1. Έρευνες
a. Η συνολική επιβάρυνση στο περιβάλλον των 3 τύπων διατροφής. Υπερτετραπλάσια αυτή του μέσου παμφάγου! Η έρευνα έλαβε υπόψη το πως ο κάθε τύπος επηρεάζει τη κατανάλωση νερού και τη χρήση γης και την αποψίλωση των δασών, τη κατανάλωση ενέργειας, τις εκπομπές τοξικών ουσιών στην ατμόσφαιρα, την κλιματική αλλαγή κλπ. Καταλήγει με το συμπέρασμα ότι η αλλαγή προς μία φυτική διατροφή θα επηρέαζε με θετικό τρόπο όλα τα παραπάνω.
Total Environmental Impact of Three Main Dietary Patterns in Relation to the Content of Animal and Plant Food
http://www.mdpi.com/2304-8158/3/3/4...
b. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του μέσου κρεατοφάγου είναι 3.5, των φυτοφάγων 1.7 και των βίγκαν 1.5.
http://shrinkthatfootprint.com/food...
c. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά προϊόν. Τα κρεατικά και άλλα ζωικά είναι οι πρωταθλητές.
http://www.thebestlife.com/how-eart...
d. Επιστημονική μελέτη προτείνει περιβαλλοντολογικό φόρο για να σταματήσει η καταστροφή του πλανήτη. Ο φόρος που οι επιστήμονες ζητούν είναι ένας φόρος στο κρέας, με στόχο να μειωθεί η παγκόσμια κατανάλωση κρέατος, προκειμένου να περιορίσει τις καταστροφικές συνέπειες που η εκτροφή ζώων καλλιέργειας έχει για τον πλανήτη μας.
http://www.nature.com/nclimate/jour...
http://cok.net/blog/2014/01/meat-ta...
e. Έρευνα του Ινστιτούτου περιβάλλοντος τους πανεπιστημίου της Μιννεσότα έδειξε ότι:
"Επί του παρόντος, το 36% των θερμίδων που παράγεται από τις καλλιέργειες χρησιμοποιούνται για τη διατροφή των ζώων, και μόνο το 12% από τις θερμίδες των τροφών αυτών συμβάλλουν τελικά στη διατροφή του ανθρώπου (όπως το κρέας και άλλα ζωικά προϊόντα)."
"....η καλλιέργεια τροφίμων αποκλειστικά για άμεση ανθρώπινη κατανάλωση θα μπορούσε, κατ 'αρχάς, να αυξήσει τις θερμίδες των τροφίμων με όσο το 70%, που θα μπορούσε να θρέψει επιπλέον 4 δισεκατομμύρια ανθρώπους."
http://iopscience.iop.org/article/1...
f. "Σε ατομικό επίπεδο, η συνολική μείωση πρόσληψης θερμίδων με την αύξηση της κατανάλωσης μιας ποικιλίας από ελάχιστα επεξεργασμένα φυτικά τρόφιμα καθώς και η σημαντική μείωση την πρόσληψη ζωικών τροφών θα αυξήσει σημαντικά την υγεία μας, το κόστος υγειονομικής περίθαλψης, την ρύπανση του περιβάλλοντος, την διάβρωση του εδάφους, την ρύπανση και έλλειψη υδάτων, την παραγωγή CO2, την υπερθέρμανση του πλανήτη, τις βίαιες καιρικές συνθήκες και τις πλανητικές επιπτώσεις".
Fontana L, A. V., Kammen DM. (2013). Energy efficiency as a unifying principle for human, environmental, and global health. F1000 Research.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/art...
g. Νέα Ιταλική έρευνα επισημαίνει την ανάγκη παγκόσμιας μείωσης κρέατος για λόγους περιβάλλοντος και υγείας:
"Η γεωργική παραγωγή τροφίμων συμβάλλει σημαντικά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHG) σε όλο τον κόσμο και το 80% των γεωργικών εκπομπών προέρχονται από τον τομέα της κτηνοτροφίας, ιδίως από μηρυκαστικά. Η κατανάλωση κρέατος είναι γενικά πάνω από τις διαιτητικές συστάσεις σε πολλές χώρες, όπως η Ιταλία, και αυξάνεται στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Παρά το γεγονός ότι το κρέας είναι μια πηγή απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, παρέχει μεγάλες ποσότητες κορεσμένου λίπους, το οποίο είναι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου για παχυσαρκία και για διάφορες ασθένειες όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, καρκίνος μαστού και καρκίνου του παχέος εντέρου. Διατροφικές αλλαγές, με χαμηλότερη κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, είναι πιθανό να είναι ευεργετικές για τη βελτίωση της υγείας και του περιβάλλοντος μέσω της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Δεδομένα σχετικά με την κατανάλωση κρέατος στην Ιταλία μεταξύ των ενηλίκων, που αναφέρονται τα τελευταία δέκα χρόνια, παρουσιάζουν ανομοιογένεια μεταξύ των περιφερειών, με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στις βορειοδυτικές περιοχές και γενικά με την υψηλότερη κατανάλωση στους άνδρες.
Περιγράφουμε τη κατανομή κατανάλωσης κρέατος σε όλο τον κόσμο, στην Ευρώπη και την Ιταλία. Παρέχεται αξιολόγηση των πιθανών περιβαλλοντικών και επί της υγεία παράλληλων οφελών εξετάζει διάφορα σενάρια μείωσης των κατανάλωσης κόκκινου κρέατος στην Ιταλία. Οι διαιτητικές αλλαγές μπορεί σημαντικά να χαμηλώσουν τα αέρια του θερμοκηπίου και συντονισμένες δράσεις απαιτούνται σε δημόσια υγεία και άλλους τομείς για την προώθηση υγιεινών διατροφών χαμηλών εκπομπών."
h. Νέα μελέτη προειδοποιεί ότι η κατανάλωση κρέατος επιταχύνει την εξαφάνιση των ειδών
http://news.sciencemag.org/environm...
i. Έκθεση υποστηρίζει ότι τα χαμηλά επίπεδα της ευαισθητοποίησης για το θέμα της κλιματικής αλλαγής από το κρέας τα γαλακτοκομικά προϊόντων συμβάλλει στο πρόβλημα.
Παρόλα αυτά, όπως ήταν αναμενόμενο, μεταξύ των ατόμων που δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν για την σύνδεση με την κλιματική αλλαγή, το 54% είπε ότι δεν θα σταματούσε την κατανάλωση κρέατος, ενώ το 62% δήλωσε ότι το ίδιο και για τα γαλακτοκομικά.
http://www.fastcoexist.com/3040157/...
j. Κάθε χρόνο πεθαίνουν 10 εκ. παιδιά από την πείνα.
Μελέτη δείχνει πως η στροφή στον βιγκανισμό θα βοηθούσε να καταπολεμηθεί η παγκόσμια πείνα.
http://vegnews.com/articles/page.do...
http://iopscience.iop.org/article/1...
k. Η αντικατάσταση του κρέατος με σόγια για παράδειγμα θα μπορούσε να μειώσει την συνολική ανάγκη φυτικής βιομάζας κατά 94% ώστε να αποκτούσαμε την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης.
http://www.cof.orst.edu/leopold/pap...
l. Έκθεση του 2006 που δίνει τα εξής στοιχεία: 26% της μη παγωμένης επιφάνειας της γης χρησιμοποιείται για βοσκή, 33% της καλλιεργήσιμης γης χρησιμοποιείται για καλλιέργεια ζωοτροφών. Η κτηνοτροφία καταλαμβάνει το 70% της αγροτικής γης και το 30% της επιφάνειας της γης (άλλες πηγές τώρα δίνουν 45)
ftp://ftp.fao.org/docrep/fao/010/a0... αντικατάσταση του κρέατος με σόγια για παράδειγμα θα μπορούσε να μειώσει την συνολική ανάγκη φυτικής βιομάζας κατά 94% ώστε να αποκτούσαμε την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης.
2. Άρθρα
a. Η στροφή σε μια βίγκαν διατροφή μπορεί να μας σώσει από την κλιματική αλλαγή και την ερημοποίηση. Το άρθρο περιλαμβάνει στιγμιότυπα από το ντοκιμαντέρ Cowspiracy, που δίνουν πληροφορίες για τη καταστροφή των τροπικών δασών, τη κατανάλωση νερού, την ερημοποίηση των ωκεανών
http://www.collective-evolution.com/...
b. Νιλ Μπαρναρντ, δεν φταίει το κάρβουνο, φταίει το κρέας για την κλιματική αλλαγή
http://www.huffingtonpost.com/neal-...
c. 5 τρόποι που ο βιγκανισμός σώζει τον πλανήτη: Προστασία του εδάφους, εξοικονόμηση νερού, εξοικονόμηση ενέργειας, μείωση ατμοσφαιρικής ρύπανσης, μείωση παγκόσμιας πείνας.
http://vegnews.com/articles/page.do...
d. Από τα 15.000 είδη δέντρων του Αμαζονίου περισσότερα από τα μισά από αυτά είναι κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω της αποψίλωσης των δασών.
Σύμφωνα με τον Τίμοθι Κίλιν, από τους επικεφαλής επιστήμονες της έρευνας, η συντριπτική πλειοψηφία -πάνω από 80% της αποψίλωσης των δασών- γίνεται για τις αγελάδες και την παραγωγή βόειου κρέατος.
http://advances.sciencemag.org/cont...
e. Guardian: Αναγκαία η μείωση του αριθμού των εκτρεφόμενων ζώων για να περιοριστεί η καταστροφή του περιβάλλοντος. Νέα έρευνα δείχνει ότι αν θέλουμε να περιορίσουμε την κλιματική αλλαγή πρέπει να προσεχθεί η κατανάλωση μας.
Οι ανθρώπινοι αριθμοί αυξάνονται κατά περίπου 1,2% ετησίως, ενώ οι αριθμοί των ζώων αυξάνονται κατά περίπου 2,4% ετησίως.
Μια πρόσφατη μελέτη αναφέρει ότι η κατανάλωση κρέατος μας είναι πιθανό να είναι "η κύρια αιτία της σύγχρονης εξαφάνισης ειδών". Η κτηνοτροφία δεν είναι μόνο η κυριότερη αιτία καταστροφής των βιοτόπων και δολοφονίας της άγριας ζωής, αλλά και τα υπολείμματα της είναι αδύνατο να απορροφηθούν. Η βιομηχανική κτηνοτροφία στις ΗΠΑ παράγει 13 φορές περισσότερα λύματα, από ότι ο ανθρώπινος πληθυσμός.
http://www.theguardian.com/commenti...
f. Οι επιπτώσεις της βιομηχανίας παραγωγής ζωικών προϊόντων σε υπερθέρμανση πλανήτη, νερό, αποψίλωση δασών, ρύπανση, νεκρές θαλάσσιες ζώνες, παγκόσμια πείνα
http://whyveg.com/save_the_planet/
g. Άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου του Cambridge υποστηρίζει ότι το να αλλάξουμε τη διατροφής μας είναι ζωτικής σημασίας για τη προσπάθεια να μειώσουμε τη κλιματική αλλαγή.
http://www.cam.ac.uk/research/news/...
h. Τα κινέζικα γουρούνια κατασπαράζουν τον Αμαζόνιο - Παγκόσμια κλιματική βόμβα από την ανθρώπινη βουλιμία
http://www.topontiki.gr/article/153...
i. Έκθεση των Η.Ε. του 2006 εξηγεί ότι η εκτροφή αγελάδων προκαλεί περισσότερα αέρια θερμοκηπίου απ’ότι τα αυτοκίνητα
http://www.un.org/apps/news/story.a...
j. United Nations Environment Programme's (UNEP) international panel of sustainable resource management.
It says: "Impacts from agriculture are expected to increase substantially due to population growth increasing consumption of animal products. Unlike fossil fuels, it is difficult to look for alternatives: people have to eat. A substantial reduction of impacts would only be possible with a substantial worldwide diet change, away from animal products."
Professor Edgar Hertwich, the lead author of the report, said: "Animal products cause more damage than [producing] construction minerals such as sand or cement, plastics or metals. Biomass and crops for animals are as damaging as [burning] fossil fuels."
"Rising affluence is triggering a shift in diets towards meat and dairy products - livestock now consumes much of the world's crops and by inference a great deal of freshwater, fertilisers and pesticides."
Agriculture, particularly meat and dairy products, accounts for 70% of global freshwater consumption, 38% of the total land use and 19% of the world's greenhouse gas emissions, says the report, which has been launched to coincide with UN World Environment day on Saturday.
http://www.theguardian.com/environm...
k. The top 10 foods with the biggest environmental footprint
http://www.businessinsider.com/the-...
l. Food and Agriculture Organization of the United Nations, [ FAO ] (2006), Livestock’s Long Shadow,
ftp://ftp.fao.org/docrep/fao/009/ a0970e/a0970e17.pdf
m. Food and Agriculture Organization of the United Nations (2006), Livestock a Μajor Τhreat to Εnvironment - Remedies Urgently Needed ,
http://www.fao.org/newsroom/en/news... 1000448/index.html
n. Jens Holm & Toivo Jokkala, The Livestock Industry and Climate,
http://www.meatclimate.org/sites/de..., MeatClimate.org
o. Nutrition Ecology International Center (NEIC), DOSSIER “STOP EU SUBSIDIES TO LIVESTOCK INDUSTRY”,
www.nutritionecology.org
p. Livestock “Overlooked” In Climate Talks, Says World Bank , Published Friday 23 October 2009,
http://www.euractiv.com/en/cap/live...
q. Livestock and Climate Change pdf
http://www.worldwatch.org/files/pdf...
r. Λεπτομερείς περιγραφές με αριθμητικά στοιχεία για τη κατανάλωση νερού, ενέργειας, λιπασμάτων, χημικών και παραγωγή ρύπων που σχετίζονται με τη κτηνοτροφία.
http://veganoutreach.org/whyvegan/g...
http://www.un.org/apps/news/story.a...
και
United Nations Environment Programme's (UNEP) international panel of sustainable resource management.
It says: "Impacts from agriculture are expected to increase substantially due to population growth increasing consumption of animal products. Unlike fossil fuels, it is difficult to look for alternatives: people have to eat. A substantial reduction of impacts would only be possible with a substantial worldwide diet change, away from animal products."
Professor Edgar Hertwich, the lead author of the report, said: "Animal products cause more damage than [producing] construction minerals such as sand or cement, plastics or metals. Biomass and crops for animals are as damaging as [burning] fossil fuels."
"Rising affluence is triggering a shift in diets towards meat and dairy products - livestock now consumes much of the world's crops and by inference a great deal of freshwater, fertilisers and pesticides."
Agriculture, particularly meat and dairy products, accounts for 70% of global freshwater consumption, 38% of the total land use and 19% of the world's greenhouse gas emissions, says the report, which has been launched to coincide with UN World Environment day on Saturday.
http://www.theguardian.com/environm...
http://www.worldwatch.org/files/pdf...
Food and Agriculture Organization of the United Nations, [ FAO ] (2006), Livestock’s Long Shadow,
ftp://ftp.fao.org/docrep/fao/009/ a0970e/a0970e17.pdf
¤ Food and Agriculture Organization of the United Nations (2006), Livestock a Μajor Τhreat to Εnvironment - Remedies Urgently Needed ,
http://www.fao.org/newsroom/en/news... 1000448/index.html
¤ Jens Holm & Toivo Jokkala, The Livestock Industry and Climate,
http://www.meatclimate.org/sites/de..., MeatClimate.org
¤ Nutrition Ecology International Center (NEIC), DOSSIER “STOP EU SUBSIDIES TO LIVESTOCK INDUSTRY”,
www.nutritionecology.org
¤ Livestock “Overlooked” In Climate Talks, Says World Bank , Published Friday 23 October 2009,
http://www.euractiv.com/en/cap/live...
Τα κινέζικα γουρούνια κατασπαράζουν τον Αμαζόνιο - Παγκόσμια κλιματική βόμβα από την ανθρώπινη βουλιμία
http://www.topontiki.gr/article/153...
The top 10 foods with the biggest environmental footprint
http://www.businessinsider.com/the-...