ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΣΑΓΩΓΗΣ Η' ΣΥΛΛΗΨΗΣ & ΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

Κάρτα Φιλάθλου, Λευτεριά Στους Οπαδούς...
acab6

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΣΑΓΩΓΗΣ Η' ΣΥΛΛΗΨΗΣ & ΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

Δημοσίευση από acab6 » Τετ 08 Δεκ 2010, 05:41

Οδηγός δικαιωμάτων κατά την κινητοποίηση,την προσαγωγή ή την σύλληψη

(τα πιο ουσιωδη που ενδιαφερουν οπαδους ειναι απο "ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΥΛΛΗΨΗΣ" και κατω)


ΠΗΓΗ: http://athens.indymedia.org/front.php3? ... id=1229473

1. ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ

Το φυλλάδιο που κρατάς στα χέρια σου περιέχει πληροφορίες για το νομικό πλαίσιο που αφορά το δικαίωμα της διαδήλωσης στην Ελλάδα, πρακτικές συμβουλές για την υλοποίηση αυτού του δικαιώματος πριν και κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, όπως και για τη συμπεριφορά σε περίπτωση προσαγωγής, σύλληψης και εμπλοκής με την ποινική δικαιοσύνη.

2. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΗΣ/ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ

Σύμφωνα με το άρθρο 11 του Συντάγματος, οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να συνέρχονται ήσυχα και χωρίς όπλα, το δικαίωμα όμως αυτό ισχύει και για τους αλλοδαπούς.
Απόφυγε την κατοχή μαχαιριών ή σουγιάδων, ακόμη και αν τα χρειάζεσαι για άλλη χρήση (επαγγελματική κλπ.), καθώς και κάθε αντικειμένου που θα μπορούσε να θεωρηθεί κατάλληλο για άμυνα ή επίθεση (ρόπαλο κλπ), διότι έχουν συχνά κριθεί ως όπλα.
Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, αυτή θεωρείται παράνομη και δεν προστατεύεται από το Σύνταγμα, «όταν παύει να είναι ήσυχη και χωρίς όπλα και εκτρέπεται σε πράξεις βίας κατά προσώπων ή πραγμάτων». Στις παραπάνω περιπτώσεις, απαιτείται παρουσία εισαγγελέα και η απαγόρευση ή η πρόσκληση προς διάλυση γνωστοποιείται στο πλήθος τρεις φορές. Να σημειώσουμε, ότι στην Ελλάδα είναι σπάνια η σύλληψη με αποκλειστικό λόγο τη συμμετοχή σε παράνομη διαδήλωση.


3. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ

1. Άφησε στο σπίτι ατζέντες με τηλέφωνα.
2. Έχε μαζί σου το κινητό σου τηλέφωνο, αφού προηγουμένως έχεις αφαιρέσει από αυτό, τυχόν πληροφορίες που δεν θέλεις να γίνουν γνωστές σε περίπτωση σύλληψής σου. Σε περίπτωση σύλληψής σου, το πιθανότερο είναι ότι θα σου αφαιρεθεί το κινητό από την αστυνομία (όχι πάντα). Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα πρώτα λεπτά για να ειδοποιήσεις με γραπτά μηνύματα, οικείους σου ή δικηγόρο. Aν συλληφθείς και σου ζητηθεί να το παραδώσεις, αφαίρεσε πρώτα την κάρτα και αν αυτό δεν είναι δυνατόν, απενεργοποίησέ το.
3. Έχε μαζί σου:
Α. Ταυτότητα ή διαβατήριο.
Β. Τηλεκάρτα
Γ. Σημείωσε στο χέρι σου ή μάθε απέξω ένα τουλάχιστον από τα τηλέφωνα της Ομάδας Νομικής Βοήθειας.
Δ. Για την περίπτωση σύλληψης, κάποια φάρμακα που χρειάζεσαι οπωσδήποτε ή υγρό φακών
4. Στην Ελλάδα δεν θεωρείται παράνομο το να φοράς μαντήλι, κουκούλα, γάντια ή άλλα προστατευτικά (περικνημίδες, γυαλιά κολύμβησης κλπ.), αν και η χρήση τους θεωρείται επιβαρυντική περίσταση σε κάποια αδικήματα. Δεδομένου ότι στην Ελλάδα η αστυνομία χρησιμοποιεί ευρέως μεγάλες ποσότητες χημικών αερίων ενάντια στους διαδηλωτές, μπορείς να εφοδιαστείς με ό,τι από αυτά κρίνεις κατάλληλο, έχοντας υπόψη ότι μερικές φορές η λήψη υπερβολικών μέτρων μπορεί να τραβήξει την προσοχή της αστυνομίας.
5. Μετά τη διαδήλωση φρόντισε να ενημερώσεις τους φίλους σου ότι είσαι καλά και συμφωνείστε ένα σημείο συνάντησης. Έτσι αποφεύγεται ο πανικός και οι άσκοπες αναζητήσεις οικείων προσώπων.

4. ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ (ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ)

Σιγουρέψου ότι δεν μένεις μόνο/η σου και έχε τα μάτια και τα αυτιά σου ανοιχτά, ώστε να υπερασπιστείς και τον εαυτό σου αλλά και άλλους, καταθέτοντας, για παράδειγμα, σε περίπτωση προβλημάτων με την αστυνομία.

Σε περίπτωση που παραβρεθείς σε σύλληψη ή κακοποίηση διαδηλωτή, φρόντισε να πληροφορηθείς τα στοιχεία του (αρκεί το ονοματεπώνυμο!) και να ενημερώσεις την Ομάδα Νομικής Βοήθειας σχετικά με την ώρα, τον τόπο και τα περιστατικά του επεισοδίου. Χρήσιμο είναι αμέσως μόλις βρεθείς σε ασφαλές μέρος να καταγράψεις ό,τι είδες με κάθε δυνατή λεπτομέρεια και να φροντίσεις να φτάσει από σένα ή έμπιστό σου πρόσωπο στην Ομάδα Νομικής Βοήθειας. Τα στοιχεία σου, όπως και το περιεχόμενο της αναφοράς σου δεν θα γίνουν γνωστά σε κανέναν, πέρα από τα μέλη της ομάδας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια, αν το επιθυμείς κι εσύ, σε νομικές ενέργειες υπεράσπισης διαδηλωτών ή κατά των οργάνων της τάξης που παρανόμησαν.

Σε περίπτωση που η διαδήλωση δεχθεί επίθεση από την αστυνομία (συνήθως με χημικά αέρια), φρόντισε να απομακρυνθείς από το σημείο συγκροτημένα μαζί με τους συντρόφους σου, χωρίς να τρέχεις. Ακολούθησε τον κύριο όγκο της πορείας και παρέμεινε στον κεντρικότερο δρόμο. Σε καμία περίπτωση μην προσπαθήσεις να φύγεις από τυχόν παράπλευρους, στενούς δρόμους και μην απομονωθείς. Συνήθως, ομάδες αστυνομικών βρίσκονται στα στενά και συλλαμβάνουν όσους τρέχουν πανικόβλητοι να ξεφύγουν από τα αέρια.
Στην περίπτωση που οδηγηθείς σε Νοσοκομείο λόγω προβλήματος από τη χρήση χημικών, πάρε αναλυτική γνωμάτευση και ειδοποίησε την Ομάδα Νομικής Βοήθειας. Η γνωμάτευση θα βοηθήσει για την μετέπειτα αγωγή αποζημίωσης.

5. ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΞΑΚΡΙΒΩΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ.

• Μπορεί να σε σταματήσουν αστυνομικοί με στολή ή με πολιτικά, οπουδήποτε και να ζητήσουν να εξακριβώσουν τα στοιχεία σου. Από τον αστυνομικό με πολιτικά, απαίτησε την επίδειξη ταυτότητας. Κατόπιν επέδειξε ταυτότητα ή διαβατήριο. Από τη στιγμή που έχεις το σχετικό έγγραφο, δεν έχεις υποχρέωση να τον ακολουθήσεις στο τμήμα.
• Οι αστυνομικοί απαγορεύεται να παρευρίσκονται μέσα στη συγκέντρωση ή την διαδήλωση. Πάντοτε όμως υπάρχουν αστυνομικοί με πολιτικά. Σε περίπτωση που αντιληφθείς κάποιον αστυνομικό ή σου ζητήσει αυτός τα στοιχεία σου, βρισκόμενος μέσα σε συγκέντρωση ή διαδήλωση, ενημέρωσε δυνατά τους άλλους γύρω σου και αφού πάρεις τα στοιχεία του, απαίτησε αμέσως την απομάκρυνσή του.
• Στην περίπτωση που ζητήσει ο αστυνομικός να σου κάνει σωματική έρευνα, απαίτησε να μάθεις την αιτία, τους ακριβείς λόγους που οδηγούν τον συγκεκριμένο αστυνομικό να σε θεωρεί ύποπτο για διάπραξη αυτόφωρου κακουργήματος ή πλημμελήματος. Λόγοι που αφορούν την εμφάνισή σου ή το σημείο όπου βρίσκεσαι, δεν θεωρούνται επαρκείς. Αν ο αστυνομικός επιμείνει, απαίτησε να πληροφορηθείς τα στοιχεία του, και δήλωσέ του ότι σκοπεύεις να υποβάλεις μήνυση για δυσφήμιση και έργω εξύβριση, και θα επιδιώξεις αποζημίωση για την ηθική σου βλάβη.

•Σε περίπτωση προσαγωγής στο Α.Τ., παρότι έχεις τα απαραίτητα έγγραφα:
1. Την στιγμή της σύλληψης/προσαγωγής, φώναξε δυνατά και καθαρά το ονοματεπώνυμό σου και την τυχόν συλλογικότητα (σύλλογο, πολιτική οργάνωση, σωματείο κλπ) στην οποία συμμετέχεις, και ότι σε συλλαμβάνουν άδικα (π.χ. Με λένε Γιάννη Παπαδόπουλο, είμαι μέλος του συλλόγου φοιτητών νομικής και με συλλαμβάνουν άδικα!). Να επαναλαμβάνεις τα παραπάνω συνέχεια, απευθυνόμενος στον κόσμο γύρω σου, μέχρι να σε μεταφέρουν στο περιπολικό. Η εμπειρία έχει δείξει ότι συχνά, αυτή η συμπεριφορά οδηγεί στην άμεση απελευθέρωση του συλληφθέντος – προσαχθέντος, εξασφαλίζει δε την ειδοποίηση των οικείων και της συλλογικότητας, καθώς επίσης και νομική βοήθεια.
2. Ζήτησε να μάθεις την αιτία της προσαγωγής σου.
3. Δήλωσε στους αστυνομικούς ότι παρανομούν, παραβιάζουν τα συνταγματικά σου δικαιώματα.
4. Ζήτησε τα ονόματα των αστυνομικών που σε συλλαμβάνουν ώστε να γνωρίζεις ποιους θα καταγγείλεις για παράνομη σύλληψη και παράνομη κατακράτηση (ακόμη και αν τελικώς δεν το κάνεις).


ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΥΛΛΗΨΗΣ

Α. ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ.
1.Απαίτησε να μάθεις για ποιο συγκεκριμένα αδίκημα σε συλλαμβάνουν.
2. Ακολούθησε την συμπεριφορά που εκτέθηκε προηγουμένως. Π.χ. Δεν έχω κάνει καμία παράνομη πράξη. Είμαι ο/η…. μέλος του σωματείου/συλλόγου/πολιτικής οργάνωσης κλπ, και με συλλαμβάνουν άδικα.
(Συνήθως οι συλλήψεις είναι τυφλές. Με τον παραπάνω τρόπο ενημερώνεται ο κόσμος ότι γίνονται συλλήψεις, ειδοποιούνται δικηγόροι κλπ, ακολουθεί η έκφραση της κοινωνικής αλληλεγγύης των διαδηλωτών και οι αστυνομικοί λαμβάνουν υπ’ όψη τους ότι γνωρίζεις τα δικαιώματά σου και προτίθεσαι να τα ασκήσεις, άρα είναι πιο προσεκτικοί και λιγότερο βίαιοι).

Α. ΚΑΤΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ
Φρόντισε να μην απαντήσεις σε καμία ερώτηση των αστυνομικών, ούτε καν να εμπλακείς σε «φιλική κουβεντούλα». Οτιδήποτε πεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον σου ή εναντίον άλλων.
Ανταλλάξτε στοιχεία με τους άλλους συλληφθέντες, ώστε να ενημερωθεί εγκαίρως η Ομάδα Νομικής Βοήθειας σε περίπτωση που κάποιος αφεθεί ελεύθερος πιο νωρίς από τους άλλους.
Ενημέρωσε τους άλλους συλληφθέντες για την ύπαρξη Ομάδας Νομικής Βοήθειας και για τα δικαιώματά τους, σε περίπτωση που δεν τα γνωρίζουν. Διαμόρφωσε κατά το δυνατόν ατμόσφαιρα αλληλεγγύης, και συλλογικής διεκδίκησης των δικαιωμάτων σας.

Β. ΣΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Φρόντισε να ενημερωθείς αν κατηγορείσαι για κάτι ή αν πρόκειται για απλή προσαγωγή. Σε κάθε περίπτωση απαίτησε την άμεση επικοινωνία με δικηγόρο.

Στην περίπτωση της προσαγωγής, πίεσε για την άμεση απελευθέρωσή σου, ως εξής:
Σε κάθε αστυνομικό που περνά από μπροστά σου καθώς στέκεσαι και περιμένεις, επαναλαμβάνεις απαιτητικά τα παρακάτω. 1. Διαμαρτύρομαι για την παράνομη κατακράτησή μου και απαιτώ να αφεθώ αμέσως ελεύθερος. 2. Απαιτώ να επικοινωνήσω με το δικηγόρο μου τώρα αμέσως. 3. Γνωρίζω τα δικαιώματά μου και σκοπεύω να τα ασκήσω. Απαιτώ το όνομα των υπευθύνων για την παράνομη κατακράτησή μου προκειμένου να υποβάλω μήνυση. 4.Παρακίνησε και τους υπόλοιπους προσαχθέντες να κάνουν το ίδιο.
Μη θεωρήσεις δεδομένο ότι η «υπομονετική» στάση σου κατά τις ώρες της αναμονής θα σε βοηθήσει να ξεμπερδέψεις. Συνήθως, η αστυνομία συλλαμβάνει δεκάδες ανθρώπους χωρίς να τους ενημερώσει για την αιτία, τους χαρακτηρίζει όλους προσαχθέντες και μετά από πολλές ώρες, αποδίδει αδικήματα στους περισσότερους από αυτούς.
Θεώρησε δεδομένο, ότι καθώς εσύ θα πιέζεις μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα για την απελευθέρωσή σου, έξω από αυτό θα διαμαρτύρονται δικηγόροι για τον ίδιο λόγο και θα οργανώνονται εκδηλώσεις συμπαράστασης από τους υπόλοιπους διαδηλωτές. ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ.

Σε περίπτωση σύλληψης και απαγγελίας κατηγοριών, κεντρική συμβουλή που πρέπει να διέπει όλη σου τη στάση είναι η ερμητική σιωπή σε οποιαδήποτε προσπάθεια των αστυνομικών να σε προσεγγίσουν. Δεν απαντάς σε άλλες ερωτήσεις, πέραν των στοιχείων ταυτότητας (π.χ. ούτε καν αν έχεις αδέλφια, πού εργάζεσαι κλπ.) και γενικά διατήρησε μία αποστασιοποιημένη στάση (αρνήσου κέρασμα καφέ κλπ.). Απαίτησε την επικοινωνία σου με συνήγορο. Αρνήσου να απολογηθείς προανακριτικά χωρίς δικηγόρο.

Αν παρά ταύτα, επιλέξεις να απολογηθείς χωρίς δικηγόρο, είναι χρήσιμο, να δώσεις προανακριτική κατάθεση με το παρακάτω περιεχόμενο: «Συμμετείχα σε ειρηνική διαδήλωση όπως δικαιούμαι από το ελληνικό σύνταγμα. Δεν διέπραξα καμία παράνομη πράξη. Η σύλληψή μου είναι απολύτως παράνομη, το ίδιο και η κράτησή μου. Προτίθεμαι να υποβάλω μήνυση και γι’ αυτό ζητώ να μου ανακοινωθούν τα ονόματα των υπευθύνων. Αναλυτικά θα απολογηθώ ενώπιον των δικαστικών αρχών».
Αρνήσου να απαντήσεις σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη ερώτηση, πλην των παραπάνω αναφερόμενων ως εξής: «Αρνούμαι να απαντήσω δεδομένου ότι μετά την παράνομη σύλληψή μου για δήθεν αδικήματα τα οποία ουδέποτε διέπραξα, αμφιβάλω για την νόμιμη διεξαγωγή προανάκρισης από την αστυνομία. Επιφυλάσσομαι και πάλι να απαντήσω ενώπιον των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών.»
Ακόμα και αν κρίνεις ότι κάτι μπορεί να διευκολύνει τη θέση σου, έχεις κάθε χρονικό περιθώριο να το καταθέσεις αργότερα, αφού θα έχεις μιλήσει με δικηγόρο και τους οικείους σου.
Μην δέχεσαι τίποτα πόσιμο ή φαγώσιμο εκτός από συσκευασμένα είδη (π.χ. μπουκάλι νερό, κρουασάν κλπ.). Επίσης δεν υπογράφεις κανένα έγγραφο χωρίς την παρουσία δικηγόρου, με εξαίρεση το έγγραφο της προανακριτικής σου απολογίας, εφόσον έχεις απολογηθεί με τη θέλησή σου και εφόσον έχει το παραπάνω περιεχόμενο.

Βασικά δικαιώματα στο αστυνομικό τμήμα:
1. Έχεις δικαίωμα να ζητήσεις το έντυπο με τα δικαιώματά σου στη μητρική σου γλώσσα.
2. Έχεις δικαίωμα να κάνεις ένα επιτυχημένο τηλεφώνημα. Αν ειδοποιήσεις την Ομάδα Νομικής Βοήθειας, δώσε μας κάποιες απαραίτητες πληροφορίες (ονοματεπώνυμο, τμήμα που κρατείσαι, πού και πότε συνελήφθης, υπηκοότητα και σε ποια γλώσσα συνεννοείσαι).
3. Έχεις δικαίωμα να επιλέξεις δικηγόρο της αρεσκείας σου. Σε περίπτωση που επικοινωνήσεις με την Ομάδα, θα φροντίσουμε να έρθει δικηγόρος το συντομότερο. Επίσης μπορούμε να ειδοποιήσουμε δικηγόρο της επιλογής σου, εφόσον μας δώσεις τα στοιχεία του.
4. Μπορούν να σου αφαιρέσουν όλα τα κινητά αντικείμενα (π.χ. ρολόι, κινητό, χρήματα, κλειδιά). Έχεις δικαίωμα να απαιτήσεις τη σύνταξη σχετικού καταλόγου. Παρέδωσε το κινητό μόνο αφού αφαιρέσεις την κάρτα και σε κάθε περίπτωση απενεργοποίησέ το.
5. Αν είσαι γυναίκα, απαίτησε να σου γίνει σωματική έρευνα από γυναίκα αστυνομικό.
6. Αν έχεις τραυματιστεί, απαίτησε: 1) Την άμεση μεταφορά σου σε νοσοκομείο, ακόμη και στην περίπτωση φαινομενικά ελαφρού τραυματισμού. Ποτέ δεν μπορείς να γνωρίζεις την εξέλιξη μιας σωματικής βλάβης και επιπλέον περιφρουρείς τη σωματική σου ακεραιότητα από τυχόν νέες επιθετικές διαθέσεις κάποιου αστυνομικού. 2) την εξέτασή σου από ιατροδικαστή και την έκδοση σχετικής γνωμάτευσης.
Η αστυνομία οφείλει να σε οδηγήσει το συντομότερο δυνατό στον εισαγγελέα, σε κάθε περίπτωση εντός 24 ωρών. Αν παρέλθει ένα 24ωρο από τη σύλληψή σου χωρίς να έχεις οδηγηθεί στον εισαγγελέα, απαίτησε να αφεθείς ελεύθερος, ακόμη και αν σου έχουν αποδοθεί κατηγορίες.

Γ. ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

Ο εισαγγελέας σου απαγγέλλει κατηγορίες και έχει τις εξής δυνατότητες:
Α. να σε παραπέμψει σε τακτική δικάσιμο, οπότε αφήνεσαι ελεύθερος/η. Υποχρεούσαι να δηλώσεις μία διεύθυνση μόνιμης διαμονής ή κατοικίας.
Β. να διατάξει συμπλήρωση της προανάκρισης (σπανίως) ή κύρια ανάκριση, ιδίως σε περιπτώσεις που κριθεί αναγκαία η επιβολή περιοριστικών όρων (εγγύηση, εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα κλπ.) ή προσωρινής κράτησης (στην περίπτωση κακουργημάτων – στμ. Βαρέων εγκλημάτων). Μετά από διαδηλώσεις, έχει επιβληθεί στο παρελθόν προσωρινή κράτηση ουσιαστικά μόνο για αδικήματα που σχετίζονται με βόμβες μολότοφ. Η επίσημη αιτιολογία για την προσωρινή σου κράτηση σε αυτή την περίπτωση είναι ο κίνδυνος φυγής ή τέλεσης άλλων αξιόποινων πράξεων. Κατά συνέπεια, βοηθάει η ύπαρξη σταθερής κατοικίας, μόνιμης εργασίας, λευκού ποινικού μητρώου κλπ.
Γ. να σε παραπέμψει να δικαστείς με την αυτόφωρη διαδικασία. Στην περίπτωση αυτή προσάγεσαι στο δικαστήριο εντός 24 ωρών και μπορεί να σου δοθεί μία προθεσμία έως τρεις ημέρες για να ετοιμάσεις καλύτερα την υπεράσπισή σου. Κατά τη διάρκεια αυτής της προθεσμίας μπορεί να διαταχθεί η συνέχιση της κράτησής σου.
Δ. Στον Εισαγγελέα δηλώνεις την αθωότητά σου και διαμαρτύρεσαι για τον παράνομο χαρακτήρα της σύλληψής σου.

5. ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΑΦΟΥ ΑΦΕΘΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΑΓΩΓΗ Η ΣΥΛΛΗΨΗ

Ειδοποίησε τους οικείους σου ότι είσαι ελεύθερος/η και την Ομάδα Νομικής Βοήθειας (για την κατηγορία που τυχόν σου απαγγέλθηκε, για άλλα άτομα που τυχόν κρατούνται ακόμα). Μην «φλυαρείς» για τις πράξεις σου ούτε στους οικείους σου, δεν σε εξυπηρετεί σε τίποτα και μπορεί να σε ακούσουν και «λάθος άνθρωποι».
Σε περίπτωση που έχεις κακοποιηθεί, φρόντισε να εξεταστείς σε δημόσιο νοσοκομείο και ζήτα αντίγραφο της γνωμάτευσης.


6. ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΑΡΤΥΡΩΝ

Σε περίπτωση που σου ζητηθεί από την αστυνομία να καταθέσεις ενόρκως ως μάρτυρας, δεν έχεις δικαίωμα να αρνηθείς, φρόντισε όμως να καταστήσεις σαφές ότι δεν γνωρίζεις τίποτα σχετικά με το γεγονός για το οποίο σου ζητείται κατάθεση.
Συνηθίζεται το φαινόμενο να εξετάζεται κάποιος ως μάρτυρας και στη συνέχεια να καίγεται από τις ένορκες καταθέσεις του, αν του απαγγελθεί κατηγορία.
Στην περίπτωση που μετά την παραπάνω μαρτυρική σου κατάθεση σου απαγγελθεί κατηγορία, απαίτησε δικηγόρο και αν απορριφθεί το αίτημά σου, ζήτησε αυτό να καταγραφεί στα πρακτικά. Είναι γεγονός ότι η κατάθεση στοιχείων σε αυτό το στάδιο δεν βελτίωσε τη θέση κανενός κατηγορουμένου. Οποιαδήποτε ευνοϊκή κατάθεση μπορεί να γίνει μόνο μετά από συνεννόηση με δικηγόρο. Ακόμη και στην περίπτωση που επιθυμείς να καταθέσεις γεγονότα που θα χρησιμεύσουν για την υπεράσπιση άλλου κατηγορουμένου, πρώτα συμβουλέψου τον δικηγόρο του.


7. ΑΠΕΛΑΣΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ

Μπορεί να διαταχτεί η απέλαση αλλοδαπού από τη χώρα, είτε με δικαστική είτε με διοικητική απόφαση. Στην πρώτη περίπτωση κατόπιν καταδικαστικής απόφασης που επιβάλλει ποινή άνω των τριών μηνών, ενώ διοικητικά απόφαση απέλασης εκδίδεται από την αστυνομική διεύθυνση για λόγους, μεταξύ άλλων, δημόσιας τάξεως.
Εναντίον υπηκόων της Ε.Ε. απέλαση μπορεί να διαταχτεί μόνο αν η ατομική συμπεριφορά του κοινοτικού υπηκόου συνιστά πραγματική και αρκετά σοβαρή απειλή για τα θεμελιώδη συμφέροντα της κοινωνίας και την εσωτερική δημόσια τάξη.
Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται στους αλλοδαπούς διαδηλωτές να έρθουν σε επαφή με την Ομάδα Νομικής Βοήθειας για την άσκηση των προβλεπόμενων ένδικων μέσων εναντίον της απόφασης απέλασης.

Μην ξεχνάς: η γνώση είναι δύναμη! Σκοπός τους είναι να μας τρομοκρατήσουν. Όμως, σ’ αυτούς τους καιρούς, καθένας από μας, σε κάθε στιγμή, από τη διαδήλωση, μέχρι την αντιμετώπιση της κρατικής καταστολής, δεν παύει να είναι ενεργό κομμάτι του κινήματος…


Ομάδα Νομικής Βοήθειας

Τηλέφωνα επικοινωνίας:
6977201595
6973335960
6936279907
6976728301
6977483138
6977224722
6948089082
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος acab6 την Τετ 08 Δεκ 2010, 05:55, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

acab6

Re: ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΥΛΛΗΨΗΣ & ΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

Δημοσίευση από acab6 » Τετ 08 Δεκ 2010, 05:50

ενα ακομη παρομοιο
απο: http://tvxs.gr/news/%CE%B5%CE%BB%CE%BB% ... E%B7%CF%82

Είτε πρόκειται για εξακρίβωση στοιχείων, είτε για σωματική έρευνα, είτε για προσαγωγή, είτε για έρευνα σε σπίτι, είτε για σύλληψη, πρέπει όλοι να θυμόμαστε πως το Σύνταγμα και οι νόμοι προστατεύουν τον κατηγορούμενο. Αυτό σημαίνει πως έχετε δικαιώματα και πρέπει να απαιτήσετε να τα ασκήσετε! Η αστυνομία δε θα σας τα χαρίσει, αντιθέτως θα βασιστεί στην άγνοια, τον πανικό και τις βεβιασμένες κινήσεις σας, αν χάσετε την ψυχραιμία σας.1. Εξακρίβωση στοιχείων

Αν σας σταματήσει αστυνόμος στο δρόμο και απαιτήσει να του δείξετε την αστυνομική σας ταυτότητα, οφείλετε να το κάνετε. Αν αρνηθείτε, μπορεί να τιμωρηθείτε με φυλάκιση από 10 ημέρες ως 1 χρόνο. (άρθρο 157 του νόμου 2458/1953).

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αφού δείξετε την ταυτότητά σας, έχετε εκπληρώσει τις νόμιμες υποχρεώσεις σας. Μην απαντάτε σε άλλες ερωτήσεις, τύπου «τι κάνεις εδώ;» «πού πηγαίνεις;» κλπ διότι είναι παράνομες.

Μπορεί στη συνέχεια οι αστυνόμοι να σας ζητήσουν να τους ακολουθήσετε στο τμήμα για «εξακρίβωση στοιχείων». Εφόσον έχετε δείξει την ταυτότητά σας, αυτό είναι παράνομο, γι’ αυτό οφείλετε να διαμαρτυρηθείτε. Αν παρ’ όλα αυτά σας αναγκάσουν να τους ακολουθήσετε, τότε αυτό που συμβαίνει είναι στην πραγματικότητα μία παράνομη σύλληψη, αφού σας πηγαίνουν στο τμήμα χωρίς να υπάρχει ούτε ένταλμα σύλληψης ούτε κλήση για προσαγωγή μάρτυρα! Άρα στο τμήμα πρέπει απλώς να δώσετε και πάλι τα στοιχεία σας και να αρνηθείτε να απαντήσετε σε οποιαδήποτε άλλη ερώτηση. Να επαναλαμβάνετε διαρκώς πως είναι παράνομο να σας κρατούν εκεί και να απαιτείτε να μιλήσετε με το δικηγόρο σας.

2.Σύλληψη

Η αστυνομία μπορεί να σας συλλάβει μόνο αν συντρέχει μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Α. Αν έχει εκδοθεί εναντίον σας ένταλμα σύλληψης

Β. Αν διαπράξατε αυτόφωρο έγκλημα.

Α. Αν έχει εκδοθεί εναντίον σας ένταλμα σύλληψης

Το ένταλμα σύλληψης είναι έγγραφο το οποίο εκδίδεται από τον ανακριτή και επιδίδεται από την αστυνομία στον ύποπτο.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Πολύς κόσμος πιστεύει πως ο ανακριτής είναι ένας αστυνομικός. Αυτό είναι λάθος. Ο ανακριτής είναι δικαστής, που διενεργεί την ανάκριση, και μόνο αυτός μπορεί να υπογράψει ένταλμα σύλληψης.

Επιπλέον το ένταλμα, σύμφωνα με το νόμο, πρέπει να αναφέρει τα στοιχεία σας και ακριβώς την πράξη για την οποία κατηγορείστε! Τα γενικά και αόριστα εντάλματα είναι παράνομα. Ο κατηγορούμενος έχει δικαίωμα να ξέρει ακριβώς για τι κατηγορείται. Ελέγξετε το ένταλμα και απαιτείστε να υπογράψετε την «έκθεση σύλληψης», ένα έγγραφο που θα αποδεικνύει τον τόπο και το χρόνο της σύλληψης.

Στη συνέχεια, ακολουθείστε τους αστυνομικούς, χωρίς να απαντήσετε σε ερωτήσεις. Εννοείται πως οποιαδήποτε βιαιοπραγία ή εξύβριση προς κατηγορούμενο που συνεργάζεται είναι παράνομη. Αν σας συμβεί, οι αστυνομικοί θα διαπράττουν ποινικά αδικήματα και μπορείτε να τους μηνύσετε.

Β. Αν διαπράξατε αυτόφωρο έγκλημα

«Αυτόφωρο» ονομάζεται ένα έγκλημα από τη στιγμή στην οποία τελείται μέχρι το τέλος της επόμενης ημέρας. Σε περίπτωση αυτόφωρου εγκλήματος, ο νόμος δίνει στην αστυνομία το δικαίωμα να συλλάβει το δράστη, χωρίς δικαστικό ένταλμα σύλληψης. Αυτό κατ’ αρχήν είναι σωστό, διότι θα ήταν παράλογο να έβλεπε π.χ. ένας αστυνόμος κάποιον βιαστή ή ληστή επί τω έργω και να έπρεπε να περιμένει να εκδώσει ο ανακριτής το ένταλμα! Ως τότε, ο δράστης θα είχε ήδη εξαφανισθεί.

Από την άλλη, όμως, η ελευθερία αυτή της αστυνομίας, οδηγεί συχνά σε αυθαιρεσία, γι’ αυτό πρέπει να είστε ιδιαίτερα ψύχραιμοι και να ξέρετε ακριβώς ποια είναι τα δικαιώματά σας.

Οι αστυνόμοι που σας συλλαμβάνουν οφείλουν να σας δηλώσουν το έγκλημα για το οποίο σας πηγαίνουν στο τμήμα. Επαναλαμβάνουμε πως γενικές και αόριστες αιτίες συλλήψεως είναι παράνομες. Ζητήστε να υπογράψετε «έκθεση σύλληψης». Αυτό το έγγραφο θα αποδεικνύει το πώς ακριβώς έγινε η σύλληψη και θα σας είναι χρήσιμο στη συνέχεια.

Στο τμήμα δηλώστε τα στοιχεία σας και μην απαντήσετε σε άλλες ερωτήσεις. Μην αφήσετε να σας ξεγελάσουν, λέγοντας πως «δεν θα σας πουν ακόμα για τι κατηγορείστε» Απαιτείστε είτε να σας αφήσουν να φύγετε είτε να σας «αποδώσουν κατηγορία». Αυτό σημαίνει να σας πουν για τι ακριβώς κατηγορείστε, να σας ονομάσουν «κατηγορούμενο».

Το να είσαι «κατηγορούμενος», έχει τεράστια νομική σημασία. Ο κατηγορούμενος ΔΕΝ είναι μάρτυρας, δεν οφείλει «να πει την αλήθεια, και μόνο την αλήθεια, χωρίς φόβο και πάθος»! Το αντίθετο, ο κατηγορούμενος έχει το λεγόμενο «δικαίωμα της σιωπής». Δηλαδή σε όλες τις ερωτήσεις δεν οφείλει να πει την αλήθεια, δεν οφείλει να πει τίποτα, μπορεί απλώς να πει «αρνούμαι την κατηγορία» ή απλά να πει «δεν απαντώ»!

Ο κατηγορούμενος ΔΕΝ ορκίζεται και κάθε τι που δήλωσε, αν είχε αναγκασθεί να ορκισθεί, απαγορεύεται να χρησιμοποιηθεί στη μετέπειτα διαδικασία. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι πως αυτή η διάταξη δεν εφαρμόζεται αυστηρά και συχνά παραβλέπεται. Γι΄αυτό, για να μη χειροτερεύσετε τη θέση σας, αρνηθείτε να ορκισθείτε ή να υπογράψετε οποιοδήποτε έγγραφο που λέει πως κάνατε δηλώσεις υπό όρκο.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Μέχρι να έρθει ο δικηγόρος σας, μη δίνετε εξηγήσεις, μην προσπαθείτε να δικαιολογηθείτε, μη λέτε καν «δεν ξέρω», μην υπογράφετε τίποτα. Δεν είστε υποχρεωμένοι να απαντήσετε, οι ελληνικοί νόμοι και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σας δίνουν το δικαίωμα να μην δώσετε ΚΑΜΙΑ εξήγηση.

Να ζητάτε διαρκώς το δικηγόρο σας. Μη σταματήσετε να το απαιτείτε, μέχρι να σας επιτρέψουν να μιλήσετε μαζί του. Είναι πρωταρχικό δικαίωμά σας, είναι παράνομο να σας το στερήσουν! Μάλιστα, αν δεν έχετε δικηγόρο, είναι υποχρεωμένοι να σας διορίσουν έναν.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Το μέγιστο χρονικό διάστημα που μπορούν να σας κρατήσουν στο τμήμα είναι 24 ώρες. Μετά πρέπει να σας οδηγήσουν στον εισαγγελέα ή να σας αφήσουν ελεύθερους. Αν σας κρατήσουν πάνω από 24 ώρες, διαπράττουν βαρύτατο ποινικό αδίκημα, και το ίδιο το Σύνταγμα και ο Ποινικός Κώδικας επιβάλλουν ποινές. Διαμαρτυρηθείτε έντονα και φυσικά, μετά το τέλος της διαδικασίας έχετε δικαίωμα να τους μηνύσετε.

3.Έρευνα σε ιδιωτικό χώρο

Η έρευνα σε ιδιωτικό χώρο, όπως σπίτι, γραφείο κλπ, μπορεί να γίνει μόνο με «ένταλμα έρευνας» που πρέπει να το ζητήσετε πριν ανοίξετε την πόρτα. Επιπλέον, απαιτείται να διενεργήσουν την έρευνα τουλάχιστον δύο άτομα, από τα οποία ο ένας πρέπει να είναι δικαστικός, όχι αστυνομικός! Ελέγξτε τα στοιχεία των αστυνομικών και του δικαστικού, ελέγξτε το ένταλμα έρευνας και μόνο τότε ανοίξτε την πόρτα.

Αν η έρευνα γίνει μέσα στην ημέρα, τότε αρκούν τα παραπάνω.

Αν, όμως, η έρευνα γίνει νύχτα, πρέπει να υπάρχει και ένταλμα σύλληψης συγκεκριμένου προσώπου ή να διενεργείται αυτόφωρο έγκλημα. Σημειωτέον πως νύχτα είναι από τις 8μ.μ.-6π.μ. το χειμώνα (1 Οκτωβρίου - 31 Μαρτίου) και 9μ.μ.-5π.μ. το καλοκαίρι (1 Απριλίου - 30 Σεπτεμβρίου).

ΠΡΟΣΟΧΗ! Άλλο είναι το «ένταλμα έρευνας» και άλλο το «ένταλμα σύλληψης». Το ένταλμα έρευνας αναφέρεται σε συγκεκριμένο χώρο, ενώ το ένταλμα σύλληψης σε συγκεκριμένο άτομο, το οποίο πρέπει να βρίσκεται στο σπίτι, την ώρα που θέλουν να εισέλθουν για να τον συλλάβουν. Αν δεν υπάρχει ένταλμα σύλληψης τη νύχτα, τότε οι αστυνόμοι πρέπει να σας πουν ότι διενεργείται αυτόφωρο έγκλημα και θέλουν να ερευνήσουν γι’ αυτό. Πρέπει να μιλήσουν συγκεκριμένα και ειδικά πχ «Ακούστηκε πυροβολισμός και κραυγές, κάνουμε έρευνα για ανθρωποκτονία και σωματικές βλάβες».

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Τελειώνοντας, να υπενθυμίσουμε πως ο οδηγός αυτός παρέχει νομικές συμβουλές σε πολύ απλό και πρακτικό επίπεδο, προσπαθώντας να σας «προετοιμάσει», ώστε να μη πανικοβληθείτε και προβείτε σε λόγια ή έργα που θα καταστήσουν χειρότερη τη θέση σας. Ο οδηγός αυτός ΔΕΝ αντικαθιστά σε καμία περίπτωση την ειδική νομική συμβουλή του δικηγόρου, που ο καθένας πρέπει αμέσως να καλέσει, σε περίπτωση κλήσης του από τις αρχές.

Ευελπιστούμε, ωστόσο, πως οι πρακτικές αυτές συμβουλές θα σας φανούν χρήσιμες, καθώς «μπλεξίματα» με την αστυνομική αυθαιρεσία μπορεί να έχει ο καθένας, ακόμα και άτομα που δεν έχουν διαπράξει κανένα απολύτως έγκλημα. Και τότε θα διεξαχθεί ένας μικρός πόλεμος... η ψυχραιμία σας απέναντι στην αυθαιρεσία τους.

Άβαταρ μέλους
black stick
Δημοσιεύσεις: 1383
Εγγραφή: Παρ 19 Νοέμ 2010, 21:19
Has thanked: 45 times
Been thanked: 8 times

Re: ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΥΛΛΗΨΗΣ & ΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

Δημοσίευση από black stick » Τετ 08 Δεκ 2010, 05:52ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΥΛΛΗΨΗΣ


Με αφορμή τις ποινές φυλακίσεις που άκουσαν ακόμα 4 οπαδοί του ΠΑΟΚ, αποφασίσαμε να καταγράψουμε κάποιους βασικούς κανόνες συμπεριφοράς, που πρέπει να τους εφαρμόζουμε πάντα, σε περίπτωση που βρεθούμε σε κάποιο αστυνομικό τμήμα με την ιδιότητα του ύποπτου ή του κατηγορούμενου. Το κείμενο είναι στην κατεύθυνση της αποτροπής λαθών από την μεριά των οπαδών του ΠΑΟΚ και στοχεύει στο να μην δυσχεραίνουμε εμείς οι ίδιοι τη θέση μας, αφού οποιοδήποτε λάθος με το χουντικό νόμο Ορφανού μπορεί να μας οδηγήσει στη φυλακή για κάποιους μήνες.

Καταρχήν όσοι έχουν περάσει από τη διαδικασία της προσαγωγής ή σύλληψης, γνωρίζουν ότι ανεξαρτήτως χαρακτήρα, τα συναισθήματα που κυριαρχούν είναι ο φόβος και ο πανικός. Αυτό το ξέρουν καλά οι αστυνομικοί και οι ασφαλίτες και θα προσπαθήσουν να σε τρομάξουν με απειλές ή ξύλο με σκοπό να σου εκμαιεύσουν μια ομολογία στην αρχή της προσαγωγής ή σύλληψης, όπου οι αντιστάσεις σου είναι μειωμένες. Το πρώτο πράγμα λοιπόν που έχεις να κάνεις είναι να οπλιστείς με υπομονή και να προσπαθήσεις να καταπολεμήσεις το φόβο και τον πανικό. Όσο περνάει η ώρα και δεν έχεις ομολογήσει, ακόμα και αν είσαι ένοχος, πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες να τη σκαπουλάρεις. Εδώ πρέπει να επισημάνουμε το γεγονός ότι, ότι πεις γραπτά ή προφορικά αυτό θα δεχτεί το δικαστήριο και όχι αυτό που θα ισχυριστείς αργότερα με μια αλλαγμένη κατάθεση. Εκεί λοιπόν την έχουν πατήσει οι περισσότεροι οπαδοί μας, οι οποίοι είτε από φόβο είτε από τα γνωστά τερτίπια των αστυνομικών, υπέγραψαν μια κατάθεση όπου χαντάκωσαν τον εαυτό τους και έδεσαν τα χέρια των δικηγόρων τους. Γι αυτό, μην υπογράφετε τίποτα πριν μιλήστε με το δικηγόρο σας, έχετε αυτό το δικαίωμα.

Βασική επιδίωξη της ανάκρισης είναι να συλλέξει όσα περισσότερα στοιχεία μπορεί για την ενοχή ή την "ενοχή" κάποιου. Οι καλές ανακρίσεις για τους κατηγορούμενους είναι αυτές που δεν περιέχουν τίποτα. Αυτές που δεν δίνουν καμία πληροφορία για κανέναν. Αυτές που θα δώσουν την ευκαιρία να χτίσεις την υπερασπιστική σου γραμμή με καθαρό κεφάλι, μακριά από τις απειλές και τα αντριλίκια της αστυνομίας και πάντα με τη βοήθεια του δικηγόρου σου.

Το πρώτο πράγμα που κάνεις σε περίπτωση που συλληφθείς, είτε επ΄αυτοφώρο, είτε μετά από κάποιες μέρες, είναι να μάθεις αν κατηγορείσαι για κάτι. Στην αστυνομία μπορεί να σου πούνε ότι είσαι απλά "ύποπτος" και μετά να γίνεις ξαφνικά κατηγορούμενος. Αυτό δεν πρέπει να μας επηρεάζει καθόλου. Απαιτείς την παρουσία δικηγόρου με κάθε τρόπο, χωρίς βέβαια να γίνεις επιθετικός. Δικαιούσαι να κάνεις ένα τηλεφώνημα και το καλύτερο είναι να πάρεις κάποιον (π.χ. ένα έμπιστο φίλο) που ξέρεις ότι θα ειδοποιήσει εκτός από δικηγόρο και τα κατάλληλα άτομα.

Στο θέμα του τηλεφώνου πρέπει να δώσεις μεγάλη προσοχή ακόμα και αν πάρεις τους γονείς σου. Πρέπει να πεις γρήγορα και συνοπτικά αυτά που πρέπει, χωρίς να παραδέχεσαι τίποτα. Π.χ. "με πιάσανε στην Κλεάνθους και με κατηγορούνε ότι είχα μια τσάντα με 5 πυρσούς, είμαι στο τάδε τμήμα, ειδοποίησε ένα δικηγόρο να έρθει αμέσως". Δεν χρειάζεται να πεις ότι "έκανα αυτό", ούτε να σε πιάσει πολυλογία γιατί ότι λες στο τηλέφωνο μπορεί και θα χρησιμοποιηθεί εναντίον σου. Επίσης πρέπει να γνωρίζεις ότι η αστυνομία καταγράφει τα τηλέφωνα και θα μάθει με ποιον επικοινώνησες, οπότε αν έχεις κάνει κάτι "σοβαρό" μαζί με κάποιους άλλους, χρειάζεται να προσέξεις ποιον θα πάρεις τηλέφωνο.

Μέχρι να έρθει δικηγόρος δεν λες τίποτα, εκτός από τα στοιχεία της ταυτότητας σου, τα οποία υποχρεούσαι να δηλώσεις. Πέρα από τα στοιχεία της ταυτότητας σου, δεν λες τίποτα άλλο, δεν απαντάς ούτε σε ερωτήσεις του τύπου "Που δουλεύεις", "Έχεις αδέρφια". Θυμήσου ότι στην ερώτηση "που μένεις", λες τη διεύθυνση που είχες δηλώσει την πρώτη φορά που έβγαλες ταυτότητα, άσχετα αν τώρα μένεις αλλού. Διατηρείς μία ξεκάθαρη αρνητική στάση, δεν δέχεσαι να σε κεράσουν καφέ και δεν χάνεις την ψυχραιμία σου. Η αστυνομία μπορεί να μην επιτρέψει στο δικηγόρο σου να σε δει για πολλές ώρες, για να σε πιέσει ψυχολογικά και σου πάρει κατάθεση χωρίς αυτόν. Η στάση σου σε αυτή την περίπτωση είναι η εξής μία. "Δεν καταθέτω χωρίς το δικηγόρο μου".

Όταν και αν τελικά βρεθείς με το δικηγόρο σου, η στάση σου παραμένει ίδια. Δεν απολογείσαι και δεν λες κουβέντα στην αστυνομία. Ότι έχεις να πεις θα το πεις στο δικαστήριο και όχι στην αστυνομία. Αυτά είναι πολύ βασικά πράγματα και πρέπει να τα τηρήσεις κατά γράμμα. Δεν χρειάζεται να μασήσεις από απειλές των αστυνομικών ή από τις υποσχέσεις τους. Ούτε να πιστέψεις πως υπάρχει στο τμήμα κάποιος καλός κυριούλης αστυνομικός που θα είναι λιγότερο επιθετικός και ενδιαφέρεται για σένα, που "κατά βάθος είσαι καλό παιδί και άλλοι σε μπλέξανε". Η αστυνομία δεν νοιάζεται για σένα και το μόνο που θέλει είναι να σε τυλίξει σε μία κόλλα χαρτί και να σε στείλει στο δικαστήριο, έτοιμο για διακοπές σε κάποια φυλακή.

Είναι αρκετά πιθανό να πέσει και καμιά σφαλιάρα στην ανάκριση, ειδικά αν αρνείσαι να πεις οτιδήποτε. Αυτό είναι καλό σημάδι, σημαίνει πως τους έχεις εκνευρίσει καθώς δεν έχουν αρκετά στοιχεία για να σε δέσουν. Δεν υπάρχει λόγος να μασήσεις από το ξύλο. Αυτό κάποια στιγμή θα σταματήσει και πιστέψτε μας είναι προτιμότερο λίγο ξύλο από μερικούς μήνες φυλακή. Επίσης είναι πιθανό να σου πάρουν κατάθεση τα χαράματα, όταν ο οργανισμός του ανθρώπου είναι πιο ευάλωτος, ή σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί ένας ασφαλίτης (από τους χιλιάδες που κυκλοφορούν), να το παίξει αυτόπτης μάρτυρας που ντεμεκ σε αναγνώρισε. Ο στόχος τους παραμένει ο ίδιος, να σε κάνουν να μιλήσεις ή να "ομολογήσεις". Aρα και η στάση σου παραμένει η ίδια. Δεν λες κουβέντα.

Σε κάθε περίπτωση δεν υπογράφεις τίποτα. Τίποτα απολύτως, ούτε την έκθεση σύλληψης, ούτε την προανακριτική κατάθεση. Εδώ πρέπει να επισημάνουμε και κάτι ακόμα. Οι ανακριτές της αστυνομίας είναι ειδικοί στο να σε μπερδεύουν και να σε οδηγούν σε αντιφάσεις. Επομένως, είναι μαλακία που λέει και ο Ζαγοράκης να αρχίσεις να λες ιστορίες με μισά ψέματα ή μισές αλήθειες και το μόνο που θα πετύχεις είναι να χαντακώσεις τον εαυτό σου. Ακόμα και σε περίπτωση που σε πιάσουν να έχεις πάνω σου κάτι παράνομο έχεις το δικαίωμα και δεν πρέπει να πεις τίποτα. Έτσι μόνο θα διατηρήσεις όλες τις δυνατότητες υπεράσπισης σου.

Μία άλλη περίπτωση, είναι να σε συλλάβουν μαζί με κάποιους άλλους που μπορεί να τους ξέρεις ή όχι. Εδώ χρειάζεται πολύ προσοχή και το να μην πεις τίποτα είναι σημαντικό όχι μόνο για σένα, αλλά και για τους άλλους. Ο πρόλογος των αστυνομικών σε αυτή την περίπτωση είναι ο κλασικός. "Τα είπανε όλα οι άλλοι, σε δώσανε, άντε πεστα και εσύ, να διευκολύνεις τον εαυτό σου". Αυτό μπορεί να έχει συμβεί, αλλά μπορεί και όχι. Επομένως δεν χρειάζεται να ρισκάρεις και πρέπει να θυμάσαι ότι το να εμπιστεύεσαι αστυνομικό μέσα στο τμήμα είναι σαν να εμπιστεύεσαι πως δεν θα σε δαγκώσει λευκός καρχαρίας μετά από 8 μήνες δίαιτας.

Σε γενικές γραμμές πρέπει να γνωρίζεις ότι η αστυνομία πάντα ξέρει λιγότερα από αυτά που υποκρίνεται πως ξέρει. Όσο και αν ζορίσουν, όσο και αν σε φοβίσουν (γιατί και αυτό πιθανό είναι, άλλωστε παίζεις στο γήπεδο τους), όσο και αν σε πρήξουν ή σε απομονώσουν, πρέπει να διατηρήσεις τη σιωπή σου. Μην τους κάνεις τη χάρη να σε τυλίξουν γιατί ο μόνος χαμένος είσαι εσύ. Από εκεί και πέρα η αστυνομία θα σε οδηγήσει στον εισαγγελέα, μέσα σε 24 ώρες το αργότερο. Ο εισαγγελέας σου απαγγέλει κατηγορίες και έχει τις εξής δυνατότητες:
-) Να σε παραπέμψει σε τακτική δικάσιμο, οπότε μένεις ελεύθερος. Εδώ υποχρεούσαι να δηλώσεις μία διεύθυνση μόνιμης κατοικίας και πρέπει να πεις την αλήθεια γιατί εκεί θα σου έρθουν τα σχετικά χαρτιά.
-) Να διατάξει κύρια ανάκριση ή συμπλήρωση της προανάκρισης (σπάνιο ενδεχόμενο).
-) Να σε παραπέμψει να δικαστείς με την αυτόφωρη διαδικασία. Εδώ μπορεί να σου δώσει προθεσμία 3 μέρες για να ετοιμάσεις καλύτερα την υπεράσπιση σου. Κατά τη διάρκεια αυτής της προθεσμίας μπορεί να συνεχιστεί η κράτηση σου.

ΥΓ: Το παραπάνω κείμενο έχει συνταχθεί από άτομα που είχανε τις σχετικές εμπειρίες. Μπορεί κάποιοι δικοί σου που σε υπεραγαπάνε όπως π.χ. οι γονείς σου, η κοπελιά σου ή οι φίλοι σου να σε πιέσουν και να σε στείλουν σε άλλη κατεύθυνση, εσύ όμως πρέπει να τηρήσεις με ευλάβεια όσα γράψαμε πιο πάνω. Αυτά που γράψαμε δεν εγγυώνται την αθώωση σου, άλλωστε ο χουντικός νόμος Ορφανού προβλέπει δρακόντειες ποινές, αλλά σίγουρα δεν σε ενοχοποιούνε περισσότερο. Τις περισσότερες φορές το δικαστήριο δεν έχει κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο εκτός από την απολογία σου στην αστυνομία. Μην τους κάνεις αυτό το δώρο.

ΥΓ2: ΜΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ, ΟΥΤΕ ΛΕΥΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ, ΕΧΕΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ.
Εικόνα

acab6

Re: ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΥΛΛΗΨΗΣ & ΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

Δημοσίευση από acab6 » Τετ 08 Δεκ 2010, 05:54

απο : http://athens.indymedia.org/front.php3? ... id=1225190

Σε περίπτωση προσαγωγής μας δεν μπορούν να μας πάρουν αποτυπώματα, dna, δεν μπορούν να μας αφαιρέσουν το κινητό και τα προσωπικά μας αντικείμενα, δεν μπορούν να μας απαγορεύσουν τηλεφωνήματα, δεν μπορούν να μας φωτογραφίσουν, δεν μπορούν να μας βάλουν σε κελί κράτησης, παρά μόνο στους «ειδικούς» χώρους αναμονής που έχουν τα Α.Τ. μέχρι να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία μας και ότι δεν υπάρχει καμία δικαστική εκκρεμότητα σε βάρος μας (π.χ. καταδίκη).

Αυτή η διαδικασία συνήθως δεν διαρκεί πολύ, αλλά για λόγους τακτικής και σπασίματος νεύρων την καθυστερούν. Καλό είναι να έχουμε ταυτότητα μαζί, ώστε να αποφύγουμε αν είναι δυνατόν την προσαγωγή λόγω απουσίας της (αν και συνήθως δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν η ύπαρξη της ταυτότητας). Αν οι προσαχθέντες είναι ανήλικοι δεν μπορούν οι μπάτσοι να τους αναγκάσουν να βγάλουν τα ρούχα τους για έλεγχο. Αλλά και γενικότερα, θα πρέπει να υπάρχει άρνηση σ’ αυτό το «μέτρο έρευνας».

Αν μας σταματήσουν ασφαλίτες, τότε είναι υποχρεωμένοι να δείξουν την ταυτότητά τους πριν ζητήσουν τη δική μας. (Σημείωση: Όσες φορές δείχνουν ταυτότητα φροντίζουν να καλύπτουν με το δάκτυλο του χεριού τους το όνομά τους. Αν η «επίδειξη» είναι γρήγορη ζητάμε να επαναλάβουν την κίνηση για να βεβαιωθούμε πως έχουμε να κάνουμε με μπάτσους σε πολιτική περιβολή).

Σε περίπτωση «σύλληψης» και άμεσης προσαγωγής μας στις αστυνομικές διευθύνσεις (π.χ. ΓΑΔΑ) ή στα Α.Τ., ισχύουν τα ίδια: δεν δίνουμε αποτυπώματα, δεν υπογράφουμε κανένα έντυπο, κανένα χαρτί, δεν δίνουμε καταθέσεις και πολύ περισσότερο δεν τις υπογράφουμε.

Κατηγορίες δεν απαγγέλλονται από τους μπάτσους παρά μόνο από τους δικαστικούς, συνεπώς όσο και να διαρκεί η κράτηση μας στις αστυνομικές διευθύνσεις ή στα αστυνομικά τμήματα, αν δεν φτάσουμε στον εισαγγελέα είμαστε εν δυνάμει κατηγορούμενοι και ότι και να λένε οι μπάτσοι προκειμένου να μας αποσπάσουν καταθέσεις και υπογραφές δεν είναι σίγουρη η κράτηση μας, ούτε η απόδοση κατηγοριών.

Πολλές φορές επίσης αντίθετα με τα όσα ισχυρίζονται δεν είναι σε θέση να στηρίξουν κάποια κατηγορία και απλά υπερβάλλουν για να μας φοβίσουν και να παρατείνουν την απλή προσαγωγή για τον έλεγχο των στοιχείων μας. Είναι ένας τρόπος που τον χρησιμοποιούν ενάντια σε νέους ανθρώπους για να καταστείλουν και να τους φοβίσουν, ώστε να τους αποτρέψουν από μελλοντική συμμετοχή τους στον δρόμο.

Συνήθης τακτική στη ΓΑΔΑ, αλλά και στα Αστυνομικά Τμήματα είναι οι ρόλοι των οργάνων της τάξης και το ξεμονάχιασμα, π.χ. ο ένας μπάτσος θα μας προσεγγίσει με πατρικό ύφος, «πέστα τώρα, να ξεμπερδεύεις, είσαι καλό παιδί να μη μπλέξεις», ενώ ο άλλος θα μας αγριέψει «πέστα ρε, γιατί τα είπαν για σένα οι φίλοι σου και σε δώσανε».

Όσο κρατούμαστε παραμένουμε σιωπηλοί και αν κάποιοι είναι ανήλικοι θα πρέπει να απαιτήσουν την παρουσία των γονιών τους. Ειδικά για τους ανήλικους δεν μπορούν οι μπάτσοι να προβούν σε κανενός είδους ενέργεια, αν δεν υπάρχει παρουσία κηδεμόνα. Δεν απαντάμε σε καμιά περίπτωση και το κυριότερο δεν υπογράφουμε.

Για να υπογράψουμε συνήθως χρησιμοποιούν τις ίδιες μεθόδους πειθούς, του «καλού» και του «κακού». Αν τελικά κρατηθούμε για να περάσουμε από εισαγγελέα, αρνούμαστε να καταθέσουμε στους μπάτσους και περιμένουμε να περάσουμε από τον εισαγγελέα με την παρουσία δικηγόρου της εμπιστοσύνης μας.

Ακόμα και αν μας απαγγελθούν κατηγορίες μπορούμε να αρνηθούμε να δώσουμε αποτυπώματα. Συνήθως όποιες κατηγορίες κι αν μας φορτώσουν είτε είναι πλημμεληματικού, είτε κακουργηματικού χαρακτήρα, η άρνηση για αποτυπώματα και DNA, είναι απλή απείθεια και δεν επισύρει βαριές ποινές (απειλείται η ποινή ενός μήνα μόνο). Στη περίπτωση της απλής προσαγωγής είναι παράβαση από τους μπάτσους η λήψη αποτυπωμάτων και οφείλουμε να μην δώσουμε αποτυπώματα ή DNA να μην αφήσουμε να μας φωτογραφίσουν και φυσικά δεν έχουν καμιά δικαιοδοσία για άλλου είδους ερωτήσεις, πέρα από όνομα, διεύθυνση.

Καλό είναι επίσης σε περίπτωση ομαδικών συλλήψεων, όπως π.χ. σε μια πορεία, να μην διαχωρίσουμε τη θέση μας από τους συγκατηγορούμενους μας, όσο και να πιεστούμε, πολλές φορές ο διαχωρισμός μιας υπόθεσης, όσο και να επιμένουν γονείς, δικηγόροι, μπάτσοι και δικαστές μπορεί να είναι επιβαρυντικός για ενδεχόμενη δίκη.

Σε περιπτώσεις συλλήψεων και απαγγελίας κατηγοριών κατά τη διάρκεια ή μετά από πορείες, αν και μπορεί να φαίνονται περίπλοκες (οι νομικές καταστάσεις ή οι κατηγορίες) στα αυτιά μας, εν τούτοις, είναι απλές για κάθε δικηγόρο που ασχολείται με το ποινικό δίκαιο. Αυτό σημαίνει ότι επιλέγουμε τον δικηγόρο που νοιώθουμε πιο άνετα μαζί του και εμπιστευόμαστε και όχι όποιον θέλουν να μας πείσουν ότι είναι ο καταλληλότερος.

infused
Δημοσιεύσεις: 2469
Εγγραφή: Τετ 24 Νοέμ 2010, 08:27
Has thanked: 4 times

Re: ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΣΑΓΩΓΗΣ Η' ΣΥΛΛΗΨΗΣ & ΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘ

Δημοσίευση από infused » Πέμ 09 Δεκ 2010, 08:36

Χωρις δοση ειρωνειας , αλλα:

καλη η θεωρια, ομως αν σ'αρχισουν....
για να γινουν πραξη ολα τα παραπανω, -που δεν το ευχομαι σε κανεναν σας-
χρειαζονται απιστευτα πολλα κιλα αρχιδια και τεραστια ψυχικα αποθεματα.

acab6

Re: ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΣΑΓΩΓΗΣ Η' ΣΥΛΛΗΨΗΣ & ΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘ

Δημοσίευση από acab6 » Παρ 10 Δεκ 2010, 01:16

εχεις το θεωρητικο να θυμασαι τουλαχιστο τα μισα. Μη το λες κατι ψιλα βοηθαει. Ειναι σημαντικο.

Άβαταρ μέλους
joe
Δημοσιεύσεις: 1898
Εγγραφή: Παρ 19 Νοέμ 2010, 21:37
Has thanked: 295 times
Been thanked: 1 time

Re: ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΣΑΓΩΓΗΣ Η' ΣΥΛΛΗΨΗΣ & ΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘ

Δημοσίευση από joe » Παρ 31 Δεκ 2010, 22:07

kai se pdf
http://www.mediafire.com/?mgb5c1hb8wsc71d

lefteria sta paidia ths aytonomhs. grigorh epistrofi sta petala kai sta spitia tous :.
Εικόνα

Άβαταρ μέλους
κανελλος
Δημοσιεύσεις: 3310
Εγγραφή: Πέμ 30 Δεκ 2010, 23:45
Has thanked: 254 times

Re: ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΣΑΓΩΓΗΣ Η' ΣΥΛΛΗΨΗΣ & ΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘ

Δημοσίευση από κανελλος » Τετ 10 Ιούλ 2013, 04:40

βαζελοι, βλατε το αρθρο που έχετε στο site των UA.
απλό και κατατοπιστικό :etsi
Ζήτω το παγκόσμιο φοιτητοριάτο!!!

Άβαταρ μέλους
PlusSoDa
Δημοσιεύσεις: 529
Εγγραφή: Τρί 01 Μάιος 2012, 01:45
Has thanked: 6 times
Επικοινωνία:

Re: ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΣΑΓΩΓΗΣ Η' ΣΥΛΛΗΨΗΣ & ΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘ

Δημοσίευση από PlusSoDa » Τετ 10 Ιούλ 2013, 17:51

μαλλον αυτο θα λες γρια ;-) και ειναι απο το http://www.gate13.tk/


ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΥΛΛΗΨΗΣ
Επειδή, τον τελευταίο καιρό έχουμε πολλά κρούσματα οπαδών μας που συλλαμβάνονται και κατηγορούνται με πράγματα που δεν έχουν κάνει σας παραθέτουμε μερικές απλές οδηγίες για το πως θα πρέπει να αντιμετωπίσετε κάθε περίπτωση που έχει σχέση με την αστυνομία.
ΕΞΑΚΡΙΒΩΣΗ
Η εξακρίβωση αποτελεί την πιο απλή διαδικασία. Μετά από λίγες ώρες και αφού ελεγχθεί ότι δεν έχετε καμία εκκρεμότητα με τον νόμο, θα αφεθείτε ελεύθερος. Φροντίστε να μην χρωστάτε κλήσεις, ούτε οτιδήποτε άλλο ώστε να μην έχετε περαιτέρω προβλήματα. Κάθε χρέος σας στο κράτος φαίνεται στον υπολογιστή είτε αυτό είναι κλήση είτε οτιδήποτε άλλο. Κατά την εξακρίβωση δεν έχουν το δικαίωμα να σας πάρουν αποτυπώματα ή φωτογραφίες, πρέπει πρώτα να σας έχουν απαγγείλει κατηγορίες. Σε κάθε περίπτωση το κινητό σας δεν πρέπει να έχει ποτέ οτιδήποτε που δεν είναι νόμιμο ή επιβαρυντικό για εσάς.
ΑΝΑΚΡΙΣΗ
Η ανάκριση είναι σίγουρα μία πολύ πιο σοβαρή διαδικασία από την εξακρίβωση. Η ανάκριση είτε γίνεται από την αστυνομία είτε από τον δικαστή είναι ένα μέσο των κρατικών αρχών για να αποδείξουν την ενοχή σας ή κάποιου άλλου. Για αυτόν το λόγο βασικός σκοπός των ανακριτών είναι να βγάλουν από εσάς όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για εσάς, για τις ενέργειες σας, για οτιδήποτε μπορεί να τους ενδιαφέρει. Μην τους χαριστείτε. Φροντίστε να είστε πολύ συντηρητικοί, κλειστοί και να μην δείχνετε καμία οικειότητα. Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης χρησιμοποιούνται συγκεκριμένες τακτικές. Καταρχάς, συνήθως με την παρουσία πολλών αστυνομικών θα προσπαθήσουν να σας κάνουν να νιώσετε μόνοι και χωρίς καμία βοήθεια. Θα προσπαθήσουν να σας πείσουν ότι από αυτούς εξαρτάται αν θα μπείτε φυλακή ή όχι, ότι θα καταστραφεί η ζωή σας και άλλα παρόμοια. Μπορεί να σας βρίσουν, εσάς και την οικογένεια σας, να σας χτυπήσουν, να σας ειρωνευτούν. Μην επηρεάζεστε και μην φοβάστε καθόλου. Αφού δουν ότι αυτή η τακτική δεν έχει κανένα αποτέλεσμα, θα μαλακώσουν και θα αλλάξουν τον τόνο της φωνής τους. Θα βρει, τότε, κάποιος ‘’καλός’’ αστυνομικός που θα ενδιαφερθεί για εσάς, θα προσποιείται ότι συμφωνεί με τις ενέργειες σας και θα τις δικαιολογεί, λέγοντας μάλιστα ότι και αυτός το ίδιο θα έκανε. Θα περάσετε, έτσι, από τις επιθέσεις σε μία φάση καλοσύνης. Είναι ένα ακόμα κόλπο για να αποσπάσουν αυτά που θέλουν από εσάς. Το μόνο που τους ενδιαφέρει δεν είναι εσείς και η οικογένεια σας, αλλά το πως θα σας στείλουν φυλακή. Να είστε συνεχώς πολύ προσεχτικοί και άγρυπνοι. Αργότερα και αφού δουν ότι δεν τα κατάφεραν θα προσπαθήσουν να σας απομονώσουν και να σας παγιδέψουν. Θα σας πουν ότι ο τάδε μας είπε ότι το έκανες εσύ, θα σας κρατήσουν υπό πίεση για ώρες επαναλαμβάνοντας σας συνεχώς τις ίδιες ερωτήσεις. Μπορεί να σας κάνουν ένα σωρό κόλπα με ψεύτικους μάρτυρες, με άλλους κατηγορούμενους.
Θα σας δείξουν ψεύτικες καταθέσεις φίλων σας, θα σας δείξουν φωτογραφίες, βίντεο, θα σας βάλουν να ακούσετε μαγνητοφωνημένες συζητήσεις θα σας λένε ότι είναι ανώφελο να επιμένετε αφού όλοι λένε ότι εσείς το κάνατε. Μπορεί ακόμα και να φέρουν κάποιο μέλος της οικογένειας σας, να σας παρακαλέσει να πείτε τη δήθεν αλήθεια. Ότι και να κάνουν και ότι και να σας πούνε μην αλλάξετε τις απαντήσεις σας. Μείνετε σταθεροί στις αρχικές σας. Είναι ο μόνος τρόπος να μείνετε αλώβητοι από εκεί μέσα. Θα σώσετε τον εαυτό σας, ίσως και άλλους. Μην αφήσετε τον εαυτό σας να παρασυρθεί από απειλές, ούτε να ξεγελαστείτε από υποσχέσεις ότι θα σας βάλουν φυλακή, ώστε να καταδώσετε άλλα άτομα. Πολλές φορές το δικαστήριο δεν έχει κανένα άλλο στοιχείο, εκτός από τις δηλώσεις σας στην αστυνομία. Προσέξτε, λοιπόν, τι θα τους πείτε. Μόλις, η διαδικασία της ανάκρισης τελειώσει, θα καταγράψουν τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις σας σε χαρτί. Πριν υπογράψετε φροντίστε να διαβάσετε προσεχτικά το τι έχει γραφτεί στα πρακτικά ώστε να είναι ακριβώς τα ίδια. Ούτε λέξη λιγότερη, ούτε περισσότερη. Προσέξτε, επίσης, να είναι σωστή η ώρα και η ημερομηνία στο φύλλο της κατάθεσης.
Έχετε το δικαίωμα σαν μάρτυρας ή σαν κατηγορούμενος να πείτε στην ανάκριση ότι ψέμα σας έρθει στο κεφάλι. Αυτό, όμως, είναι πολύ επικίνδυνο επειδή μπορείτε να μπλεχτείτε και μετά να μπορείτε πολύ δύσκολα να ξεγλιστρήσετε. Να είστε απλοί και προσεκτικοί. Αν σε μία ερώτηση δεν είστε σίγουροι πως να απαντήσετε απαντήστε με ένα δεν θυμάμαι ή δεν γνωρίζω. Κάντε το ακόμα και με ερωτήσεις που δεν έχουν καμία σχέση με τα γεγονότα που σας αφορούν. Μπορεί οι απαντήσεις σας να χρησιμεύσουν σαν στήριγμα σε άλλες ερωτήσεις. Ακόμα, να ξέρετε, ότι η υπεράσπιση σας όταν δεν είναι αυτόφωρο το έγκλημα δεν εφευρίσκεται μέσα σε ένα αστυνομικό τμήμα. Μελετιέται με το δικηγόρο σας ήρεμα και με καθαρό κεφάλι. Επίσης, σε μία ανάκριση μην αναγνωρίσετε ποτέ τον εαυτό σας όσο καθαρή και αν είναι η φωτογραφία η οποία σας δείχνουνε. Μην συζητάτε τίποτα άλλο με τους αστυνομικούς. Μην αφήνετε ποτέ να σας υποβάλλουν την απάντηση σε μία ερώτηση σας. Πείτε τα πάντα με δικά σας λόγια. Αν σας χτυπήσουν πολύ, το πρώτο πράγμα που έχετε να κάνετε μόλις φύγετε από το τμήμα είναι να πάτε σε ένα κρατικό νοσοκομείο, να σας εξετάσει ένας γιατρός και να σας δώσει χαρτί της εξέτασης. Όταν σας ανακρίνει δικαστής ή ανακρίτρια φροντίστε να προσκομίσετε τα χαρτιά αυτά. Όταν ανακρίνεστε από δικαστή ή ανακρίτρια οι κανόνες δεν αλλάζουν. Ο δικαστής και ανακριτής έχει το νόμο που είναι πιο ισχυρός.

Αυτό που ισχύει αναμφίβολα είναι ότι μπορούν να σας ανακρίνουν είτε σας έχουν προσαγάγει για εξακρίβωση είτε σας παραπέμπουν για κατηγορίες. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρήσετε τα όσα αναφέραμε παραπάνω. Μπορούν να σας κρατήσουν στο τμήμα μέχρι 24ώρες χωρίς να σας απαγγείλουν κατηγορίες. Αν μέχρι το πέρας των 24ωρών δεν σας έχουν απαγγείλει κατηγορίες, τότε είναι υποχρεωμένοι να σας αφήσουν. Είναι, επίσης, υποχρεωμένοι να σας επιτρέψουν να κάνετε ένα τηλεφώνημα. Μην το ξοδέψετε άδικα. Απαιτήστε το και καλέστε έναν δικηγόρο ή κάποιον που θα τον ειδοποιήσει. Να είστε σίγουροι ότι η αστυνομία θα εντοπίσει ποιόν καλέσατε. Αν είστε απλοί μάρτυρες δεν έχουν δικαίωμα να σας πάρουν αποτυπώματα και φωτογραφίες. Μόνο αν σας απαγγείλουν κατηγορίες έχουν το δικαίωμα αυτό. Αν σας ανακρίνουν σαν ύποπτους ή σαν κατηγορούμενους ζητήστε την παρουσία δικηγόρου. Σύμφωνα, με τη Συνθήκη του Σένγκεν είναι δικαίωμα του κατηγορούμενου. Να έχετε στο μυαλό σας ότι δικαιολογίες του τύπου ‘’δεν τα είπα έτσι, αλλιώς τα γράψανε’’ δεν ασκούν μεγάλη επιρροή στο δικαστήριο. Καλύτερα στην προανάκριση άμα δεν ξέρεις τι να πεις να δηλώσεις ‘’ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ ΘΑ ΤΑ ΠΩ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ’’. Μόνο αυτό να υπογράψεις και τίποτα άλλο. Πρόσεχε, επίσης, μην υπογράψεις ποτέ κενή σελίδα και κάτω από τις ερωτήσεις απαντήσεις, μην μείνει ποτέ περιθώριο κενό.

Τέλος, σε περίπτωση που συλληφθεί κάποιος φίλος σας, ειδοποιήστε τον δικηγόρο του αμέσως και καλό θα ήταν να κάνετε και μία επίσκεψη σπίτι του άμεσα, το οποίο όμως, μπορεί να παρακολουθείται από την αστυνομία.
http://www.hoolsatplay.gr
Εικόνα

Αλητείες, τρέλα, εκδρομές...
Οι πιο ωραίες μας στιγμές...
Hools At Play...

scb21
Δημοσιεύσεις: 23
Εγγραφή: Πέμ 15 Δεκ 2011, 19:22

Re: ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΣΑΓΩΓΗΣ Η' ΣΥΛΛΗΨΗΣ & ΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘ

Δημοσίευση από scb21 » Τρί 23 Ιούλ 2013, 23:02

Για τις κλήσεις που λέει το άρθρο, να πω 2 κουβέντες. Για να έχει κανείς πρόβλημα, πρέπει τα ποσά να έχουν βεβαιωθεί στην εφορία. Αν αυτό συμβεί, θα το μάθετε γιατί θα σας έρθει χαρτάκι. Από εκεί και πέρα, προκειμένου να είναι ποινικό αδίκημα η οφειλή στο κράτος, αυτή θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 5.000 ευρώ. Για μικρότερα ποσά δεν υπάρχει ποινικό αδίκημα, άρα δεν συλλαμβάνεται κανείς. Μια μικρή επιφύλαξη μόνο μήπως άλλαξε το ποσό προς τα κάτω και δεν πήρα χαμπάρι, αλλά δε νομίζω.

Αν όμως χρωστάτε πάνω από 5.000 έχετε θέμα και φροντίστε να βρείτε λεφτά να ρίξετε την οφειλή σας κάτω από αυτό το ποσό. ο κίνδυνος είναι τεράστιος. Προσφάτως σταμάτησαν το αυτοκίνητο που επέβαινα για έλεγχο και μας κατέβασαν όλους κάτω με σκοπό να εξετάσουν τυχόν χρέη στο κράτος. Με λίγα λόγια, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να σας πετύχουν οπουδήποτε.

Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 13 επισκέπτες