Ρητά-Αποφθέγματα-Γνωμικά-Σοφά Λόγια κλπ

Αποτοξίνωση από τη στρόγγυλη θεά
crimson
Δημοσιεύσεις: 1766
Εγγραφή: Παρ 26 Νοέμ 2010, 16:25
Has thanked: 21 times

Re: Ρητά-Αποφθέγματα-Γνωμικά-Σοφά Λόγια κλπ

Δημοσίευση από crimson » Πέμ 18 Αύγ 2016, 11:15

banksy έγραψε:
crimson έγραψε: θα ήταν η υδροπονία αλλά απαιτεί υψηλού κόστους εγκαταστάσεις και εξειδικευμένες γνώσεις που δεν έχει ο μέσος παραγωγός και είναι 100% ανόργανη διαδικασία που πολλοί την απορρίπτουν για τη διατροφή τους.
sorry poy epemveno alla iparxei kai organiki idroponia.

episis ena sxolio.
Polla xaraktiristika kapote evnoisan kai tha ta apovaloume me ton kairo h ta exoume apovalei hdh, den einai epixeirima afto.
δεν υπάρχει banksy. απαγορευεται πλεον η πιστοποίησή της ως οργανική με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό 834/2007 και τον 889/2008 και όλες τις τροποποιήσεις τους. και ολες οι εθνικές νομοθεσίες συμμορφώνονται με αυτούς.
όσο για τα χαρακτηριστικά άλλα αποβάλλονται άλλα όχι. π.χ. οι θηλές σου που δεν τις χρειάστηκες ποτε, αλλά τις κουβαλάς για χιλιάδες χρόνια. ούτε κι αυτό είναι επιχείρημα υπερ της φυτοφαγίας.
ΑmstEL.... Γιατί έτσι μας αρέσει...

Άβαταρ μέλους
banksy
Δημοσιεύσεις: 2179
Εγγραφή: Πέμ 26 Μάιος 2011, 01:32
Has thanked: 1305 times
Been thanked: 15 times

Re: Ρητά-Αποφθέγματα-Γνωμικά-Σοφά Λόγια κλπ

Δημοσίευση από banksy » Πέμ 18 Αύγ 2016, 11:24

Μα δεν χρειάζεται να αποβληθεί για να μην είναι απαραιτητο, απλα όταν είναι ουδέτερο χαρακτηριστικό δεν εχει αναγκη να το τροποποιησει και για αυτο εχουμε ακομα ρωγες.
Πάρε παράδειγμα το μαύρο δέρμα.Σε κάποια φάση είμασταν όλοι μαύροι και δεν θα μπορουσαμε να είμαστε εδώ που είμαστε χωρις αυτό το χαρακτηριστικό. Πλεον δεν παίζει ρόλο για την επιβίωση σου (γενετικά γιατί κοινωνικά γαμησέ τα) το χρώμα του δέρματος.
Τώρα επιχείρημα υπέρ της χορτοφαγίας, βιολογικά τουλάχιστον δεν ξέρω κάποιο και αμφιβάλλω οτι υπάρχει και κάποιο πλεονέκτημα άμεσο τουλάχιστον. Περισσότερο θέμα ιδεολογικό είναι για μένα.

Για την υδροπονια πμ,προφανώς τα ξέρεις καλυτερα πάντως οπότε παω πάσο.
Θυμηθήκαμε πως είμαστε αριστεροί και επιστρέψαμε απεγνωσμένοι πίσω.

Μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι σας γαμάμε με Ψαραντώνη...
ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΗ,ΠΑΝΤΑ ΡΙΓΩΤΗ

Άβαταρ μέλους
aNTiFLaG
Δημοσιεύσεις: 1381
Εγγραφή: Παρ 25 Φεβ 2011, 15:33
Has thanked: 46 times
Been thanked: 52 times

Re: Ρητά-Αποφθέγματα-Γνωμικά-Σοφά Λόγια κλπ

Δημοσίευση από aNTiFLaG » Πέμ 18 Αύγ 2016, 14:29

Big Lebowski έγραψε:
Ρε μαλάκα, και με όλο το σεβασμό στον λαντ, κάθεσε και γράφεις επιχειρήματα υπέρ της κρεατοφαγίας;

To μόνο που χρειάζεται ειναι τραμπούκικες επιθέσεις με παντσέτες σε βέγκαν στέκια.
Δεν είναι υπερ της κρεατοφαγίας, είναι κατά του ηθικού πλεονεκτήματος που πανε να χτίσουν οι χορτοφάγοι.
Και ειναι ο Λαντ γι αυτό εγινε.
Μη ζηλεύεις και για σενα θα το κανα. :mrgreen:
We are the damned of all the world, with sadness in our hearts
the wounded of the wars, we've been hung out to dry

Lad
Δημοσιεύσεις: 7404
Εγγραφή: Παρ 07 Ιαν 2011, 19:33
Τοποθεσία: η μαμά εδώ, ο μπαμπάς εκεί
Has thanked: 350 times
Been thanked: 11 times

Re: Ρητά-Αποφθέγματα-Γνωμικά-Σοφά Λόγια κλπ

Δημοσίευση από Lad » Πέμ 18 Αύγ 2016, 16:12

epeidh variemai na grafw kai edw opws kai se allous xwrous, sou vazw apla links kai kapoia copy-pate apo alles anarthseis mou apo allou. einai megala kai ektetamena (me links se ereunes ktl) giauto kai den ta ksanagrafw kai ta vazw se spoiler giati einai polla :) sorry alla eimai piesmenos auto to kairo kai exei kai agwna shmera gi'auto den exw xrono na kanw perilhpseis :smile:
crimson έγραψε:
Lad έγραψε:y.g2 BrigadeAutonome vevaiws kai mporei na trafei o plithismos mono apo mh-zwikes trofes, pesmou ESY giati nomizeis oti den mporei.
Lad δε μπορεί, γιατί ήδη είναι πολύ μεγάλος και η διαθέσιμη γη δεν επαρκεί, όπως άλλωστε και οι απαιτούμενοι για την καλλιέργεια φυσικοί πόροι όπως το νερό. Μια λύση πιθανώς θα ήταν η υδροπονία αλλά απαιτεί υψηλού κόστους εγκαταστάσεις και εξειδικευμένες γνώσεις που δεν έχει ο μέσος παραγωγός και είναι 100% ανόργανη διαδικασία που πολλοί την απορρίπτουν για τη διατροφή τους.

Xrhsimopoiountai perissoteroi poroi gia kreatofagia para gia vegan diatrofh, kati sta grhgora:

kai edw gia poly parapanw:
Spoiler!
1. Έρευνες
a. Η συνολική επιβάρυνση στο περιβάλλον των 3 τύπων διατροφής. Υπερτετραπλάσια αυτή του μέσου παμφάγου! Η έρευνα έλαβε υπόψη το πως ο κάθε τύπος επηρεάζει τη κατανάλωση νερού και τη χρήση γης και την αποψίλωση των δασών, τη κατανάλωση ενέργειας, τις εκπομπές τοξικών ουσιών στην ατμόσφαιρα, την κλιματική αλλαγή κλπ. Καταλήγει με το συμπέρασμα ότι η αλλαγή προς μία φυτική διατροφή θα επηρέαζε με θετικό τρόπο όλα τα παραπάνω.
Total Environmental Impact of Three Main Dietary Patterns in Relation to the Content of Animal and Plant Food http://www.mdpi.com/2304-8158/3/3/4...
b. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του μέσου κρεατοφάγου είναι 3.5, των φυτοφάγων 1.7 και των βίγκαν 1.5.
http://shrinkthatfootprint.com/food...
c. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά προϊόν. Τα κρεατικά και άλλα ζωικά είναι οι πρωταθλητές.
http://www.thebestlife.com/how-eart...
d. Επιστημονική μελέτη προτείνει περιβαλλοντολογικό φόρο για να σταματήσει η καταστροφή του πλανήτη. Ο φόρος που οι επιστήμονες ζητούν είναι ένας φόρος στο κρέας, με στόχο να μειωθεί η παγκόσμια κατανάλωση κρέατος, προκειμένου να περιορίσει τις καταστροφικές συνέπειες που η εκτροφή ζώων καλλιέργειας έχει για τον πλανήτη μας. http://www.nature.com/nclimate/jour...
http://cok.net/blog/2014/01/meat-ta...
e. Έρευνα του Ινστιτούτου περιβάλλοντος τους πανεπιστημίου της Μιννεσότα έδειξε ότι:
"Επί του παρόντος, το 36% των θερμίδων που παράγεται από τις καλλιέργειες χρησιμοποιούνται για τη διατροφή των ζώων, και μόνο το 12% από τις θερμίδες των τροφών αυτών συμβάλλουν τελικά στη διατροφή του ανθρώπου (όπως το κρέας και άλλα ζωικά προϊόντα)."
"....η καλλιέργεια τροφίμων αποκλειστικά για άμεση ανθρώπινη κατανάλωση θα μπορούσε, κατ 'αρχάς, να αυξήσει τις θερμίδες των τροφίμων με όσο το 70%, που θα μπορούσε να θρέψει επιπλέον 4 δισεκατομμύρια ανθρώπους."
http://iopscience.iop.org/article/1...
f. "Σε ατομικό επίπεδο, η συνολική μείωση πρόσληψης θερμίδων με την αύξηση της κατανάλωσης μιας ποικιλίας από ελάχιστα επεξεργασμένα φυτικά τρόφιμα καθώς και η σημαντική μείωση την πρόσληψη ζωικών τροφών θα αυξήσει σημαντικά την υγεία μας, το κόστος υγειονομικής περίθαλψης, την ρύπανση του περιβάλλοντος, την διάβρωση του εδάφους, την ρύπανση και έλλειψη υδάτων, την παραγωγή CO2, την υπερθέρμανση του πλανήτη, τις βίαιες καιρικές συνθήκες και τις πλανητικές επιπτώσεις".
Fontana L, A. V., Kammen DM. (2013). Energy efficiency as a unifying principle for human, environmental, and global health. F1000 Research.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/art...
g. Νέα Ιταλική έρευνα επισημαίνει την ανάγκη παγκόσμιας μείωσης κρέατος για λόγους περιβάλλοντος και υγείας:
"Η γεωργική παραγωγή τροφίμων συμβάλλει σημαντικά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHG) σε όλο τον κόσμο και το 80% των γεωργικών εκπομπών προέρχονται από τον τομέα της κτηνοτροφίας, ιδίως από μηρυκαστικά. Η κατανάλωση κρέατος είναι γενικά πάνω από τις διαιτητικές συστάσεις σε πολλές χώρες, όπως η Ιταλία, και αυξάνεται στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Παρά το γεγονός ότι το κρέας είναι μια πηγή απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, παρέχει μεγάλες ποσότητες κορεσμένου λίπους, το οποίο είναι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου για παχυσαρκία και για διάφορες ασθένειες όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, καρκίνος μαστού και καρκίνου του παχέος εντέρου. Διατροφικές αλλαγές, με χαμηλότερη κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, είναι πιθανό να είναι ευεργετικές για τη βελτίωση της υγείας και του περιβάλλοντος μέσω της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Δεδομένα σχετικά με την κατανάλωση κρέατος στην Ιταλία μεταξύ των ενηλίκων, που αναφέρονται τα τελευταία δέκα χρόνια, παρουσιάζουν ανομοιογένεια μεταξύ των περιφερειών, με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στις βορειοδυτικές περιοχές και γενικά με την υψηλότερη κατανάλωση στους άνδρες.

Περιγράφουμε τη κατανομή κατανάλωσης κρέατος σε όλο τον κόσμο, στην Ευρώπη και την Ιταλία. Παρέχεται αξιολόγηση των πιθανών περιβαλλοντικών και επί της υγεία παράλληλων οφελών εξετάζει διάφορα σενάρια μείωσης των κατανάλωσης κόκκινου κρέατος στην Ιταλία. Οι διαιτητικές αλλαγές μπορεί σημαντικά να χαμηλώσουν τα αέρια του θερμοκηπίου και συντονισμένες δράσεις απαιτούνται σε δημόσια υγεία και άλλους τομείς για την προώθηση υγιεινών διατροφών χαμηλών εκπομπών."
h. Νέα μελέτη προειδοποιεί ότι η κατανάλωση κρέατος επιταχύνει την εξαφάνιση των ειδών
http://news.sciencemag.org/environm...
i. Έκθεση υποστηρίζει ότι τα χαμηλά επίπεδα της ευαισθητοποίησης για το θέμα της κλιματικής αλλαγής από το κρέας τα γαλακτοκομικά προϊόντων συμβάλλει στο πρόβλημα.
Παρόλα αυτά, όπως ήταν αναμενόμενο, μεταξύ των ατόμων που δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν για την σύνδεση με την κλιματική αλλαγή, το 54% είπε ότι δεν θα σταματούσε την κατανάλωση κρέατος, ενώ το 62% δήλωσε ότι το ίδιο και για τα γαλακτοκομικά.
http://www.fastcoexist.com/3040157/...
j. Κάθε χρόνο πεθαίνουν 10 εκ. παιδιά από την πείνα.
Μελέτη δείχνει πως η στροφή στον βιγκανισμό θα βοηθούσε να καταπολεμηθεί η παγκόσμια πείνα.
http://vegnews.com/articles/page.do...
http://iopscience.iop.org/article/1...
k. Η αντικατάσταση του κρέατος με σόγια για παράδειγμα θα μπορούσε να μειώσει την συνολική ανάγκη φυτικής βιομάζας κατά 94% ώστε να αποκτούσαμε την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης.
http://www.cof.orst.edu/leopold/pap...
l. Έκθεση του 2006 που δίνει τα εξής στοιχεία: 26% της μη παγωμένης επιφάνειας της γης χρησιμοποιείται για βοσκή, 33% της καλλιεργήσιμης γης χρησιμοποιείται για καλλιέργεια ζωοτροφών. Η κτηνοτροφία καταλαμβάνει το 70% της αγροτικής γης και το 30% της επιφάνειας της γης (άλλες πηγές τώρα δίνουν 45)
ftp://ftp.fao.org/docrep/fao/010/a0... αντικατάσταση του κρέατος με σόγια για παράδειγμα θα μπορούσε να μειώσει την συνολική ανάγκη φυτικής βιομάζας κατά 94% ώστε να αποκτούσαμε την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης.
2. Άρθρα
a. Η στροφή σε μια βίγκαν διατροφή μπορεί να μας σώσει από την κλιματική αλλαγή και την ερημοποίηση. Το άρθρο περιλαμβάνει στιγμιότυπα από το ντοκιμαντέρ Cowspiracy, που δίνουν πληροφορίες για τη καταστροφή των τροπικών δασών, τη κατανάλωση νερού, την ερημοποίηση των ωκεανών
http://www.collective-evolution.com/...
b. Νιλ Μπαρναρντ, δεν φταίει το κάρβουνο, φταίει το κρέας για την κλιματική αλλαγή
http://www.huffingtonpost.com/neal-...
c. 5 τρόποι που ο βιγκανισμός σώζει τον πλανήτη: Προστασία του εδάφους, εξοικονόμηση νερού, εξοικονόμηση ενέργειας, μείωση ατμοσφαιρικής ρύπανσης, μείωση παγκόσμιας πείνας. http://vegnews.com/articles/page.do...
d. Από τα 15.000 είδη δέντρων του Αμαζονίου περισσότερα από τα μισά από αυτά είναι κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω της αποψίλωσης των δασών.
Σύμφωνα με τον Τίμοθι Κίλιν, από τους επικεφαλής επιστήμονες της έρευνας, η συντριπτική πλειοψηφία -πάνω από 80% της αποψίλωσης των δασών- γίνεται για τις αγελάδες και την παραγωγή βόειου κρέατος.
http://advances.sciencemag.org/cont...
e. Guardian: Αναγκαία η μείωση του αριθμού των εκτρεφόμενων ζώων για να περιοριστεί η καταστροφή του περιβάλλοντος. Νέα έρευνα δείχνει ότι αν θέλουμε να περιορίσουμε την κλιματική αλλαγή πρέπει να προσεχθεί η κατανάλωση μας.
Οι ανθρώπινοι αριθμοί αυξάνονται κατά περίπου 1,2% ετησίως, ενώ οι αριθμοί των ζώων αυξάνονται κατά περίπου 2,4% ετησίως.
Μια πρόσφατη μελέτη αναφέρει ότι η κατανάλωση κρέατος μας είναι πιθανό να είναι "η κύρια αιτία της σύγχρονης εξαφάνισης ειδών". Η κτηνοτροφία δεν είναι μόνο η κυριότερη αιτία καταστροφής των βιοτόπων και δολοφονίας της άγριας ζωής, αλλά και τα υπολείμματα της είναι αδύνατο να απορροφηθούν. Η βιομηχανική κτηνοτροφία στις ΗΠΑ παράγει 13 φορές περισσότερα λύματα, από ότι ο ανθρώπινος πληθυσμός.
http://www.theguardian.com/commenti...
f. Οι επιπτώσεις της βιομηχανίας παραγωγής ζωικών προϊόντων σε υπερθέρμανση πλανήτη, νερό, αποψίλωση δασών, ρύπανση, νεκρές θαλάσσιες ζώνες, παγκόσμια πείνα
http://whyveg.com/save_the_planet/
g. Άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου του Cambridge υποστηρίζει ότι το να αλλάξουμε τη διατροφής μας είναι ζωτικής σημασίας για τη προσπάθεια να μειώσουμε τη κλιματική αλλαγή.
http://www.cam.ac.uk/research/news/...
h. Τα κινέζικα γουρούνια κατασπαράζουν τον Αμαζόνιο - Παγκόσμια κλιματική βόμβα από την ανθρώπινη βουλιμία
http://www.topontiki.gr/article/153...
i. Έκθεση των Η.Ε. του 2006 εξηγεί ότι η εκτροφή αγελάδων προκαλεί περισσότερα αέρια θερμοκηπίου απ’ότι τα αυτοκίνητα
http://www.un.org/apps/news/story.a...
j. United Nations Environment Programme's (UNEP) international panel of sustainable resource management.
It says: "Impacts from agriculture are expected to increase substantially due to population growth increasing consumption of animal products. Unlike fossil fuels, it is difficult to look for alternatives: people have to eat. A substantial reduction of impacts would only be possible with a substantial worldwide diet change, away from animal products."
Professor Edgar Hertwich, the lead author of the report, said: "Animal products cause more damage than [producing] construction minerals such as sand or cement, plastics or metals. Biomass and crops for animals are as damaging as [burning] fossil fuels."
"Rising affluence is triggering a shift in diets towards meat and dairy products - livestock now consumes much of the world's crops and by inference a great deal of freshwater, fertilisers and pesticides."
Agriculture, particularly meat and dairy products, accounts for 70% of global freshwater consumption, 38% of the total land use and 19% of the world's greenhouse gas emissions, says the report, which has been launched to coincide with UN World Environment day on Saturday.
http://www.theguardian.com/environm...
k. The top 10 foods with the biggest environmental footprint
http://www.businessinsider.com/the-...
l. Food and Agriculture Organization of the United Nations, [ FAO ] (2006), Livestock’s Long Shadow,
ftp://ftp.fao.org/docrep/fao/009/ a0970e/a0970e17.pdf
m. Food and Agriculture Organization of the United Nations (2006), Livestock a Μajor Τhreat to Εnvironment - Remedies Urgently Needed , http://www.fao.org/newsroom/en/news... 1000448/index.html
n. Jens Holm & Toivo Jokkala, The Livestock Industry and Climate,http://www.meatclimate.org/sites/de..., MeatClimate.org
o. Nutrition Ecology International Center (NEIC), DOSSIER “STOP EU SUBSIDIES TO LIVESTOCK INDUSTRY”,www.nutritionecology.org
p. Livestock “Overlooked” In Climate Talks, Says World Bank , Published Friday 23 October 2009,
http://www.euractiv.com/en/cap/live...
q. Livestock and Climate Change pdf
http://www.worldwatch.org/files/pdf...
r. Λεπτομερείς περιγραφές με αριθμητικά στοιχεία για τη κατανάλωση νερού, ενέργειας, λιπασμάτων, χημικών και παραγωγή ρύπων που σχετίζονται με τη κτηνοτροφία.
http://veganoutreach.org/whyvegan/g...
http://www.un.org/apps/news/story.a...
και
United Nations Environment Programme's (UNEP) international panel of sustainable resource management.
It says: "Impacts from agriculture are expected to increase substantially due to population growth increasing consumption of animal products. Unlike fossil fuels, it is difficult to look for alternatives: people have to eat. A substantial reduction of impacts would only be possible with a substantial worldwide diet change, away from animal products."
Professor Edgar Hertwich, the lead author of the report, said: "Animal products cause more damage than [producing] construction minerals such as sand or cement, plastics or metals. Biomass and crops for animals are as damaging as [burning] fossil fuels."
"Rising affluence is triggering a shift in diets towards meat and dairy products - livestock now consumes much of the world's crops and by inference a great deal of freshwater, fertilisers and pesticides."
Agriculture, particularly meat and dairy products, accounts for 70% of global freshwater consumption, 38% of the total land use and 19% of the world's greenhouse gas emissions, says the report, which has been launched to coincide with UN World Environment day on Saturday.
http://www.theguardian.com/environm...
http://www.worldwatch.org/files/pdf...
Food and Agriculture Organization of the United Nations, [ FAO ] (2006), Livestock’s Long Shadow,ftp://ftp.fao.org/docrep/fao/009/ a0970e/a0970e17.pdf
¤ Food and Agriculture Organization of the United Nations (2006), Livestock a Μajor Τhreat to Εnvironment - Remedies Urgently Needed , http://www.fao.org/newsroom/en/news... 1000448/index.html
¤ Jens Holm & Toivo Jokkala, The Livestock Industry and Climate,http://www.meatclimate.org/sites/de..., MeatClimate.org
¤ Nutrition Ecology International Center (NEIC), DOSSIER “STOP EU SUBSIDIES TO LIVESTOCK INDUSTRY”,www.nutritionecology.org
¤ Livestock “Overlooked” In Climate Talks, Says World Bank , Published Friday 23 October 2009,http://www.euractiv.com/en/cap/live...
Τα κινέζικα γουρούνια κατασπαράζουν τον Αμαζόνιο - Παγκόσμια κλιματική βόμβα από την ανθρώπινη βουλιμία
http://www.topontiki.gr/article/153...
The top 10 foods with the biggest environmental footprint
http://www.businessinsider.com/the-...
Αν είμαστε εδώ σήμερα και μιλάμε, οφείλεται στο ότι οι πρόγονοί μας έφαγαν κρέας και μάλιστα μαγειρεμένο. Τις πρώτες φορές κατά τύχη, τις επόμενες συνειδητά. Αυτό οδήγησε σε αύξηση του μεγέθους του εγκεφάλου μας, στον τρόπο που τον χρησιμοποιούσαμε και κατ'επέκταση στην αύξηση των δεξιοτήτων μας. Οι πρώτοι ανθρωπίδες δε διέφεραν σημαντικά ούτε μεταξύ τους, ούτε από τα υπόλοιπα ξαδέρφια. Πλην μιας πολύ μικρής μετάλλαξης στα οστά του ποδιού, που μας επέτρεψαν να σταθούμε όρθιοι, πιθηκίζαμε όπως και οι υπόλοιποι. Το κρέας μας έκανε να ξεχωρίσουμε.
Η εξέλιξη είναι κάτι σημαντικό που δε μπορεί να αγνοηθεί. Γιαυτό άλλωστε και ο άνθρωπος τη χρησιμοποίησε κατά κόρον. Τα κοκοράκια γεννιούνται με ένα κόκκινο φτερό στο κέφαλι, οπότε αναγνωρίζονται αμέσως. Είναι φυλογεννετική συνδεση κατόπν ανθρώπινης παρέμβασης, με σκοπό την εξοικονόμηση πόρων της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης. Πρακτικά είναι όπως οι ομαδικές απολύσεις στη βιομηχανία, απλά εδώ η λύση είναι τελεσίδικη και για πολλούς βάρβαρη. Πίνεις αλκοόλ γιατί οι πρόγονοι στην προσπάθεια να τραφούν έτρωγαν φρούτα με υψηλό βαθμό ζύμωσης. Κοινώς ψιλοσάπια. Οπότε ανέπτυξες αντοχή. Οι άλλοι δεν την εχουν. Εξημέρωσες το σκύλο διότι οι πρόγονοί του προσέγγιζαν ανθρώπινους καταυλισμούς και ανέπτυξαν αντοχή στους υδατάνθρακες, αφού έτρωγαν τα αποφάγια μας. Είναι πολλά τα παρόμοια παραδείγματα.
Είναι στη φύση σου να τρως κρέας και όχι επιλογή.

kat'arxhn viologika den eimaste ftiagmenoi gia kreatofagia, vazw mia eikonoula pou sygkrinei. to oti prepei na pshseis to kreas gia na to fas apo mono vevaia leei polla.
Εικόνα

to ekseliktiko argument den exei phrh vash (kai alla prwtevonta etrwgan kreas kai den metallaxthikan) alla kai na to dextoume, den exei kai pleon thesh giati h viologia tou egkefalou pou les exei meinei analiwth gia ekat. xronia enw oi mh-zwikes phges trofhs stis meres mporoun na kalypsoun kai ta macronutrients kai ta micronutrients pou xreiazomaste. vres mou MIA phgh pou na mhn mporeis na pareis apo mh-zwikes phges.

vazw kapoia peretairw shmeia edw:
Spoiler!
Ο άνθρωπος ποτέ δεν είχε το κρέας ως βασική πηγή των θερμίδων του. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η ανθρώπινη εξέλιξη-ανθρώπινη πληθυσμιακή αύξηση δεν οδήγησε σε εξαφανίσεις ειδών ζώων στην Αφρική, απ' όπου καταγόμαστε ως είδος. Αντιθέτως στην Ευρασία, την Αμερική και την Αυστραλία η έλευση του ανθρώπου εξάλειψε και την μεγαπανίδα αλλά και διάφορα άλλα είδη ζώων.

Ο λόγος είναι ότι τα ζώα της Αφρικής, προκειμένου να επιβιώσουν είχαν να αντιμετωπίσουν πολύ καλύτερους θηρευτές από τον άνθρωπο: τα αιλουροειδή. Ο άνθρωπος δηλαδή για να πάρει αρκετές θερμίδες από το κρέας θα έπρεπε να αποδειχθεί καλύτερος από τα αιλουροειδή στο κυνήγι. Επιπλέον όταν κυνηγούσε θα έπρεπε να αποφύγει να γίνει και ο ίδιος θήραμα καθώς δεν είναι τόσο ικανός όσο οι γαζέλες και οι αντιλόπες στο τρέξιμο.

Φυσικά θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος ότι δεν χρειάζεται να είναι κανείς γρήγορος για να κυνηγήσει. Ότι αρκεί η εξαιρετική του αντοχή (persistence hunting). Ακόμη και αν ισχύει αυτό, μια τέτοια προσέγγιση στο κυνήγι εξακολουθεί να απαιτεί μεγάλο αριθμό θερμίδων και επιπλέον συνεχίζει να είναι επικίνδυνη. Δεν ξέρεις αν από θηρευτής θα καταλήξεις θήραμα. Οπότε, δεδομένης της πολύ μεγαλύτερης ευκολίας συλλογής τροφής από το περιβάλλον, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι δεν ήταν κάτι συστηματικό και εκτεταμένο.

Απόδειξη για το ότι δεν είμαστε βιολογικά φτιαγμένοι να τρώμε κρέας είναι το γεγονός ότι το πεπτικό μας σύστημα δεν είναι πεπτικό σύστημα παμφάγου (γουρούνι, αρκούδα) αλλά καρποφάγου. Όπως όλων υπόλοιπων πιθήκων δηλαδή. Προσοχή: Καρποφάγου όχι χορτοφάγου. Χορτοφάγα είναι τα μηρυκαστικά. Ο άνθρωπος, δεν ήταν ποτέ φυτοφάγος. Ήταν και παραμένει καρποφάγος όπως ο χιμπατζής, ο μπονόμπο και όλα σχεδόν τα πρωτεύοντα θηλαστικά.

Μια ακόμη απόδειξη είναι το μέγεθος των αρχέγονων κοινωνιών οι οποίες δεν ξεπερνούσαν τα 150 άτομα (Dunbar's number). Δεν μπορείς να συντηρήσεις σε σταθερή βάση 150 άτομα μέσω κυνηγιού για τους λόγους που είπαμε πιο πάνω και επειδή το κρέας δεν αποθηκεύεται. Τεχνικές όπως το να ξηραίνεις το κρέας για να διατηρηθεί εμφανίστηκαν πολύ αργά στην ιστορία του ανθρώπου. Πιθανότατα κατά την νεολιθική εποχή. Πριν μερικές χιλιάδες χρόνια δηλαδή.

Δεν έχεις δηλαδή τόσα able bodied για κυνήγι άτομα που να μπορούν να υποστηρίξουν μια διατροφή που να έχει ως σημαντικό της συστατικό το κρέας. Δηλαδή μια διατροφή της οποίας το ισοζύγιο θερμίδων του "βγαίνω για κυνήγι" να είναι σε σταθερή βάση μεγαλύτερο του "συντηρώ 150 άτομα".

Οι Νεάντερταλ (Homo Sapiens Neaderthalensis) που ήταν σχεδόν αποκλειστικά κυνηγοί επειδή δεν είχαν άλλη επιλογή, είχαν ομάδες που δεν ξεπερνούσαν τα 30 άτομα (και συνήθως ήταν κάτω από 10) και είχαν επίσης και διαφορετικό πεπτικό σύστημα από το δικό μας (Homo Sapiens Sapiens).

Άλλωστε αν ο άνθρωπος ήταν όντως παμφάγο, θα του έτρεχαν τα σάλια όταν θα μύριζε αίμα. Αν όμως πάμε έξω από ένα σφαγείο, θα μας έρθει να κάνουμε εμετό. Αντιθέτως τα φρούτα και οι ξηροί καρποί μας ξετρελαίνουν. Και αυτό επειδή από τότε που πρωτοπερπατήσαμε στη Γη, τρεφόμασταν κυρίως με φρούτα και ξηρούς καρπούς. Όπως όλοι οι πίθηκοι άλλωστε.

Ένας άλλο στοιχείο που δείχνει ότι δεν είχαμε ποτέ το κρέας ως βασικό κομμάτι της διατροφής μας, είναι ότι μας αρέσει πολύ το αλάτι. Το αλάτι είναι απαραίτητο για τον άνθρωπο σε κάποιες ποσότητες. Κάποιος που τρώει αρκετό κρέας όμως, δεν χρειάζεται επιπλέον αλάτι γιατί το κρέας περιέχει ικανοποιητικές ποσότητες από μόνο του. Αν ο άνθρωπος έπαιρνε λοιπόν όσο αλάτι χρειαζόταν μέσω της μιας κρεοφαγικής διατροφής, δεν θα είχε εξελιχθεί ώστε να το επιζητά και να του αρέσει τόσο πολύ.

Πάρτε για παράδειγμα την βιταμίνη C. Είναι εξίσου σημαντική για τον οργανισμό μας όσο και το αλάτι. Παρόλα αυτό όσο ζούσαμε στη σαβάνα δεν είχαμε ποτέ έλλειψη βιταμίνης C γιατί οι τροφές που τρώγαμε την περιείχαν σε αφθονία. Οπότε δεν εξελιχθήκαμε ώστε να την επιζητούμε με κάθε ευκαιρία.

Η αλήθεια είναι βέβαια μπορούμε να φάμε κρέας όπως μπορούν και οι υπόλοιποι πίθηκοι. Αλλά συνήθως τρώγαμε είτε πτώματα είτε μικρά ζώα μεγέθους κουναβιού και αβγά, έντομα κλπ. Και πάλι όμως αυτά αποτελούσαν μικρό κομμάτι της διατροφής μας σε ό,τι αφορά τις θερμίδες.

Γιατί θερμιδικά είναι πολύ πιο αποδοτικό να έχεις όλα τα μέλη της φυλής να λειτουργούν ως συλλέκτες και να μαζεύουν ό,τι βρίσκουν παρά να περιμένεις τους, ικανούς για κυνήγι, άνδρες να σκοτώσουν την αντιλόπη (αν δεν τους φάει στο μεταξύ κανένα λιοντάρι).

Το ποσοστό επιτυχίας του αιλουροειδούς στο κυνήγι είναι 20%. Πιστεύει κανείς ο πρωτόγονος άνθρωπος θα είχε τόσο μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας ώστε να θεωρηθεί παμφάγο; Όπως ήδη αναλύσαμε, ούτε το πεπτικό μας σύστημα ούτε οι κοινωνικές δομές του Homo Sapiens Sapiens συνηγορούν σε κάτι τέτοιο.

Ακόμη και αν δεχθούμε ότι ο άνθρωπος χρησιμοποιούσε παγίδες για να κυνηγήσει, το συμπέρασμα δεν αλλάζει. Δεν έχουμε στοιχεία ότι ο άνθρωπος χρησιμοποιούσε παγίδες πριν την νεολιθική εποχή. Αυτό είναι κάτι λογικό καθώς το να δημιουργήσεις παγίδες θέλει εργαλεία, τεχνική και ικανότητες που ο άνθρωπος ανέπτυξε πολύ πρόσφατα στην εξελικτική του ιστορία. Επιπλέον το να αφήσεις την παγίδα και να επιστρέψεις να δεις αν έπιασε κάτι, σε περιοχές όπου υπάρχουν αιλουροειδή και ύαινες δεν είναι τόσο πρακτικό. Και να έχεις παγιδεύσει κάποιο ζώο, το πιθανότερο είναι να προλάβει να το φάει κάποιος από τους εν λόγω θηρευτές.

Γνωρίζουμε εξάλλου ότι ακόμη και οι Βουσμάνοι που είναι από τους ελάχιστους κυνηγούς-συλλέκτες που έχουν απομείνει στον πλανήτη, καταναλώνουν ελάχιστο κρέας ως ποσοστό των θερμίδων τους. Υπάρχουν βέβαια και κυνηγοί συλλέκτες που έχουν πολύ μεγάλο ποσοστό κρέατος στη διατροφή τους. Για παράδειγμα οι Εσκιμώοι. Η καταγωγή του ανθρώπου όμως είναι οι σαβάνες της Αφρικής. Σε άλλα περιβάλλοντα από αυτά της καταγωγής/διαμόρφωσης του ως είδος, μπορεί να έχει διαφορετικό διαιτολόγιο και συμπεριφορά. Το ότι μπορεί όμως να ακολουθήσει ένα διαφορετικό διαιτολόγιο, δεν σημαίνει ότι ως οργανισμός είναι "κατασκευασμένος" για κάτι τέτοιο. Οι αγελάδες, για παράδειγμα, στις βιομηχανίες τρέφονται με κρεατάλευρα για να παχύνουν πιο γρήγορα. Το ότι μπορούν να ζήσουν και με κρεατάλευρα, δεν σημαίνει ότι είναι αυτή η φύση τους. Η αναφορά στους Βουσμάνους δεν είναι τυχαία. Είναι ό,τι κοντινότερο έχουμε στον πρωταρχικό άνθρωπο, στο περιβάλλον του και τον τρόπο ζωής του. Δεν εννοούμε φυσικά ότι κάθε πρωτόγονη φυλή τρώει ελάχιστο κρέας.

Η θεωρία ότι όταν αρχίσαμε να τρώμε κρέας ο εγκέφαλος μας μεγάλωσε δεν έχει αποδειχτεί. Πολλοί επιστήμονες την αμφισβητούν. Επισημαίνουν μάλιστα ότι είναι απίθανο ένας δίποδος πίθηκος χωρίς ιδιαίτερη ταχύτητα ή αιχμηρά δόντια και νύχια θα είχε ποτέ αρκετό κρέας στη διατροφή του.

Αντιθέτως θεωρείται πολύ πιο πιθανό η ανάπτυξη αυτή να οφείλεται στην ύπαρξη του γονιδίου ΑΜΥ1 το οποίο βοηθάει στην πέψη αμυλούχων τροφών (http://news.bbc.co.uk/2/hi/6983330.stm).

Επίσης υπάρχει η παρανόηση ότι μεγάλος εγκέφαλος σημαίνει και σύνθετος εγκέφαλος. Με ανεπτυγμένες δηλαδή νοητικές λειτουργίες. Πλέον γνωρίζουμε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει: http://phys.org/news/2015-07-world-monk ... brain.html

Εξάλλου αν όντως ίσχυε αυτό ο Homo Sapiens Neaderthalensis που έπαιρνε το 80-85% των θερμίδων του από το κρέας, θα είχε ΠΟΛΥ μεγαλύτερο εγκέφαλο από εμάς. Στην πραγματικότητα όμως ήταν μόνο κάποια κυβικά εκατοστά μεγαλύτερος από τον δικό μας.

Ας υποθέσουμε όμως ότι όντως ο εγκέφαλος μας μεγάλωσε επειδή τρώγαμε κρέας. Ευτυχώς δεν ζούμε πλέον στις σαβάνες. Ακόμη και αν κάτι είχε νόημα ως συμπεριφορά επιβίωσης την εποχή που ήμασταν πρωτόγονοι, δεν σημαίνει ότι έχει νόημα να το κάνουμε και τώρα. Ευτυχώς έχουμε εξελιχθεί σε σχέση με τους προγόνους μας.

Για παράδειγμα μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι οι περισσότεροι πολιτισμοί και σε μεγάλο βαθμό και ο σημερινός πολιτισμός αναπτύχθηκε λόγω της ύπαρξης των δούλων. Αυτό τι πάει να πει δηλαδή; Ότι θα πρέπει και σήμερα θα πρέπει να επικροτούμε την δουλεία; Το ότι οι πρόγονοι μας κάποιες γενιές πριν δεν είχαν τα μέσα (και την ηθική) για να μην χρειάζονται δούλους, δεν σημαίνει το ίδιο και για εμάς. Εμείς δεν χρειαζόμαστε δούλους για να αναπτύξουμε τις κοινωνίες μας. Οπότε το ότι οι πρόγονοι μας είχαν δούλους δεν έχει σημασία.

Αντιστοίχως το γεγονός ότι οι πρόγονοι μας έτρωγαν κρέας, δεν σημαίνει ότι το χρειαζόμαστε κι εμείς. Εκτός αν κάποιος έχει ως πρότυπο για την ζωή του τον άνθρωπο που ζούσε στις σπηλιές και τα δάση. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα πρέπει να τρώει και ό,τι ψόφιο ζώο βρει στο δρόμο του αλλά και να μην έχει πρόβλημα με τον κανιβαλισμό. Γιατί οι πρόγονοι μας έτρωγαν Ό,ΤΙ έβρισκαν μπροστά τους. Όχι μόνο τις μπριζόλες που έπαιρναν από το σούπερ μάρκετ.
Υπάρχουν πολλές μελέτες που δείχνουν ότι οι φυτοφάγοι δεν πλεονεκτούν σε τίποτα ούτε σε ποιότητα ζωής, ούτε σε υγεία, ούτε σε προσδόκιμο επιβίωσης και όχι φίλε, δεν τις έχουν παραγγείλει βιομηχανίες κρέατος.
Το ότι οι βιταμίνες έρχονται με συμπληρώματα είναι ένας φαύλος κύκλος. Υπάρχουν πάμπολλες μελέτες που δείχνουν ότι η πορεία τους στο ανθρώπινο σώμα είναι διαφορετική αν καταναλωθούν μέσω της τροφής και διαφορετική αν ληφθούν ως συμπλήρωμα. Φυσικά δε μιλάμε για τροφοπενίες που είναι ανώμαλη κατάσταση οπότε δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Σε πολλές δε περιπτώσεις η υπερβολική λήψη προκαλεί αρνητικές επιδράσεις.

kat'arxhn mporeis na laveis o,ti xreiazesai apo fysikes mh-zwikes phges - ta symplhrwmata anaferthikan giati einai voithima/eukolia oso kai gia tous kreatofagous. den ta xreiazesai an ksereis ti kai poso na trws (to idio isxyei kai gia tous kreatofagous).

oson afora to thema ygeias vazw kapoia liga endeiktika edw:
Spoiler!
Γνωρίζουμε πλέον ότι η κατανάλωση ζωικών τροφών όντως συνδέεται με καρκίνους και σοβαρότατες ασθένειες. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε το κατεργασμένο κρέας στις καρκινογόνες ουσίες (Group 1, carcinogenic to humans) και το κόκκινο κρέας στις «πιθανώς καρκινογόνες» (Group 2A, probably carcinogenic to humans).
UN health body says bacon, sausages and ham among most carcinogenic substances along with cigarettes, alcohol, asbestos and arsenic.
http://www.theguardian.com/society/2015/oc...
It’s Not Just Bacon: Analysis of More than 1.5 Million People Finds Meat Consumption Raises All-Cause Mortality Rates
http://www.osteopathic.org/inside-a...
Open access to the full review is available until July 2016:
Is Meat Killing Us? - http://jaoa.org/article.aspx?articleid=2517494
(για πρόσβαση στην έρευνα μετά την πιο πάνω ημερομηνία παρακαλούμε επικοινωνήστε με τη σελίδα μας)
Meat Intake and Mortality A Prospective Study of Over Half a Million People
http://archinte.jamanetwork.com/art...
Κατανάλωση γαλακτοκομικών
Πώς το γάλα βλάπτει τα κόκαλα μας
http://www.viralnews.gr/index.php/y...

Το γάλα αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας και καταγμάτων
http://www.viralnews.gr/index.php/e...
Πώς η κατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου
http://www.viralnews.gr/index.php/y...
Πώς η κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου και διαβήτη
http://www.viralnews.gr/index.php/y...
Meat intake and mortality: a prospective study of over half a million people
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/...
Choline intake and risk of lethal prostate cancer: incidence and survival.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/...
Red and processed meat intake and risk of breast cancer: a meta-analysis of prospective studies.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/...
Red and processed meat intake and risk of breast cancer: a meta-analysis of prospective studies.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/...

Dairy products, calcium, and prostate cancer risk: a systematic review and meta-analysis of cohort studies
"...other components of dairy rather than fat and calcium may increase prostate cancer risk."
http://ajcn.nutrition.org/content/e...
Red meat may raise young women’s breast cancer risk
http://www.hsph.harvard.edu/news/hs...
Red and processed meat intake and risk of breast cancer: a meta-analysis of prospective studies.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2589358...
Cattle virus linked to breast cancer
http://www.upi.com/Health_News/2015...
-Association Between Red and Processed Meat Intake and Mortality Among Colorectal Cancer Survivors
http://jco.ascopubs.org/content/ear...
-Meat intake and risk of stomach and esophageal adenocarcinoma within the European Prospective Investigation Into Cancer and Nutrition (EPIC).
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1650783...
-Red meat consumption and risk of stroke: a meta-analysis of prospective studies
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/...
-Red meat and processed meat consumption and all-cause mortality: a meta-analysis
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/...
-Meat, fish, and colorectal cancer risk: the European Prospective Investigation into cancer and nutrition.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1595665...
-Food-group consumption and colon cancer in the Adelaide Case-Control Study. II. Meat, poultry, seafood, dairy foods and eggs.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8449595
-Heme-related gene expression signatures of meat intakes in lung cancer tissues.
The study's results provide preliminary evidence that heme-iron toxicity might be one underlying mechanism linking fresh red meat intake and lung cancer.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2368182...
-Dietary patterns, meat intake, and the risk of type 2 diabetes in women
http://archinte.jamanetwork.com/art...
-Meat consumption, diabetes, and its complications
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/...
-Meat consumption and the risk of type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis of cohort studies
http://link.springer.com/article/10...
-Meat Consumption Is Associated with Esophageal Cancer Risk in a Meat- and Cancer-Histological-Type Dependent Manner
http://link.springer.com/article/10...
-Red meat consumption and stomach cancer risk: a meta-analysis
http://link.springer.com/article/10...
-Meat and heme iron intake and risk of squamous cell carcinoma of the upper aero-digestive tract in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC).
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2303345...
-Heme iron intake and acute myocardial infarction: a prospective study of men.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2445687...
-Scientific Opinion on the safety of heme iron
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/p...
Iron: The Double-Edged Sword
“...research studies have shown that higher amounts of iron in the blood mean higher cancer risk. … The iron in red meat, in particular, is a highly absorbable form (heme iron); however, iron from vegetarian food sources (nonheme iron) may prove to be a better choice because, while it isn’t absorbed as well as heme iron, it is sufficient to promote adequate iron levels without encouraging iron stores above the recommended range. A diet of grains, vegetables, fruits, and beans provides adequate iron, without the risk of overload”.
https://www.pcrm.org/health/cancer-...
Does low meat consumption increase life expectancy in humans?
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/...

World Cancer Research Fund
Massive cancer study of 17.5 million people found strong evidence that processed meat increases risk of stomach cancer.
http://www.wcrf.org/int/research-we...
Trimethylamine N-oxide and prognosis in acute heart failure (TMAO)
http://heart.bmj.com/content/early/...
και
Vegan and vegetarian diets appear to select against gut flora that metabolize carnitine (in favor of other gut flora more coordinated with their food supply). This apparent difference in their microbiome is associated with substantially reduced gut bacteria capable of converting carnitine to trimethylamine, which is later metabolized in the liver to TMAO. - http://www.nature.com/nm/journal/v1...

Major dietary protein sources and risk of coronary heart disease in women.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/...

Red and processed meat consumption and risk of incident coronary heart disease, stroke, and diabetes mellitus: a systematic review and meta-analysis.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/...
Red and processed meat consumption and risk of stroke: a meta-analysis of prospective cohort studies.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/...
Red meat and processed meat consumption and all-cause mortality: a meta-analysis
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/...

Consumption of red and processed meat and esophageal cancer risk: meta-analysis.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/...

Red and processed meat consumption and risk of pancreatic cancer: meta-analysis of prospective studies.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/...

Meat intake and bladder cancer risk in 2 prospective cohort studies.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/...
kai edw:
Spoiler!
12ετής έρευνα δείχνει ότι οι χορτοφάγοι έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν καρκίνο
http://www.viralnews.gr/index.php/y...
Έρευνα που έγινε σε 73.308 άτομα από το 2002 - 2007 και έδειξε ότι οι χορτοφάγοι έχουν πολύ καλύτερη υγεία και λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιοδήποτε λόγο σε σχέση με τους παμφάγους. - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/...
Έρευνες σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία με συνολικά 76.172 συμμετέχοντες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι χορτοφάγοι έχουν μικρότερο κίνδυνο από ισχαιμικό καρδιακό επεισόδιο σε σχέση με όσους τρώνε κρέας. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/...
Αντιστοίχως μελέτη σε 25.698 άτομα που διήρκησε 21 χρόνια δείχνει ότι οι χορτοφαγικές δίαιτες ενδέχεται να μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη. -http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/...
Σε αντίστοιχα συμπεράσματα καταλήγουν και πολλές άλλες έρευνες:
-Mortality in vegetarians and non-vegetarians: a collaborative analysis of 8300 deaths among 76,000 men and women in five prospective studies
http://journals.cambridge.org/actio...
-Mortality pattern of German vegetarians after 11 years of follow-up http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/...
-Risk of hospitalization or death from ischemic heart disease among British vegetarians and nonvegetarians: results from the EPIC-Oxford cohort study http://ajcn.nutrition.org/content/9...
-Vegetarian Diets and the Incidence of Cancer in a Low-risk Population http://cebp.aacrjournals.org/conten...
-Health Implications of a Vegetarian Diet
http://ajl.sagepub.com/content/6/3/...
-Plant-based foods and prevention of cardiovascular disease: an overview
http://ajcn.nutrition.org/content/7...
-Cardiovascular Disease Mortality and Cancer Incidence in Vegetarians: A Meta-Analysis and Systematic Review
http://www.karger.com/Article/FullT...
-Vegetarian diets and blood pressure: a meta-analysis.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/...
-Vegetarian Dietary Patterns Are Associated With a Lower Risk of Metabolic Syndrome http://care.diabetesjournals.org/co...
-Type of Vegetarian Diet, Body Weight, and Prevalence of Type 2 Diabetes http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/art...
-Vegetarian and vegan diets in type 2 diabetes management http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/...
-The health advantage of a vegan diet: exploring the gut microbiota connection http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/...
-Cardiovascular disease risk factors are lower in African-American vegans compared to lacto-ovo-vegetarians.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/...
-Vegetarian diet, blood pressure and cardiovascular risk.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/...
-Type 2 diabetes and the vegetarian diet
http://ajcn.n-The/ Oxford Vegetarian Study: an overview http://ajcn.nutrition.org/content/7...
-Does a vegetarian diet reduce the occurrence of diabetes? http://ajph.aphapublications.org/do...
-Vegetarian, vegan diets and multiple health outcomes: a systematic review with meta-analysis of observational studies.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/...
http://jaha.ahajournals.org/content...
-“Fleshing Out” the Benefits of Adopting a Vegetarian Diet
http://jaha.ahajournals.org/content...
-The Scientific Report of the 2015 Dietary Guidelines Advisory Committee Echoes Science: Plant-Based Eating Patterns Prevent Disease
http://www.pcrm.org/media/news/the-...
-A Systematic Review and Meta-Analysis of Changes in Body Weight in Clinical Trials of Vegetarian Diets
http://www.andjrnl.org/article/S221...
-A dietary intervention for chronic diabetic neuropathy pain: a randomized controlled pilot study
http://www.nature.com/nutd/journal/...
-Are strict vegetarians protected against prostate cancer?
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/...
-Breast Cancer Survivorship: A Comprehensive Review of Long-Term Medical Issues and Lifestyle Recommendations
In addition, a whole-food, plant-based diet tends to promote a healthy body mass index, which is associated with, yet again, a lower risk of all common cancers.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/art...
-A Plant-Based Diet, Atherogenesis, and Coronary Artery Disease Prevention
http://www.thepermanentejournal.org/...
-Vegetarian dietary patterns and the risk of colorectal cancers
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/...
-Cancer in British vegetarians: updated analyses of 4998 incident cancers in a cohort of 32,491 meat eaters, 8612 fish eaters, 18,298 vegetarians, and 2246 vegans
http://ajcn.nutrition.org/content/1...
-Chinese Lacto-Vegetarian Diet Exerts Favorable Effects on Metabolic Parameters, Intima-Media Thickness, and Cardiovascular Risks in Healthy Men
http://ncp.sagepub.com/content/27/3...
-Vegetarian Diets and Diabetes
http://ajl.sagepub.com/content/5/2/...
-Nutrition Concerns and Health Effects of Vegetarian Diets
http://ncp.sagepub.com/content/25/6...
-A low-fat vegan diet and a conventional diabetes diet in the treatment of type 2 diabetes: a randomized, controlled, 74-wk clinical trial
http://ajcn.nutrition.org/content/8...
-Preparing to Prescribe Plant-Based Diets for Diabetes Prevention and Treatment
http://spectrum.diabetesjournals.org/...
-The association between a vegetarian diet and cardiovascular disease (CVD) risk factors in India: the Indian Migration Study.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/...
-Vegan diet and blood lipid profiles: a cross-sectional study of pre and postmenopausal women.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/...
-Type 2 diabetes and the vegetarian diet
http://ajcn.nutrition.org/content/7...
-Veganism and its relationship with insulin resistance and intramyocellular lipid
http://www.nature.com/ejcn/journal/...
-Vegetarian diets and blood pressure: a meta-analysis
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/...
-Reduced cancer risk in vegetarians: an analysis of recent reports
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/art...
-A Low-Fat Vegan Diet Improves Glycemic Control and Cardiovascular Risk Factors in a Randomized Clinical Trial in Individuals With Type 2 Diabetes
http://care.diabetesjournals.org/co...
-Mortality in British vegetarians: review and preliminary results from EPIC-Oxford
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/...
-Lifestyle determinants and mortality in German vegetarians and health-conscious persons: results of a 21-year follow-up.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/...
-Effects of Vegetarian Diets on Blood Lipids: A Systematic Review and Meta‐Analysis of Randomized Controlled Trials
The direct and indirect evidence taken together suggests that vegetarian diets are a useful strategy for reducing risk of cancer.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/art...
-A low-fat vegan diet and a conventional diabetes diet in the treatment of type 2 diabetes: a randomized, controlled, 74-wk clinical trial
In an analysis controlling for medication changes, a low-fat vegan diet appeared to improve glycemia and plasma lipids more than did conventional diabetes diet recommendations
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/art...
-Associations of plant food, dairy product, and meat intakes with 15-y incidence of elevated blood pressure in young black and white adults: the Coronary Artery Risk Development in Young Adults (CARDIA) Study
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/...
-Plant-Based Dietary Patterns and Incidence of Type 2 Diabetes in US Men and Women: Results from Three Prospective Cohort Studies
http://journals.plos.org/plosmedici...
Είναι εξάλλου γενικώς παραδεκτό ότι οι χορτοφάγοι είναι πιο αδύνατοι, έχουν λιγότερη χοληστερόλη και πίεση και μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας. http://ajcn.nutrition.org/content/8...
Nutritional Update for Physicians: Plant-Based Diets
http://www.thepermanentejournal.org/...
Η πλέον γνωστή εικόνα γεωργίας είναι ο Τριπτόλεμος ανάμεσα στη Δήμητρα και την Περσεφόνη, την ώρα που η θεά του δίνει ένα φυτό σιταριού. Μετά του δίδαξε την καλλιέργεια και ξεκίνησε η διάδοσή της στη γη. Βαθιά ριζωμένη στη μεσογειακή παράδοση. Ψωμί βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής. Και όμως.... Υπάρχει πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που έχει δυσανεξία στη γλουτένη, που με τη σειρά της δημιουργεί εντερικά προβλήματα ανάλογα ή χειρότερα της λακτόζης και οδηγεί στη γνωστή πάθηση κοιλιοκάκη.

edw den katalava akrivws to point sou alla endeiktika 60% kai anw tou plhthysmou exei sth laktozh. ksereis giati? giati den einai mosxaria. opws epishs an den psiseis to kreas swsta yparxoun metadotikes astheneis pou san anthrwpoi mas epireazoun enw den epireazoun ta sarkofaga zwa.

υ.γ. για την κτηνοτροφία έχω ενστάσεις ως προς κάποιες πρακτικές της αλλά τη θεωρώ απαραίτητη. Η αντίθεση σε αυτήν θα είχε νόημα αν αυτές οι πρακτικές λαμβαναν τέλος.

allazontas tis synitheies epirazeis to demand kai kat'epektash to supply: http://tvxs.gr/news/greenlife/ekatommyr ... vxsmrstvxs

kai gia na lavei kati telos, arxizeis apo kapou. den einai eite to koveis maxairi eite den prospatheis kan, alliws oute tous ftwxous na voithoume, oute enantia sto systhma na polemas, oute oute oute...
kai telos, giati h psyxh mou/hthikh mou, o,ti thes pes to, den mou epitrepei na gnwrizw pleon auta kai na mhn allazw tis synitheies mou!
phpBB [video]


y.g. osoi thelete na mou kanete epithesh me pantsetes elate, eseis pantsetes ki egw aggouria, na doume poios tha thelei vazelinh :lol:
"ΟΥ ΠΟΣΟΙ ΑΛΛΑ ΠΟΥ"

Άβαταρ μέλους
Big Lebowski
Δημοσιεύσεις: 2099
Εγγραφή: Τετ 02 Φεβ 2011, 11:23
Has thanked: 85 times
Been thanked: 37 times

Re: Ρητά-Αποφθέγματα-Γνωμικά-Σοφά Λόγια κλπ

Δημοσίευση από Big Lebowski » Πέμ 18 Αύγ 2016, 18:15

Φίλε λαντ, λούμπεν πρωτοκοσμικη (όπως εγραφα αλλου) ειναι η παραμυθα της χορτοφαγιας. Δεν με νοιάζουν καν τα επιστημονικά επιχειρήματα για την επιλογή μου αλλα αυτο που λες για τα δόντια και το γάλα ειναι τέρμα ακυρο. Και το μουνι δεν φτιάχτηκε αρχικα για συνεχές ξέσκισμα, και το συκώτι δεν είναι φτιαγμένο για ξυδοποσιες, και τα πόδια δεν είναι φτιαγμένα για ποδόσφαιρο. Ειναι όμως ολα μέρος του ανθρώπινου πολιτισμού. Τέρμα ακυρα ειναι και τα ποσοστά αλλεργιών και δυσανεξιων και έχουν άμεση σχέση με το γενικότερο σαπισμα του ανθρώπινου οργανισμου. Αυτο που πρέπει να σταματήσει ειναι το βίντεο που έβαλες και η ακρατη βιομηχανοποίηση οχι μόνο της τροφής αλλα και κάθε πτυχής της ζωής μας. Απο κει και πέρα όταν ο άλλος δεν έχε να φαει στην Αφρική και συ την βγάζεις με βιταμίνες και συμπληρώματα φαρμακευτικα και μιλάς για ηθική είσαι τέρμα αστείος. Όταν τα 2/3 του κόσμου πεινανε και δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερο και συ κουμπωνεσαι και τρως κινοα, εντάξει γαμησε με πραγματικά.

Άβαταρ μέλους
Big Lebowski
Δημοσιεύσεις: 2099
Εγγραφή: Τετ 02 Φεβ 2011, 11:23
Has thanked: 85 times
Been thanked: 37 times

Re: Ρητά-Αποφθέγματα-Γνωμικά-Σοφά Λόγια κλπ

Δημοσίευση από Big Lebowski » Πέμ 18 Αύγ 2016, 18:23

Α και που 'σαι, σε κάτι βλακες βιγκαν που είχα συναντήσει σ'ενα καμπ, τους εριχνα κύβους κοτας στην χορτοσουπα και τρεχανε τα μουνακια.

Lad
Δημοσιεύσεις: 7404
Εγγραφή: Παρ 07 Ιαν 2011, 19:33
Τοποθεσία: η μαμά εδώ, ο μπαμπάς εκεί
Has thanked: 350 times
Been thanked: 11 times

Re: Ρητά-Αποφθέγματα-Γνωμικά-Σοφά Λόγια κλπ

Δημοσίευση από Lad » Κυρ 21 Αύγ 2016, 15:19

sou exw valei xilia dyo kai mesa se auta apantate kai to pws h xortofagia tha voithouse kai thn pagkosmia peina kai mou apantas me misologa man. kton peinasmeno sthn afrikh den tou eipa na mhn khnygisei ama mporei (pou pio eukolh einai h sodia para to kynhgi), esy sth dysh omws ti sxesh exeis mazi tou? plakwnesai sta kreata se endeiksh symparastashs? allakse esy th diatrofh sou gia na eisai symponetikos afou den xreiazetai o vasanismos kai thanatos allwn plasmatwn kai apo to perisseuma fysikwn porwn kane kai ton agwna sou na paragontai kai na dinontai trofes gia tin Afrikh. des ksana to arthro to pws h kreatofagia (pou einai kyriws gia ta prohgmena krath) kanei alogisth xrhsh fysikwn porwn pou me tous idious porous tha mporouse na paraxthei mh-zwikh trofh gia poly perissotero kosmo.

y.g. emena pantws den mou tin lene oi kreatofagoi, mallon giati tous peftw ligo megalos gia ta agria liontarisia dontia tous :lol:
"ΟΥ ΠΟΣΟΙ ΑΛΛΑ ΠΟΥ"

crimson
Δημοσιεύσεις: 1766
Εγγραφή: Παρ 26 Νοέμ 2010, 16:25
Has thanked: 21 times

Re: Ρητά-Αποφθέγματα-Γνωμικά-Σοφά Λόγια κλπ

Δημοσίευση από crimson » Δευ 22 Αύγ 2016, 11:40

Lad δυο τρια πραγματακια στα γρηγορα. Τα περισσοτερα links που παραθετεις δε λειτουργουν φιλε, οποτε τα επιχειρηματα σου δεν εχουν και τοσο στερεα βαση. :lol:
Στα σοβαρα τωρα. Το κειμενο που παραθετεις ειναι μια εκθεση ιδεων του συντακτη. Περιλαμβάνει πολλές λογικοφανείς μπούρδες, που εύκολα όμως φαίνονται πιστευτες στο απαιδευτο μάτι. Κι ο ένας παραπέμπει στον άλλο, αλλά όταν τελικά βρεις το αρχικό κείμενο ξεκαρδίζεσαι με τους άλτες λογικής.
Από επιστημονική διαστροφη πάντα ψάχνω την πηγή.
What is the world turned vegan by 2050?
The United Nations Environment Program, released a report ‘Environment & Food Crisis’, in which they calculated the loss of grains & energy due to the inefficient process of eating proteins indirectly through animals, as compared to direct consumption of plant based proteins. They concluded that in 2050, ''taking the energy value of the meat produced into consideration, the loss of calories by feeding the cereals to animals instead of using the cereals directly as human food represents the annual calorie need for more than 3.5 billion people"
To understand this number better, a global shift to a vegan diet by 2050 would free up enough grains to:
take care of all population growth from 2011 to 2050 (i.e. 2 bn people)
feed every person hungry today (i.e. 870 mn people)
and still have enough grains for another 630 mn people
Κι όταν διαβάσεις ολόκληρη τη μελέτη http://www.grida.no/files/publications/ ... _lores.pdf μονο το να γίνουμε όλοι βέγκαν που υποννοεί ο blogger δε λεει. Και το πως η κατανάλωση κρέατος θα γίνει αποδοτικότερη και πως τα βιοκαύσιμα και πως οι υδατοκαλλιέργειες συν η αλιεία και παει λεγοντας, με κοινό παρονομαστη τη βελτιωση μεθόδων και την εύρεση ενναλακτικών πηγων.
Στα περί φυσικών πόρων, η λέξη κλειδί που περιέργως παραβλέπεται είναι η "βοσκοτοπος". Οι βοσκοτοποι είναι αγροτική γη, επιδοτουνται ως αγροτική γη, αλλα έχουν ένα χαρακτηριστικο: τη βοσκοϊκανότητα. Αν δε χρησιμοποιηθουν για βοσκηση δε χρησιμευουν σε κατι άλλο. Δεν καλλιεργούνται. Οπότε εγω μπορει πολυ εύκολα να γράφω ότι το 70% π.χ. της αγροτικής γης χρησιμοποιείνται για να ταϊζονται τα ζώα, αλλά πόση απο αυτη τη γη μπορεί να καλλιεργηθει για να παραξει τροφη προς ανθρωπινη κατανάλωση, περιεργως δε φαινεται να με αποσχολει.
Στη μελέτη του ΟΗΕ έχει ολόκληρα εδάφια του πως μπορεί να αξιοποιηθεί κάθε διαθέσιμη πηγή νερού ακόμα και αυτου των καταιγίδων για πότισμα, αλλά που; Στις χώρες όπου το νερό είναι πραγματικά πολύτιμο. Ο πίνακας με τα μπλε και τα κόκκινα ύδατα δε λέει απολύτως τίποτα. Αν δεν έχω την άνεση να ξοδέψω 300 λιτρα να ποτίσω ντομάτες, σίγουρα δεν έχω ουτε τα 4.300 να παράξω ένα κιλό κοτόπουλο. Κι αυτό ισχύει και αντίστροφα. Κτηνοτροφία υπάρχει όπου οι διαθέσιμοι πόροι επαρκούν. Για τη γεωργία αυτό δεν ισχύει. Ακόμα κι αν δεν επαρκούν ο άνθρωπος προσπαθεί να καλλιεργήσει με συνέπεια το crop failure που τοσο απασχολεί τον ΟΗΕ.
Εγω στη Βελτιωση φυτων, διδαχτηκα οτι ο νομαδας κυνηγος-συλλεκτης ηταν η κυρια μορφη ανθρωπου πανω στη γη, ωσπου άλλοι πιο πιεστικοι λογοι τον αναγκασαν να εγκατασταθει και να καλλιεργησει. Ο ανθρωπος ετρωγε κρεας οπως τρωνε και αλλα πρωτευοντα. Ηταν τμημα της διατροφης του. Γιαυτο άλλωστε εχει και τους κυνοδοντες του,για να ξεσκιζει και την διαδικασια πεψης που του επιτρεπει την αφομοιωση. Και μη μου βάλεις φωτο με ιπποποταμους και γαζελες με κυνοδοντες γιατι το εχω ξαναδει το εργο. Εχουν διερευνηθει απολιθωματα με C14 που το βεβαιωνουν. Και ο Habilis και ο Ergaster και ο Sapiens. Το κρεας ήταν ευκολη πηγη τροφης σε καθε εποχη του χρονου, το φυτο οχι.
Η διαφορά ηρθε οταν ξεκινησε ο Sapiens το μαγειρεμα, τυχαια βεβαια, που αλλαξε το θερμιδικο ισοζυγιο. Επαιρνε περισσοτερες θερμιδες σε πολυ λιγοτερο χρονο, πραγμα που επετρεπε στο εαυτο του να καθεται περισσοτερο και να σκεφτεται. Οποτε αρχισε να αναπτυσει καλυτερα και πιο αποτελεσματικα εργαλεια, να βαφει τις σπηλιες του, να ντυνεται, να μιλα. Φαντασου να πρεπει να καλυπτεις 1500 θερμιδες την ημερα απο ακατεργαστες φυτικες τροφες. Πρεπει να μασουλας ολη μερα, ακομα και στον υπνο σου.
Και τα φρουτα-λαχανικα δεν ηταν αυτα που ξερεις σημερα. Ηταν πολυ πιο φτωχα σε ποιοτητα και θερμιδες και κυρίως σε ποσότητα. Πολλα ήταν και δηλητηριωδη πριν τα εξελιξει ο ανθρωπος.
Αυτη ηταν η σημαντικη διαφορα που ευνοησε τον εγκεφαλο μας. Οχι η αλλαγη της φυσιολογιας του, αλλα το μαγειρεμα.

"Το γαλα ειναι για τα μοσχαρια" το ακουω συνεχως απο τους φυτοφαγους, αλλα είναι κλισε χωρις νοημα. Ουτε για τα μοσχαρια ειναι, αφου κι αυτα μολις ξεπερασουν τη βρεφικη ηλικια θελουν χορτο. Ειναι μια εξαιρετικη πηγη τροφης που με τη γαλακτικη ζυμωση γινεται τυρι ή γιαουρτι, οποτε το τρωνε κι αυτοι που εχουν δυσανεξια στη λακτοζη παιρνοντας πολυτιμα θρεπτικα συστατικα.
Δες κι αυτα που ειναι πρόσφατα. Δεδομένου ότι είσαι άντρας ξανασκέψου το.
http://www.naftemporiki.gr/story/113690 ... ous-antres
http://www.ysterografonews.gr/ygeia/519 ... -gala.html

Οι βιταμινες και τα ιχνοστοιχεια ειναι σε διαφορες μορφες στα τροφιμα, με διαφορετικο βαθμο αφομοιωσης απο τον ανθρωπινο οργανισμο. Συνεπως και περαν πασης αμφιβολιας τα ζωικα τροφιμα ειναι αριστες πηγες ουσιων που δυσκολευεσαι να παρεις απο τα φυτικα. Τι να το κανω το πλουσιο σε σιδηρο λαχανικο, όταν το σωμα μου αδυνατει να το απορροφησει στο μεγαλυτερο μερος του και το αποβαλει εντερικα;

Θα συμφωνησω με Big Lebowski και θα σου πω την εμπειρια μου οταν πηγα σε καθηγητη διατροφης ζωων να ρωτησω για σιτηρεσια βιολογικης εκτροφης. "Παιδι μου τι να το κανεις; Το κρεας σου θα το αγοραζει μια μικρη οικονομικη ελιτ. Η πλειοψηφια θα πρεπει να τραφει συμβατικα. Αυτο να το θυμασαι παντα" Κι αυτο το βλεπω τωρα που τα προϊόντα μου πρεπει να τα εξαγω Β. Ευρώπη,γιατι στην Ελλαδα δεν υπαρχουν αγοραστες.
Καλα να εισαι οικονομικα ανετος και να αγοραζεις οτι γουσταρεις απο υπερτροφες και συμπληρωματα. Στην Αφρικη και στη Λατινοαμερικα ολοι βεγκαν ειναι, υποχρεωτικα κιολας, αλλα η πεινα και οι αρρωστιες θεριζουν τους εξασθενημενους.
Ολο το θεμα είναι μια ιδεολογικη εμμονη, διατροφική καθαροτητα πες την αν θελεις, μαρκετιστικη περισσοτερο παρα ουσιας και κυριως ασχετη με τη φυσιολογια του ανθρωπου. Ειναι σαν το παραμυθι της ζεας ενα πραγμα.
ΑmstEL.... Γιατί έτσι μας αρέσει...

blisset
Δημοσιεύσεις: 463
Εγγραφή: Σάβ 29 Οκτ 2011, 20:11
Has thanked: 121 times
Been thanked: 63 times

Re: Ρητά-Αποφθέγματα-Γνωμικά-Σοφά Λόγια κλπ

Δημοσίευση από blisset » Δευ 22 Αύγ 2016, 13:06

crimson έγραψε: "Το γαλα ειναι για τα μοσχαρια" το ακουω συνεχως απο τους φυτοφαγους, αλλα είναι κλισε χωρις νοημα. Ουτε για τα μοσχαρια ειναι, αφου κι αυτα μολις ξεπερασουν τη βρεφικη ηλικια θελουν χορτο.
το ξερα ρε πούστη μου ότι είναι φυσικό να την πίνουμε από μικρά :lol:
IRA

Άβαταρ μέλους
supporter
Δημοσιεύσεις: 2112
Εγγραφή: Τρί 11 Ιαν 2011, 23:24
Has thanked: 39 times
Been thanked: 7 times

Re: Ρητά-Αποφθέγματα-Γνωμικά-Σοφά Λόγια κλπ

Δημοσίευση από supporter » Πέμ 25 Αύγ 2016, 00:02

Εικόνα

Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Ahrefs [Bot] και 145 επισκέπτες