύρο κλυδωνισμών, μετά τις πληροφορίες περί απόρριψης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχεδίου που φέρεται να είχε υποβάλει η κυβέρνηση της Μαδρίτης για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας Bankia.

To σχέδιο, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», προέβλεπε ανακεφαλαιοποίηση της Bankia με το ποσό των 19 δισ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτούνταν έμμεσα από την ΕΚΤ - μία προοπτική που κρίθηκε ως μη αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ανώτεροι Ισπανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο για σοβαρή εμπλοκή και προειδοποίησαν ότι το μέλλον του ευρώ θα απειληθεί, αν δεν δοθεί στην Ισπανία ανακούφιση από την ΕΚΤ. Η απόρριψη του σχεδίου σημαίνει ότι η Μαδρίτη θα αναγκαστεί να στραφεί στις αγορές εκδίδοντας νέα ομόλογα για να χρηματοδοτήσει την Bankia, γεγονός που προφανώς θα εντείνει ακόμη περισσότερο τις πιέσεις στο κόστος δανεισμού της.

ΔΙΑΨΕΥΣΗ
Επισήμως, πάντως, η ΕΚΤ και ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας κ. Λουίς ντε Γκίνδος διέψευσαν το δημοσίευμα. «Αντίθετα με δημοσιεύματα Μέσων Ενημέρωσης, δεν ζητήθηκε η άποψη της ΕΚΤ, ούτε η ίδια εξέφρασε θέση, για σχέδια των ισπανικών Αρχών σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση μίας μεγάλης ισπανικής τράπεζας.

Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να δώσει συμβουλές για την προώθηση τέτοιων σχεδίων», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ΕΚΤ.

Από την πλευρά του ο κ. ντε Γκίνδος μιλώντας στη Βουλή υποστήριξε ότι «η ισπανική κυβέρνηση ουδένα σχέδιο έθεσε υπόψη της ΕΚΤ και η ΕΚΤ ουδένα σχέδιο απέρριψε», προσθέτοντας ότι η ανακεφαλαιοποίηση της Bankia θα γίνει μέσω του τραπεζικού επενδυτικού οχήματος FROB που θα εκδώσει νέα ομόλογα.

Παρά τη διάψευση όμως, οι πληροφορίες των «Financial Times» οδήγησαν την απόδοση των 10ετών ισπανικών ομολόγων σε άνοδο κατά 7 μονάδες βάσης και στο 6,55%. Η απόδοση των διετών ομολόγων αυξήθηκε κατά 13 μονάδες βάσης κι έφθασε στο 4,8%, ενώ τα ισπανικά CDSs αναρριχήθηκαν σε νέο ιστορικό υψηλό, στις 579 μονάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit. Πάνω από το 6% ανέβηκε και η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου, ενώ στον αντίποδα, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου έκανε βουτιά σε νέο ιστορικό χαμηλό, στο 1,34% και του 5ετούς στο 0,416%.

Το δημοσίευμα για την απόρριψη του σχεδίου από την ΕΚΤ ήρθε ενώ η Ισπανία δίνει διπλή μάχη για να αποκρούσει την πίεση των αγορών και ταυτόχρονα να πείσει τους επενδυτές ότι μπορεί να περιορίσει τους κραδασμούς στον τραπεζικό τομέα της που λυγίζει υπό το βάρος των προβληματικών δανείων ύψους 180 δισ. ευρώ στην αγορά ακινήτων.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ
Το σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση της Bankia - σύμφωνα πάντοτε με τους «FT» - προέβλεπε να δοθούν 19 δισ. ευρώ με ομόλογα του ισπανικού δημοσίου στη μητρική της εταιρεία, τα οποία στη συνέχεια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για άντληση χρηματοδότησης από την ΕΚΤ μέσω των τριμηνιαίων δημοπρασιών της, ώστε να αποφευχθεί η ανάγκη να αναζητήσει η Ισπανία το ποσό αυτό από τις αγορές ομολόγων. Η ΕΚΤ, ωστόσο, φέρεται να διαμήνυσε στη Μαδρίτη ότι χρειάζεται μία γενναία ένεση κεφαλαίων στη Bankia και ότι το σχέδιό της πιθανότατα θα παραβιάσει την ευρωπαϊκή απαγόρευση «νομισματικής χρηματοδότησης» - δηλαδή της χρηματοδότησης από την Κεντρική Τράπεζα - των εθνικών κυβερνήσεων.

Η εφημερίδα ανέφερε επίσης πως, παρά την «απόρριψη», η Μαδρίτη θα επιμείνει στη θέση ότι η μόνη λύση στην κρίση, που ωθεί το κόστος δανεισμού της σε μη βιώσιμα επίπεδα, είναι να καταστεί η ΕΚΤ το τελευταίο καταφύγιο δανεισμού για τις κυβερνήσεις.

Ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη Μαδρίτη, σύμφωνα με τους «Financial Times», υποστήριξαν ότι τα σχέδια διάσωσης στην Πορτογαλία, την Ελλάδα και την Ιρλανδία ήταν καταστροφικά και ότι η Ισπανία δεν θα συμβιβασθεί στην άρνησή της να δεχθεί μία αντίστοιχη παρέμβαση. Οι ίδιοι ανέφεραν ότι η Ισπανία εφάρμοσε τις μεταρρυθμίσεις που της ζήτησαν οι Βρυξέλλες και πρέπει τώρα να της δοθεί ανακούφιση από την ΕΚΤ, διαφορετικά το μέλλον του ενιαίου νομίσματος θα απειληθεί.

Η ισπανική κυβέρνηση θέλει να αρχίσει ξανά η ΕΚΤ το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και επίσης να ανασχεδιασθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), ώστε να λειτουργεί και ως ταμείο διάσωσης τραπεζών. «Είναι όπως ένα παιχνίδι πόκερ τώρα και δεν νομίζω ότι η Ισπανία μπλοφάρει», φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας στη Μαδρίτη.

Παραιτήθηκε αιφνιδίως ο κεντρικός τραπεζίτης
Την κρισιμότητα της κατάστασης στην Ισπανία ήρθε να υπογραμμίσει και η αιφνιδιαστική, προχθεσινή ανακοίνωση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας κ. Μιγκέλ Ανχελ Φερνάντεθ Ορντονέθ ότι θα παραιτηθεί στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, ένα μήνα πριν από τον προγραμματισμένο χρόνο. Ο κ. Ορντονέθ, που είχε διορισθεί από την προηγούμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας, είχε δεχθεί έντονες επιθέσεις από πολιτικούς για την αποτυχία του να εμποδίσει την τραπεζική κρίση της χώρας.

Ο Ισπανός τραπεζίτης προειδοποίησε χθες ότι η χώρα ενδέχεται να μην πετύχει τους στόχους για τα δημόσια έσοδα, τους οποίους χαρακτήρισε ως «υπεραισιόδοξους» και συνέστησε την αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας.

Στις Βρυξέλλες, πάντως, το κλίμα είναι αρνητικό για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση του κ. Μαριάνο Ραχόι αντιμετώπισε την κρίση, κυρίως λόγω της μονομερούς απόφασης που πήρε τον περασμένο μήνα να παρακάμψει τον στόχο για τη μείωση του ελλείμματος.

Σύμφωνα με τους «Financial Times», αυτό το αρνητικό κλίμα επέτεινε ακόμη περισσότερο και το σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση της Bankia, για το οποίο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φέρονται να δήλωσαν ότι δεν είχαν ενημερωθεί. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι το εν λόγω σχέδιο υπονομεύει ουσιαστικά και τις ίδιες τις διαβεβαιώσεις της Ισπανίας ότι είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει τον τραπεζικό τομέα της με δικές της δυνάμεις, είτε μέσω της ιδιωτικής αγοράς είτε με κρατικά χρήματα. Οι ίδιοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες εκδήλωσαν επίσης φόβους ότι η διαμάχη μπορεί να κορυφώσει τις ανησυχίες για το αξιόχρεο της Ισπανίας, ωθώντας τη δυνητικά εκτός των αγορών κεφαλαίου.

Ο «ισπανικός φόβος» είχε ηχηρό αντίκτυπο χθες και στα χρηματιστήρια, με τον ισπανικό δείκτη ΙΒΕΧ καταγράφει πτώση 1,55% και να υποχωρεί έως τις 6.154 μονάδες. Ο πορτογαλικός PSI εκεινείτο χαμηλότερα κατά 0,82%, στις 4.529 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE 100 υποχωρούσε κατά 0,64%, στις 13.017 μονάδες
http://www.kerdos.gr
TΗΝ 58η θέση στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας μεταξύ των 59 χωρών που μελετώνται από το διεθνές ινστιτούτο IMD σημειώνοντας πτώση κατά δύο θέσεις σε σχέση με την περυσινή κατάταξη κατέλαβε κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους η Ελλάδα. Η πτώση ήταν αναμενόμενη λαμβανομένης υπόψη της κατάστασης που επικράτησε στη χώρα το 2011 λόγω της οικονομικής κρίσης. Η Ελλάδα ξεπερνά μόνο τη Βενεζουέλα, η οποία βρίσκεται σταθερά στην 59η θέση της διεθνούς κατάταξης από το 2004. O Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας (World Competitiveness Yearbook - WCY) του International Institute for Management Development (IMD) για το έτος 2012. Για την κάλυψη των αναγκών που προέκυψαν από τη συνεργασία του ΣΒΒΕ με το IMD, η υπεύθυνη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Μελετών του ΣΒΒΕ συνεργάσθηκε και φέτος επιτυχώς, για ενδέκατη μάλιστα συνεχόμενη χρονιά, με το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το οποίο παρείχε τα μακροοικονομικά δεδομένα για την ελληνική οικονομία το 2011. Συμφωνά με το IMD:


Η θέση της Ελλάδας στις επιμέρους κατηγορίες δεικτών

Στις επιμέρους κατηγορίες δεικτών η κατάταξη της Ελλάδας το 2012 σε σχέση με το 2011 είναι η ακόλουθη:

1. Στον τομέα της «Οικονομικής Αποδοτικότητας» η χώρα μας παρέμεινε για το 2012 στην 58η θέση, την οποία κατείχε και στην περυσινή κατάταξη, μετά την πτώση κατά δέκα θέσεις μεταξύ των ετών 2010 και 2011. Πρόκειται για την προτελευταία θέση της παγκόσμιας κατάταξης, τη χειρότερη που είχε ποτέ η χώρα μας από το 1999.
2. Στον τομέα της «Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας» η Ελλάδα απώλεσε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δύο ακόμη θέσεις και από την 56η το 2011 βρίσκεται πλέον στην 58η, δηλαδή και πάλι τοποθετείται στην προτελευταία θέση της παγκόσμιας κατάταξης, ομοίως τη χειρότερη θέση από το 2009.
3. Στον τομέα της «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας» η θέση της χώρας μας επιδεινώθηκε κατά τρεις θέσεις και από την 53η το 2011 βρίσκεται πλέον στην 56η για το 2012, δηλαδή μόλις τρεις θέσεις πριν την τελευταία χώρα της κατάταξης.
4. Στον τομέα των «Υποδομών» η θέση της Ελλάδας επιδεινώθηκε επίσης κατά δύο θέσεις, καταλαμβάνοντας για το 2012 την 34η θέση από την 32η που κατείχε το 2011.

Η επεξήγηση της πτώσης

Η πτώση κατά δύο θέσεις της χώρας μας στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας αποτελεί φυσιολογική συνέπεια καταρχήν της αβεβαιότητας και ανασφάλειας που κυριαρχεί αναφορικά με την έξοδο ή όχι της χώρας μας από την ευρωζώνη και εξ αιτίας της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, η οποία δεν συνοδεύτηκε από κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Τη θέση της χώρας το 2012 σε σχέση με το 2010 επιδείνωσαν περαιτέρω τόσο τα άσχημα μακροοικονομικά μεγέθη όσο και, το κυριότερο, οι προβλέψεις για την (αρνητική) εξέλιξή τους κατά το 2012. Ως εκ τούτου το IMD θεωρεί ότι οι πέντε κύριες προκλήσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας κατά το 2012 είναι:

1. Η ταχεία προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη μείωση των δαπανών του δημόσιου τομέα, ούτως ώστε να διευκολυνθεί η χώρα στην προσπάθειά της για έξοδο από την οικονομική κρίση, με παράλληλα μέτρα ανάπτυξης προς την πραγματική οικονομία.
2. Η ενίσχυση της ρευστότητας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.
3. Ο εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος, με στόχο τη μείωση της φοροδιαφυγής.
4. Η μείωση της γραφειοκρατίας που αφορά την επιχειρηματικότητα.
5. Η πάταξη των φαινομένων διαφθοράς στον δημόσιο τομέα. Μετά τις εκλογές θα υπάρξει διάταγμα για τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης.




Ν. Πέντζος: Αδήριτη η ανάγκη
για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις



Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα και τη θέση της Ελλάδας στην εφετινή παγκόσμια επετηρίδα ανταγωνιστικότητας του IMD, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Νικόλαος Πέντζος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«…Το μήνυμα των αποτελεσμάτων από την εφετινή θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας είναι ένα και μοναδικό: Αποτελεί επείγουσα, αλλά κυρίως αδήριτη ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, που θα ανασύρουν τη χώρα από το “βυθό” της παγκόσμιας αφάνειας και θα την τοποθετήσουν και πάλι μεταξύ των αναπτυγμένων οικονομιών διεθνώς.

Γι'Α αυτό από τις επικείμενες εκλογές της 17ης Ιουνίου πρέπει να προκύψει κυβέρνηση, η οποία με αποφασιστικές κινήσεις θα άρει την ανησυχία των πολιτών και του επιχειρηματικού κόσμου σε σχέση με το μέλλον της χώρας και την ανάπτυξη. Ενδεχόμενη δυστοκία στο σχηματισμό κυβέρνησης θα έχει ως αποτέλεσμα τη χρεοκοπία της Ελλάδας, την έξοδο της χώρας από το ευρώ και οικονομική καταστροφή για όλους μας.

Ως εκ τούτου αναμένουμε τη 18η Ιουνίου να πρυτανεύσει η ψυχραιμία, η κοινή λογική και το συμφέρον της πατρίδας μας, ούτως ώστε να σωθεί η χώρα από την καταστροφή. Η οικονομία και ο ιδιωτικός τομέας δεν αντέχουν άλλο τους ακροβατισμούς, τα πειράματα και την αναβλητικότητα. Παράταση της κρίσης θα οδηγήσει με βεβαιότητα στον πολλαπλασιασμό των λουκέτων και σε πλήρη κατάρρευση των ιδιωτικών επιχειρήσεων, με ταυτόχρονη, κατακόρυφη μάλιστα, αύξηση της ανεργίας.

Επιπλέον, και για την αντιστροφή του ήδη τεταμένου κλίματος τόσο σε κοινωνικό, όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο, επιβάλλεται η νέα κυβέρνηση να προχωρήσει στην ενίσχυση της ρευστότητας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, με μέτρα που θα έχουν άμεσα θετικές επιδράσεις στην πραγματική οικονομία».
http://www.imerisia.gr


http://www.guardian.co.uk/business/blog ... one-matter

phpBB [video]


phpBB [video]

Οι Financial Times, παραθέτοντας παραδείγματα χωρών που χρεοκόπησαν, αποκαλύπτουν πως η χρεοκοπία μπορεί να μην καταλήξει σε καταστροφή για την Ελλάδα αλλά παράδειγμα επιτυχούς ανάκαμψης!

''Η χρεοκοπία θα είναι καταστροφική για την Ελλάδα και η συνεπακόλουθη μετάδοση της κρίσης θα είναι ζημιογόνος για την Ευρώπη. Αυτή είναι η κοινή εκτίμηση. Η συζήτηση που διεξάγεται περιστρέφεται μόνο στο πόσο ισχυρή θα είναι η μετάδοση της κρίσης και ποιος θα πρέπει να είναι ο χειρισμός για τα υπερχρεωμένα κράτη αλλά και για τους μεγάλους χρηματοδότες της Ε.Ε.

Μήπως, όμως, η συζήτηση κινείται σε λάθος βάση; Εκτός ευρωζώνης η Ελλάδα θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ πιο επικίνδυνη για το σύστημα στο οποίο πραγματικά ποτέ δεν ανήκε… Μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα επιτυχούς ανάκαμψης!

Υπάρχει ένα σενάριο που παραγνωρίζεται, βάσει του οποίου η χρεοκοπία δεν καταλήγει σε καταστροφή για την Ελλάδα. Σε αυτήν την περίπτωση, η πραγματική και πιο υπαρξιακή απειλή για την ευρωζώνη είναι πολύ διαφορετική. Σε αυτό το σενάριο εκείνοι που γελούν τελευταίοι είναι οι Έλληνες.

Ας δούμε, όμως, αυτό το σενάριο.

Οι άμεσες επιπτώσεις από την αποχώρηση ή την εκδίωξη της Ελλάδας από την ευρωζώνη σίγουρα θα είναι ισοπεδωτικές. Θα ενταθεί η φυγή κεφαλαίου, θα πυροδοτηθούν η υποτίμηση και ο πληθωρισμός. Θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί και να γίνει επαναδιαπραγματεύσιμη η ονομαστική αξία όλων των υπαρχόντων συμβολαίων, φέρνοντας χρηματοοικονομικό χάος. Αυτό που ενδεχομένως να αποδειχθεί πολιτικά ολέθριο είναι πως μπορεί τελικά να απαιτηθεί περισσότερη λιτότητα, καθώς η Ελλάδα εξακολουθεί να καταγράφει πρωτογενές έλλειμμα, το οποίο θα πρέπει να εκμηδενιστεί εάν η Ε.Ε. και το ΔΝΤ σταματήσουν να χρηματοδοτούν.

Αυτή η διαδικασία, όμως, θα οδηγήσει και σε σημαντική υποτίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας (50 δραχμές για 1 ευρώ ποιος θα πάρει;). Παρ' όλα αυτά, έτσι θα τεθεί σε κίνηση μία διαδικασία προσαρμογής, που σύντομα θα οδηγήσει στον επαναπροσδιορισμό της οικονομίας και θα τη θέσει σε δρόμο βιώσιμης ανάπτυξςη. Πράγματι, ίσως υπάρξει εκτίναξη της ανάπτυξης, πιθανότατα για μεγάλη χρονική περίοδο, εάν υιοθετηθούν λογικές πολιτικές για την ανάκτηση της μακροοικονομικής σταθερότητας.

Ποια στοιχεία στηρίζουν αυτήν την υπόθεση; Ας δούμε τι έγινε σε χώρες που χρεοκόπησαν και υποτίμησαν τα νομίσματά τους και τις χρηματοοικονομικές κρίσεις της δεκαετίας του 1990. Όλες αρχικά υπέφεραν με σοβαρή ύφεση, που όμως διήρκεσε για ένα ή δύο χρόνια. Ακολούθησε η ανάκαμψη. Η Νότιος Κορέα κατέγραψε εννέα έτη συνεχούς ανάπτυξης με μέσο ετήσιο ρυθμό 6%. Η Ινδονησία, η οποία υπέστη αλυσιδωτές χρεοκοπίες, οι οποίες οδήγησαν στην κατάρρευση σχεδόν κάθε τράπεζας της χώρας, την ίδια περίοδο αναπτύχθηκε ετησίως κατά 5%. Η Αργεντινή κατά 8% και η Ρωσία πάνω από 7%. Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι υπάρχει ζωή και μετά τις χρηματοοικονομικές κρίσεις.

Βεβαίως, στην περίπτωση της Ελλάδας υπάρχουν ορισμένες ιδιαιτερότητες. Ο χαμηλός λόγος των εξαγωγών ως ποσοστό του ΑΕΠ λέγεται ότι αποκλείει την πιθανότητα ανάκαμψης που να στηρίζεται στις εξαγωγές. Το επιχείρημα αυτό, όμως, δεν είναι ισχυρό, επειδή οι κρίσεις μπορεί να οδηγήσουν σε δραστικό επαναπροσδιορισμό της οικονομίας.

Η Ινδία, επί παραδείγματι, κατάφερε να διπλασιάσει τον λόγο των εξαγωγών ως προς το ΑΕΠ μέσα σε μία δεκαετία μετά την κρίση του 1991 και τον επαναδιπλασίασε την επόμενη δεκαετία χωρίς μεγάλη υποτίμηση.

Επιπλέον, η Ελλάδα θα υποστεί υποτίμηση γιγαντιαίων διαστάσεων. Μία τέτοια αλλαγή αδιαμφισβήτητα θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για εξαγωγές και θα μετατρέψει δραστηριότητες που μέχρι πρότινος δεν είχαν εμπορικό πλεονέκτημα σε εμπορικές ευκαιρίες. Ουδείς μπορεί να προβλέψει ποιες θα είναι αυτές οι εξαγωγές. Θα δημιουργηθούν, όμως, ισχυρά κίνητρα από τη σούπερ ανταγωνιστική συναλλαγματική ισοτιμία, γεγονός που είναι αδιαμφισβήτητο.

Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι κατά τα μέσα του 2013 η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, ενώ η υπόλοιπη ευρωζώνη παραμένει σε ύφεση. Ο αντίκτυπος στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στην Ιταλία, που θα παλεύουν ακόμη με τη λιτότητα, θα είναι ισχυρός. Οι ψηφοφόροι των συγκεκριμένων χωρών θα αρχίσουν να παρατηρούν την επιτυχία της γειτονικής Ελλάδας, που όλοι μέχρι πρότινος περιφρονούσαν.

Θα αρχίσουν να διερωτώνται γιατί οι δικές τους κυβερνήσεις δεν ακολουθούν το ελληνικό παράδειγμα και θα ενταθούν οι φωνές που θα τάσσονται υπέρ της εξόδου από την ευρωζώνη. Με άλλα λόγια, το ελληνικό παράδειγμα θα μπορούσε να αλλάξει θεμελιωδώς τα κίνητρα των χωρών να παραμείνουν στην ευρωζώνη, ειδικότερα εάν το οικονομικό περιβάλλον εξακολουθήσει να είναι δυσμενές.

Σε αυτό το σημείο, θα επηρεαστεί και η Γερμανία. Σήμερα η Γερμανία κάνει τα ελάχιστα για να παραμείνει ενωμένη η ευρωζώνη και μάλιστα με απροθυμία. Εάν, όμως, η έξοδος γίνει ελκυστική πρόταση για τα μέλη της ευρωζώνης, τότε η Γερμανία θα βρεθεί στο στόχαστρο. Θα της ζητηθεί να δείξει μεγαλοθυμία αντί για την τρέχουσα τσιγκουνιά ως ύστατη δοκιμασία για το πόσο πολύ εκτιμά την ευρωζώνη.

Η απάντηση μπορεί να ξαφνιάσει. Ο γερμανικός λαός μπορεί ξαφνικά να συνειδητοποιήσει ότι η ευρωζώνη προσφέρει στη χώρα όχι ένα, αλλά δύο «αλόγιστα προτερήματα»: χαμηλά επιτόκια, που είναι και ο παράδεισος του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, και ανταγωνιστική συναλλαγματική ισοτιμία καθώς δένεται με πιο αδύναμους εταίρους. Σε αυτήν την περίπτωση, η Γερμανία θα πρέπει να προσφέρει στους εταίρους της μία πολύ πιο ελκυστική συμφωνία για να τους κρατήσει στην ευρωζώνη.

Αυτό το σενάριο βρίθει ειρωνικών καταστάσεων. Η Ελλάδα, που τώρα θεωρείται ο παρίας που μολύνει την ευρωζώνη, θα είναι πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος για την επιβίωση του ευρώ εάν εκδιωχθεί. Εάν η έξοδος από την ευρωζώνη δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ανάκαμψη στην Ελλάδα, τότε μπορεί να υπάρξει ο κίνδυνος μετάδοσης της… επιτυχίας. Η συνεχιζόμενη ελληνική τραγωδία μπορεί να έχει τελικά αίσιο τέλος για την Ελλάδα. Η τραγωδία, όμως, θα συνεχιστεί για την ευρωζώνη και ίσως για όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα''.
Πηγή Euro2day
Γιατί και πώς;

Άβαταρ μέλους
dreznas
Δημοσιεύσεις: 5235
Εγγραφή: Τρί 23 Νοέμ 2010, 00:12
Has thanked: 97 times

Re: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. ΜΟΝΟ.

Δημοσίευση από dreznas » Πέμ 31 Μάιος 2012, 21:56

«Σε λίγες ώρες ο Ο.Ε.Δ.Β. (Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων) θα αποτελεί παρελθόν, καταργείται οριστικά. Μετά από 75 χρόνια η κουκουβάγια της σοφίας και της αρετής ''πετάει μακριά'', γιατί κάποιοι αποφάσισαν ότι δεν έχει θέση στη σύγχρονη μνημονιακή εκπαίδευση. Η μόρφωση θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά. Το μέλλον είναι... μόνο το '' ηλεκτρονικό βιβλίο'' και οι ''διαδραστικοί πίνακες''. Οι εργαζόμενοι στον Ο.Ε.Δ.Β. που όλα αυτά τα χρόνια εξέδωσαν και διένειμαν τρία δισεκατομμύρια βιβλία σε εκατομμύρια μαθητές, αποχωρούν περήφανοι για τη συμβολή τους στη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, για τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος (μέσο κόστος κάθε βιβλίου 0,70 ευρώ), για την απουσία διαφθοράς και διαπλοκής τους, για το ότι κατόρθωσαν να περισώσουν από τον ιδιωτικό φορέα, την ιστορία των σχολικών βιβλίων, δεκαπέντε χιλιάδες πρωτότυπα έργα ζωγραφικής που κοσμούσαν κάποτε τα σχολικά βιβλία (Τσαρούχης, Γκίκας, Γραμματικόπουλος, Τάσος κ.λπ.), τριάντα χιλιάδες (30.000) βιβλία, πολλά σπάνιων εκδόσεων, που αποτελούν πλέον περιουσία του υπουργείου Παιδείας.
Οι εργαζόμενοι αποχωρούν με πίκρα και ανησυχία για το μέλλον της έκδοσης και διανομής των σχολικών βιβλίων. Ζήσανε τη φετινή χρονιά, τη χειρότερη από ιδρύσεως του Ο.Ε.Δ.Β., που τα βιβλία στάλθηκαν με τεράστια καθυστέρηση, που τα λάθη και οι παραλείψεις των ιθυνόντων στοίχησαν εκατομμύρια στους Έλληνες πολίτες, προάγγελος των όσων πρόκειται να επακολουθήσουν τη φετινή χρονιά, που εκτιμούμε ότι θα είναι πολύ χειρότερη από κάθε πλευρά. Οι εργαζόμενοι αποχαιρετούν ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα για την πολύχρονη συνεργασία και υπόσχονται να συνεχίσουν τον αγώνα για μία ΔΗΜΟΣΙΑ & ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ στην υπηρεσία του λαού. Η κουκουβάγια της σοφίας και της αρετής ελπίζει να μην ξεχασθεί και ονειρεύεται τη μέρα που σε μία Ελλάδα ελεύθερη και απαλλαγμένη από δανειστές - επιτηρητές - τροϊκανούς, θα ξανακληθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες της για την εκπαίδευση των μαθητών».
‎"και στην Τουμπα αμα πεσει δηλαδη δηλαδη κανενα φιστικι η κανενα στραγαλι, το λενε το ενα ειναι μολοτοφ, το αλλο το λενε ειναι δεν ξερω και γω τι το λενε"

Άβαταρ μέλους
loudovikos
Δημοσιεύσεις: 2639
Εγγραφή: Παρ 26 Νοέμ 2010, 12:13
Τοποθεσία: konta ston fourno tou indianou
Has thanked: 237 times
Been thanked: 11 times

Re: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. ΜΟΝΟ.

Δημοσίευση από loudovikos » Πέμ 31 Μάιος 2012, 22:08

Οκτώ μύθοι και οκτώ αλήθειες για την οικονομική κρίση

Γράφει ο Γιάννης Ζαφειρόπουλος
-1ος μύθος: "Η κρίση είναι (λένε...) παγκόσμια !"
-Η αλήθεια: Η κρίση είναι... των ισχυρών "αποθεματικών νομισμάτων", κυρίως της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Αγγλιας και Η.Π.Α. και οφείλεται στην απληστία του χρηματοτραπεζικού συστήματος.

-Ιαπωνία, Κίνα, Αυστραλία, Καναδάς, Ρωσία και άλλες 150 χώρες του πλανήτη έχουν διαρκείς αναπτυξιακούς ρυθμούς, για όσο χρόνο τα νομίσματά τους ΔΕΝ αποτελούν στόχο των κερδοσκόπων. Ειδικά η Κίνα "υποτιμά" διαρκώς το δικό της νόμισμα - το γουάν - ώστε να αποφεύγει ... δυσάρεστες καταστάσεις.

-"Στόχος" γίνονται όσα κράτη έχουν ως νόμισμα το ευρώ και το δολάριο, αφού αυτά τα νομίσματα χαρακτηρίζονται "διεθνή" και προσφέρονται για κερδοσκοπία !

-2ος ΜΥΘΟΣ : "Οσα κράτη έχουν δυνατό παραγωγικό ιστό, βιομηχανία και τουρισμό ΔΕΝ κινδυνεύουν ".

-Η ΑΛΗΘΕΙΑ : Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία και η Αγγλία (με την ισχυρή λίρα) αποτελούν 4 από τις πιό "παραγωγικές" χώρες του πλανήτη, με αυτοκινητοβιομηχανίες, τουρισμό και πλήρη αυτάρκεια σε ΟΛΑ τα προϊόντα (κάνουν και εξαγωγές !) .

-Και όμως : Η ... "κρίση " έχει χτυπήσει και αυτά τα κράτη αφού τα "διεθνή" νομίσματα που κατέχουν "μεταναστεύουν " εύκολα προς "τρίτες χώρες"(Ελβετία ,''off-shore" κλπ. ) από "μεγαλοεπιχειρηματιες" κερδοσκόπους ,απατεωνες-ΠΡΟΔΟΤΕΣ πολιτικους, μαφιοζους και... οικονομικούς μετανάστες.
-ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ τρεμουν στην ιδεα μηπως τα αποθηκευμενα ευρω τους (μιλαμε για εκατονταδες δισεκατομμυρια...) ισως μετατραπουν -ταχυτατα- σε...αχρηστο χαρτι ,αν τα διαφορα κρατη επιστρεψουν στα εθνικα τους νομίσματα:

- ΑΥΤΟ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ!
-Απλά σκεφτείτε : Γιατί δεν έχει "κρίση" η Τουρκία , η Τυνησία, η Αίγυπτος, η Βραζιλία, η Ν.Ζηλανδια, η Νορβηγια ;(και τόσοι άλλοι...)

-Απλό είναι : ΔΕΝ έχουν ισχυρά νομίσματα ώστε να πέσουν θύματα των κερδοσκόπων. Και επίσης μπορούν να έχουν τον έλεγχο των νομισμάτων τους, αφού το εκτυπώνουν ΟΙ ΙΔΙΕΣ (μην ξεχναμε ποτε οτι το εθνικο νομισμα αποτελει συμβολο ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ -οπως και η σημαια!).

- Ενώ το ευρώ τυπώνεται μόνον από ΜΙΑ χώρα, τη Γερμανία (η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται στη Φρανκφούρτη).Οταν το χρημα "μεταναστευει" στις ελβετικες τραπεζες και σε "off-shore" δημιουργειται ...ΕΛΛΕΙΜΜΑ.

- Το ελλειμμα αναγκαζει τη χωρα σε δανεισμο,ο δανεισμος φερνει χρεη ,τα "χρεη" οδηγουν σε ...νεα δανεια , τα χρεη ( και τα δανεια ) οδηγουν στα ..."μνημονια",στην κοινωνικη-οικονομικη εξαθλιωση,στη χρεωκοπια,στην απογνωση, στη μεταναστευση του παραγωγικου ιστου ,στις αυτοκτονιες,στο ΓΕΝΙΚΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ της δημοσιας και ιδιωτικης περιουσιας.

-Ετσι-μεθοδικα και με ΠΡΟΔΟΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ - ολοκληρα κρατη περνουν κατω απο τον ΠΛΗΡΗ ΕΛΕΓΧΟ τραπεζιτων και κερδοσκοπων.

-Η εθνικη-λαικη κυριαρχια και οι δημοκρατικες ελευθεριες ΕΚΜΗΔΕΝΙΖΟΝΤΑΙ...

- 3oς ΜΥΘΟΣ : "Αν φύγουμε απ' την Ε.Ε. και απ' το ευρώ θα... καταστραφούμε!"
-Η ΑΛΗΘΕΙΑ : Η Ε.Ε. δεσμεύει τα κράτη - μέλη της με τις "υποχρεωτικές κοινοτικές οδηγίες" , εμποδίζοντας τις παραγωγικές δραστηριότητες τους - με τις ..."ποσοστώσεις"- καταργώντας στην ουσία την εθνική τους κυριαρχία.

- Το ευρώ λειτουργεί ως"εργαλείο χρεωκοπίας" στα χέρια των κερδοσκόπων (κάθε λογής !) -βλέπε Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία κλπ.

-Η αποδεσμεύσή μας από την Ε.Ε. και η επιστροφή μας στη δραχμή, θα φέρει την αληθινή ανάπτυξη, αφού θα έχουμε το δικαίωμα στην εκτύπωση του δικού μας νομίσματος, θα θέσουμε "πλαφόν"- διατιμηση στα κοινωνικα αγαθα, (κάτι που ΔΕΝ επιτρέπει τωρα η ..."ελεύθερη οικονομία" και η Ε.Ε.) γεγονός που θα αποκαταστήσει τη χαμένη μας εθνική κυριαρχία, αξιοπρέπεια και -συγχρόνως- θα μπορούμε να έχουμε ανεξάρτητη πολιτική - οικονομικη αναπτυξη έξω απ' τις "τανάλιες" των Βρυξελλών και του Βερολίνου.

-Πρέπει -βέβαιως- οι απατεώνες που κυβερνούν τη χώρα επί δεκαετίες , να τιμωρηθούν παραδειγματικά ώστε να αποφύγουμε παρόμοιες καταστάσεις κατάχρησης εξουσίας και συσσώρευσης χρημάτων σε ΛΙΓΑ πρόσωπα, ΟΛΑ μισητά από το λαό !

- 4ος ΜΥΘΟΣ : "Αν φέρουμε πίσω τη δραχμή θα χάσουμε το ... ισχυρό ευρώ και θα έχουμε ένα υποτιμημένο νόμισμα".

-Η ΑΛΗΘΕΙΑ : Το ευρώ μπορεί (προσωρινά) να φαίνεται "ισχυρό"- όμως η αγοραστική του δύναμη σύντομα μπορει να καταρρεύσει, αν ένα(ή περισσότερα) μέλη της ευρωζώνης αποχωρήσουν.
-Εκείνοι που θα ζημιωθούν από την επιστροφή στη δραχμή είναι όσοι έχουν τεράστιες καταθέσεις σε ευρώ- αφού το ευρωνόμισμα ΘΑ ΧΑΣΕΙ μεγάλο μέρος της αγοραστικής του δύναμης.

- Ομως οι απλοί - μη προνομιούχοι -πολίτες θα ωφεληθούν ΑΜΕΣΑ -και αυτό έχει σημασία !

-Οσο για την ισοτιμία της δραχμής, αυτό είναι πάντα ζήτημα κρατικης "παρεμβατικής" πολιτικής :
-Εάν έχουμε το δικό μας νόμισμα, είμαστε σε θέση να ελέγχουμε τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και να παρεμβαίνουμε στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών.

-Σκεφτείτε απλά, πως η Ελλάδα είχε παραγωγική ανάπτυξη εδω και 180 χρόνια ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ τη ΔΡΑΧΜΗ, ενώ όταν απέκτησε...ευρώ - απο την 1/1/2002 - οδηγήθηκε στην εξαθλίωση αφού το "ευρωσυνάλλαγμα" οδηγήθηκε από τους "διαπλεκόμενους" απατεώνες-προδοτες του πολιτικοοικονομικού συστήματος εκτός της χώρας μας -στο εξωτερικό - αφήνοντας τους Ελληνες με τα ... κέρματα(και τα χρεη!)

- Απλά παραδείγματα :

- Μια ημέρα πριν η Ελλάδα μπεί στο ευρώ (31/12/2001)
- Τιμή φραντζόλας ψωμιού 80 δρχ .
-Τιμή εισιτηρίου λεωφορείου 150 δρχ.
-Μπαταρίες (από υπαίθρια αγορά) 100 δρχ.
-Τιμή εφημερίδας 100 δρχ.
-Τιμή κρασιού χύμα (1,5 lt.) 300 δρχ.
-Μέσος μισθός 150.000δρχ.

ΣΗΜΕΡΑ : (Μάιος 2012)
-Φραντζόλα ψωμιού 0.70 ευρώ = 238 δρχ.
-Εισιτήριο λεωφορείου 1.40 ευρώ = 477 δρχ.
-Μπαταρίες (από υπαίθρια αγορά) 1 ευρώ = 341 δρχ.
-Τιμή εφημεριδας 1.50 ευρώ = 511 δρχ.
-Τιμή κρασιού χύμα (1,5 lt) 3ευρώ = 1022 δρχ.
-Μέσος σημερινός μισθός 800 ευρώ = 272.600 δρχ.

-Αυτονόητο γενικό Συμπέρασμα :

-ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΕ η τιμή προϊόντων και υπηρεσιών ενώ ο μέσος μισθός (ούτε κάν) διπλασιάστηκε. Δηλ. η αγοραστική δύναμη των πολιτών έπεσε κατά 33% -35% !(τουλαχιστον). Ας σκεφτούμε-επίσης- τις νέες μειώσεις μισθών - συντάξεων και τις αυξήσεις τιμών και υπηρεσιών (ΔΕΗ , εισιτήρια κλπ.) που έρχονται... Χωρίς να υπολογίσουμε τη ραγδαία υποβάθμιση της ποιότητας τροφίμων και υπηρεσιών που πληρώνουν οι πολίτες .

-Υπ' όψιν ότι σε Γερμανία , Βέλγιο, Γαλλία κλπ. ο πρώτος μισθός είναι 1.500-2.000 ευρώ, ενω οι τιμές πολλών προϊόντων και υπηρεσιών βρίσκονται στα 2/3 των τιμών της χώρας μας! (ειδικά στα SUPER MARKETS).

-Οσο για τη βοήθεια σε "τρόφιμα" που προσφέρει στους φτωχούς η Ε.Ε. (μικρά κιβώτια που περιέχουν κυρίως ζυμαρικά) κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για την ποιότητά τους ή για τυχόν "επιστημονική επεξεργασία" -κάθε μορφής- και ο ...νοών νοήτω!

- 5oς ΜΥΘΟΣ : "Αν κηρύξουμε στάση πληρωμών- ως προς το εξωτερικό χρέος θα είμαστε ... αφερέγγυοι προς τους δανειστές".

-Η ΑΛΗΘΕΙΑ : Το μεγαλύτερο μέρος του σημερινού ελληνικού "χρέους" είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟ είτε γιατί έχει ήδη πληρωθεί (λόγω τοκοχρεωλυσίων) είτε γιατί όσοι μας δάνειζαν ΓΝΩΡΙΖΑΝ από πριν, ότι ήταν ΑΔΥΝΑΤΟΝ να πάρουν πίσω τα χρήματά τους.

-Οπότε "κάπου αλλού " απέβλεπαν, έχοντας - βέβαια- ως συνεργάτες τους και ντόπιους-ΠΡΟΔΟΤΕΣ πολιτικούς...που πρέπει να λογοδοτήσουν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά !
-Πρέπει να γίνει ΑΜΕΣΟΣ λογιστικός έλεγχος του "χρέους" (ποιές υπογραφές φέρουν τα ομόλογα, τι ημερομηνία έχουν, που πήγαν τα χρήματα και σε ποιούς λογαριασμούς κλπ.)

-Φυσικά και πρέπει να αποδοθούν ΠΟΙΝΙΚΕΣ ευθύνες σε όσους καταχράστηκαν την εμπιστοσύνη και τον εθνικό πλούτο- υποτιμώντας παράλληλα την νοημοσύνη των Ελλήνων.

- Φυσικά ΔΕΝ θα είναι "ειδικά δικαστήρια" (τύπου Βουλής κλπ.)- όπου.... "κόρακας μάτι κοράκου δεν βγάζει", αλλά λαϊκά με έντιμους-δημοκρατικούς δικαστές.

-6ος ΜΥΘΟΣ : "Η Ε.Ε. προστατεύει τα σύνορά μας".

-Η ΑΛΗΘΕΙΑ : Κάθε μέρα εισέρχονται στο έδαφός της Ελλάδας τουλάχιστον 1.000 λαθρομετανάστες από διάφορες χώρες (οι περισσότεροι παραμένουν εδώ-με τα ...γνωστα-εγκληματικα αποτελεσματα...).

-Οσο για το αν θα βοηθήσουν οι Ευρωπαίοι σε περίπτωση -πχ. κατάληψης κάποιου νησιού - από τους εξ' Ανατολών γείτονες , αυτό ανάγεται προφανώς στη σφαίρα της ..."θεωρητικής προσέγγισης". (Φανταστείτε Γάλλους, Ισπανούς, Γερμανούς κλπ. να πολεμούν Τούρκους στο...Αιγαίο. Μάλλον έχετε μεγάλη φαντασία !).

7ος ΜΥΘΟΣ: Αν η Ελλαδα επιστρεψει στη ΔΡΑΧΜΗ ,δεν θα εχει ( λενε...) χρηματα για εισαγωγες καυσιμων, φαρμακων,μηχανηματων κλπ.

-Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Η Ελλαδα προμηθευοταν ΠΑΝΤΑ εισαγομενα προιοντα ( πολυ πριν ερθει το...ευρω) με το -αφθονο -τουριστικο και ναυτιλιακο συναλλαγμα (δολλαρια,μαρκα κλπ.) χωρις να λειψει ποτε ΤΙΠΟΤΑ απο τον ελληνικο πληθυσμο και "clearing'', δηλ. ανταλλαγη αγαθων με αλλες χωρες (π.χ. δινουμε φρουτα, λαχανικα,λαδι ,γαλακτομικα αντι πετρελαιου -συμβαινει ακομα και τωρα...).

-Επισης:Οι ''νεες δραχμες" που θα εκτυπωθουν μπορει να ειναι ισχυροτερες απο πολλα νομισματα -αν εχουν σταθερη ισοτιμια σε πολυτιμο μεταλλο(π.χ. 1 ΔΡΑΧΜΗ να αντιστοιχει με 1/100 της ουγγιας καθαρου αργυρου).

-Υποψην οτι ο αργυρος εχει σταθεροτητα στην αξια του -συνηθως μια ουγγια (30 γραμμαρια) πωλειται στις διεθνεις αγορες για 22 δολλαρια - περιπου).

-8ος ΜΥΘΟΣ : Ο "γερμανογαλλικός άξονας" μοιάζει με τον ναζιστικο "γερμανοϊταλικό άξονα" του Χίτλερ και του Μουσολίνι τις δεκαετίες του '30-'40.

-Η ΑΛΗΘΕΙΑ : Ισχύει - αλλά μόνο σε γενικές γραμμές. Τουλαχιστον, τότε ήξερες "ποιοί ήσαν οι αντίπαλοι":

- Σήμερα οι αντίπαλοι είναι απλά "αχυράνθρωποι" ενός ΑΠΛΗΣΤΟΥ -σχεδον "αόρατου"- χρηματοτραπεζικού συστήματος που επιδιώκει τον πλήρη έλεγχο και την απόλυτη εξουσία επάνω στα κρατη και στους λαούς...

"Αν δεν αποφασιζεις ΕΣΥ για την τυχη σου, τοτε αφηνεις τους αλλους ν' αποφασιζουν ΓΙΑ ΣΕΝΑ...".

-Και οταν ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ οτι οι αλλοι ειναι ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ...ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΣΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ - ουτε τους εμπιστευεσαι:

- Η ΕΠΙΒΑΛΛΕΙΣ τους ΔΙΚΟΥΣ ΣΟΥ ΟΡΟΥΣ ...η ΑΠΟΧΩΡΕΙΣ! (η πραγματικη ζωη ΔΕΝ ειναι ... ποκερ - για να...μπλοφαρεις!)
Η ΟΜΑΔΑ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΞΑΝΑΛΕΩ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΣΕ ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ..
Εικόνα

bullis
Δημοσιεύσεις: 2460
Εγγραφή: Πέμ 19 Ιαν 2012, 09:40
Has thanked: 217 times
Been thanked: 112 times

Re: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. ΜΟΝΟ.

Δημοσίευση από bullis » Παρ 01 Ιουν 2012, 12:03

Γράφει ο Γιάννης Αγγελής - Olympia.gr

Η κρίση χρέους μεταφέρει ταχύτητα τους προβολείς της από την Ελλάδα στην άλλη άκρη της Ευρωζώνης στην Ιβηρική.

Η κυβέρνηση της Μαδρίτης φαίνεται να έπαιξε το χαρτί του οικονομικού εκβιασμού στην ΕΚΤ και μάλλον χάνει την παρτίδα. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Miguel Αngel Fernandez Ordonez (photo) παραιτήθηκε, σύμφωνα με τρέχουσες πληροφορίες, πριν λήξει η θητεία του, όταν αντέδρασε στην απόπειρα της κυβέρνησης να “φορτωθεί” η διάσωση της Bankia -και των άλλων τραπεζών που ακολουθούν- στους μηχανισμούς έκτακτης βοήθειας της ΕΚΤ.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας ζήτησε να παρουσιασθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, για να καταθέσει δημόσια το τι ακριβώς γίνεται με το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών και η Κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας την πλειοψηφία της στο σώμα, τον παρέπεμψε να καταθέσει σε μία άλλη “κλειστή” επιτροπή…

Αυτός το αρνήθηκε και κατά πως φαίνεται παραιτείται. Το σχέδιο της Κυβέρνησης ήταν να υποχρεώσει την ΕΚΤ να χρησιμοποιήσει ένα έκτακτο εργαλείο χρηματοδότησης τρίμηνης διάρκειας με εγγύηση αντίστοιχης διάρκειας ομόλογα του δημοσίου. Το επιχείρημα ήταν ότι η ισπανική οικονομία και το ντόπιο τραπεζικό σύστημα είναι πολύ μεγάλα σε μέγεθος για να αφεθούν από την ΕΚΤ στην τύχη τους. Η αντίδραση όμως δεν ήταν η προσδοκώμενη και η συνέχεια πλέον παίρνει άλλες διαστάσεις.

Η κυβέρνηση της Μαδρίτης ήθελε να αποφύγει την προσφυγή στο EFSF -και την πολιτική κρίση που θα την ακολουθήσει- για τη διάσωση των τραπεζών της. Η άρνηση της ΕΚΤ στο όνομα της αδυναμίας “νομισματοποίησης” του χρέους από την ίδια, ανοίγει πλέον τον ασκό του Αιόλου για την Ισπανία.
Τα spreads έχουν αρχίσει να ανοίγουν και πάλι με απειλητική ταχύτητα, συμπαρασύροντας και την Ιταλία. Οι αγορές έχουν στρέψει τους προβολείς τους στην Μαδρίτη, χωρίς να σβήσουν εκείνους που φωτίζουν τις εξελίξεις στην Αθήνα ενόψει των εκλογών…

Για το τι θα ακολουθήσει κανείς ακόμα δεν μπορεί να είναι βέβαιος. Αυτό που με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε είναι ότι η βαθύτατη ανησυχία έχει επιστρέψει τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στην Φρανκφούρτη. Και αυτό γιατί, για άλλη μια φορά, τα γεγονότα αποδεικνύονται ισχυρότερα των καθησυχαστικών δηλώσεων των υπευθύνων της Ε.Ε.

Από τα δύο άκρα της Ευρωζώνης, Αθήνα και Μαδρίτη, τα μηνύματα πλέον υποχρεώνουν τον γαλλογερμανικό άξονα να αναθεωρήσει την ατζέντα του για την Σύνοδο Κορυφής της Ιουνίου.

Οι 6 λόγοι που η Ισπανία θα βγει πρώτη από το ευρώ!


Το Marketwatch έχει πρώτο θέμα το Spexit, ενώ δίνει και 6 λόγους που πιστεύει ότι η Ισπανία θα πετάξει το ευρώ, καθώς Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία άντεξαν τα μνημόνια και την λιτότητα, κάτι το οποίο η οικονομία της Ισπανίας δεν το επιτρέπει, όπως αναφέρει.

Οι 6 λόγοι:

- Το μέγεθος της ισπανικής οικονομίας δεν «χωρά» σε μηχανισμό στήριξης

- Υπάρχει ήδη κόπωση με τη λιτότητα στη χώρα

- Βάση της Ισπανικής οικονομίας είναι η βιομηχανία. Ο λόγος εξαγωγών προς ΑΕΠ είναι στο 26%, όσο και της Βρετανίας

- Είναι γεωπολιτικά ασφαλής χώρα

- Σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές εκτός ευρωζώνης

- Οικονομικοί αναλυτές της Ισπανίας αναφέρουν πως το πραγματικό πρόβλημα της χώρας είναι το ευρώ, ένα θέμα που έχει ξεκινήσει ήδη να αναπαράγεται από τα διεθνή ΜΜΕ.
Spain is back in the headlines, threatening to drag down the global economy. The panic started last week, after the country’s fourth-largest bank, Bankia, announced that it needed $23.5 billion in aid. But how did Spain get to this point? Here’s our explainer on the crisis:

Yikes. (Daniel Ochoa de Olza - AP) Let me guess, Spain is in trouble because its government spent way too much and ran up big deficits, right?
Not exactly. Before the financial crisis hit, Spain was actually running smaller deficits than even Germany. Its public debt was just 27 percent of GDP. Spain was considered a model of fiscal responsibility.
Then how did Spain get into its current mess?
It all started with a housing bubble. During the 2000s, thanks to low interest rates and an influx of foreign capital, Spain had a furious boom in housing construction — houses that, it turned out, the country didn’t really need. Below is a graph of the price-to-rent index in Spain, which gives a sense of the sheer size of the bubble. In 2007, the bubble finally burst. And Spain still isn’t anywhere close to recovering. Economists Cinzia Alcidi and Daniel Gros have estimated that housing prices have fallen 26 percent, but that’s still only about half of the total decline that will ultimately need to happen:

Why does it matter if Spain’s housing prices fall? Cheap houses for everyone!
Well, it’s a big problem for all those Spanish banks that are holding mortgages or properties. Ultimately, Alcidi and Gros estimate that the excess housing in Spain amounts to about $470.1 billion, or 37 percent of the country’s GDP. “It goes without saying that our estimated total,” they note, “exceeds by far the provisions and write downs accumulated by the Spanish banking system … so far.” In other words, Spanish banks have taken big losses already, and they’re likely to take even bigger losses in the years ahead — up to $320 billion, according to the Institute of International Finance.
So that’s why Bankia’s in trouble?
Yep. During the housing bubble, it was Spain’s regional banks, or cajas, that threw the most money at property developers. The entity that’s getting all the headlines now, Bankia, was formed after a 2010 merger of seven cajas that were too weak to stand on their own. But after receiving $5.6 billion in government aid earlier this month, Bankia recently announced that it actually needed about $23.5 billion in aid. And the housing bubble hasn’t even finished bursting yet.
Okay, Spain just has to give Bankia a $23.5 billion bailout. What’s the problem with that?
Spain doesn’t have that sort of cash readily lying around. Investors are already nervous about lending more money to Spain, whose deficits have spiked ever since its housing market collapsed. And Spain’s economy is now in shambles. Before the crisis, one-seventh of its workers were employed in the housing sector. Since the bubble popped, unemployment has soared to 25 percent. The retail sector has collapsed. Even the country’s once-bright export and auto sectors have started sinking in recent months.
And, to pile on, Spain is supposed to reduce its deficit from 8.9 percent of GDP to 3 percent of GDP next year, in order to follow euro zone rules — and all that austerity is squeezing the economy further.
How does Spain get its economy growing again without its banks?
That’s the problem. Spain can’t really grow if its banks aren’t lending to businesses. And its banks aren’t lending to small and medium-sized businesses, because they’re facing massive losses and shrinking balance sheets. Plus, plenty of Spanish depositors are taking their euros out of Spanish banks and sending them to Germany because they’re afraid that Spain might leave the euro. That’s made Spain’s bank problems even worse.
This sounds like a serious bind.
Yep. It’s partly why Tyler Cowen says Spain might be “in a self-cannibalizing downward spiral.” (He offers up a lot more reasons at the link.)
Is there any other way Spain can save its banks?
The government also is trying to get creative in propping up Bankia. Matthew O’Brien of The Atlantic explains the latest scheme: “They proposed recapitalizing Bankia with $23.5 billion worth of Spanish bonds, that Bankia could then use as collateral at the [European Central Bank] for new money. It that sounds suspiciously like asking the ECB to print money to bail out its banks, that’s because it is.”
So far, it’s unclear whether the European Central Bank is willing to go along with that plan — the Financial Times’ David Keohane tracks some of the early confusion over whether the ECB would agree to essentially inject money into the Spanish banking sector.
Basically, it’s still uncertain just how rickety Spain’s financial sector is. The Spanish government has so far ordered the country’s banks to set aside around $115 billion in capital, all told, to prepare for further losses in the property sector, but housing prices are falling so steeply and the economy’s so terrible that it’s unclear whether that cushion is big enough.
If Spain can’t patch up its banks, can’t it get aid from other European countries? Isn’t that what happened in Ireland?
Right, the alternative is for wealthier European countries — mainly France and Germany — to bail out Spain with lots of money. That’s what they did for Portugal and Ireland. But Spain is much, much bigger and much, much more expensive. To put this in context, Ireland has received about $105 billion in aid, and its housing market has mostly stabilized. By Alcidi and Gros’ estimates, Spain might need more than four times that much. And Spanish Prime Minister Mariano Rajoy, for his part, has said he won’t accept an international rescue.
Are there any other ideas for fixing Spain?
Alcidi and Gros argued that Spain needs a major readjustment: Workers and resources that used to go to construction need to shift elsewhere. But that will take a long time and is hard to do, given that Spain is on the euro. The latest idea from European leaders is to give Spain a little more flexibility on its deficit targets. And Felix Salmon at Reuters also reports on the current suggestions that Europe create a continent-wide “banking union” — so that individual countries wouldn’t have to deal with banking crises on their own. But that idea’s only slowly getting underway.
http://www.washingtonpost.com
Γιατί και πώς;

Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 91 επισκέπτες