ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ-ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ-ΠΑΡΕΛΚΟΜΕΝΑ

Άβαταρ μέλους
Paok1453
Δημοσιεύσεις: 74
Εγγραφή: Σάβ 20 Νοέμ 2010, 00:21
Has thanked: 5 times

ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ-ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ-ΠΑΡΕΛΚΟΜΕΝΑ

Δημοσίευση από Paok1453 » Παρ 11 Μαρ 2011, 01:11

ΠΟΙΑ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΣΑΣ.?
ΜΑ ΜΗΝ ΣΕ ΝΟΙΑΖΕΙ,ΜΗΝ ΣΕ ΤΡΟΜΑΖΕΙ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο Π.Α.Ο.Κ ΠΟΥ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ. G4
Εικόνα

infused
Δημοσιεύσεις: 2469
Εγγραφή: Τετ 24 Νοέμ 2010, 08:27
Has thanked: 4 times

Re: ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ-ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ-ΠΑΡΕΛΚΟΜΕΝΑ

Δημοσίευση από infused » Παρ 11 Μαρ 2011, 13:51

γουάτ κάιντ οφ φρούτ αρ γιού ? όου μάι γκούντνες....

SundayMyDay
Δημοσιεύσεις: 701
Εγγραφή: Παρ 19 Νοέμ 2010, 22:36
Has thanked: 36 times

Re: ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ-ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ-ΠΑΡΕΛΚΟΜΕΝΑ

Δημοσίευση από SundayMyDay » Παρ 11 Μαρ 2011, 14:21

infused έγραψε:γουάτ κάιντ οφ φρούτ αρ γιού ? όου μάι γκούντνες....
:lol:

Cadoni
Δημοσιεύσεις: 4526
Εγγραφή: Πέμ 25 Νοέμ 2010, 18:21
Has thanked: 592 times
Been thanked: 43 times

Re: ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ-ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ-ΠΑΡΕΛΚΟΜΕΝΑ

Δημοσίευση από Cadoni » Παρ 11 Μαρ 2011, 14:57

infused έγραψε:γουάτ κάιντ οφ φρούτ αρ γιού ? όου μάι γκούντνες....
Τα εχεις σκισει τα Αγγλικα εσυ.
Ξερεις εσυ.. :lol: :lol:
Εικόνα

chrisAEL
Δημοσιεύσεις: 708
Εγγραφή: Σάβ 20 Νοέμ 2010, 15:36
Has thanked: 140 times

Re: ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ-ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ-ΠΑΡΕΛΚΟΜΕΝΑ

Δημοσίευση από chrisAEL » Παρ 11 Μαρ 2011, 15:20

Η ιδέα της συγχώνευσης άρχισε να κυοφορείται στην Λάρισα από το 1958. Πρώτος την πρόβαλλε ο τότε πρόεδρος του Ηρακλή , Ράπτης. Ωστόσο το έδαφος δεν ήταν ακόμη έτοιμο για μια τέτοια ιδέα. Το 1961 με την έλευση στη Λάρισα ως Νομάρχη του Κακούρη και ως επιθεωρητή σωματικής αγωγής του Παπαδάκου η ιδέα άρχισε να ξανασυζητιέται. Μάλιστα σαν μια πρώτη φάση για την συγχώνευση σχηματίστηκε προσωρινά μια μικτή ‘Αρη - Απόλλωνα. Ωστόσο κι αυτή η προσπάθεια κατέληξε σε αποτυχία.

Λόγοι κυρίως συναισθηματικοί συντελούσαν στο να μην καταλήγουν οι παράγοντες στην μεγάλη απόφαση, μια και πίστευαν ότι με την διάλυση των σωματείων τους θα χάνονταν ένα μέρος του κόσμου τους. Άλλοι πάλι είχαν συνηθίσει στις τοπικές μάχες και δεν μπορούσαν να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη ύπαρξης μιας ομάδας με πανελλήνιους στόχους. Με τέτοια διάθεση που επικρατούσε στους κύκλους των παραγόντων διαφωνίες πάνω στο όνομα η το χρώμα της σχεδιαζόμενης ομάδας ήταν απλές αφορμές. Το 1964 ο Λαρισαϊκός εισέπραξε το χαστούκι του υποβιβασμού από την Β’ Εθνική, ενώ ο Τοξότης απέτυχε να ανέλθει σε αυτή την κατηγορία. Έχοντας μπροστά τους οι Λαρισαίοι παράγοντες τα πετυχημένα παραδείγματα ομάδων που προέρχονταν από συγχώνευση, όπως τα Τρίκαλα και ο Πιερικός, ομάδων που αμέσως ανέβηκαν στην Α’ Εθνική και βλέποντας ταυτόχρονα την στασιμότητα που επικρατούσε στο τοπικό ποδόσφαιρο αποφάσισαν τελικά να ενδώσουν στις πιέσεις για συγχώνευση που θα κτιζόταν γύρω από τον Ηρακλή που διατηρήθηκε στην Β’ Εθνική και τον Απόλλωνα που ανήλθε στην ίδια κατηγορία. Ήλθε και η υπόσχεση (που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε) του τότε Δημάρχου Χατζηγιάννη πως αν ενώνονταν οι ομάδες θα έδινε το γήπεδο Αλκαζάρ στην νέα ομάδα ως ιδιόκτητο για να τους στερεώσει όλους σ΄αυτή την απόφαση.
Στις 17 Μαΐου του 1964 λοιπόν στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας έγινε η τελευταία γενική συνέλευση των σωματείων. Θεωρούμε αυτή την ημέρα σαν ιδρυτική για την Α.Ε.Λ

Στην αρχή της συνέλευσης μίλησε ο Ν. Οικονόμου που ανέφερε ότι τα σωματεία είχαν συμφωνήσει και παράλληλα ζήτησε βοήθεια από το κράτος για την επαγγελματική αποκατάσταση των αθλητών. Έπειτα πήρε το λόγο ο βουλευτής Γεωργίου που επισήμανε ότι είναι ευτύχημα ότι όλοι αντιλήφθηκαν την ανάγκη να συγχωνευτούν τα σωματεία. Ο Ι.Περραιβός ανέφερε ότι η τότε κυβέρνηση θα έπρεπε να κάνει την Γ.Γ.Α υπουργείο αθλητισμού και προέτρεψε όλους να δώσουν τα χέρια για το καλό της Λάρισας. Ο βουλευτής Καρδάρας μίλησε για την πίκρα που ένιωσαν οι Λαρισαίοι φίλαθλοι με την αποτυχία των ομάδων τους και δήλωσε ότι θα συμπαρασταθεί ηθικά και υλικά στην όλη προσπάθεια. Έπειτα μίλησε ο Παπαδάκος που συνεχάρη την Ένωση και τους βουλευτές για την συμπαράσταση και αναφέρθηκε στις σημερινές ανάγκες του ποδοσφαίρου και στην έλλειψη προβολής του στην τότε κοινωνία. Κατόπιν μίλησε ο Θ.Κούρτης που δήλωσε με την ιδιότητα του ως προέδρου του Λαρισαϊκού πως συμφωνεί στον τρόπο δημιουργίας του σωματείου και ζήτησε να υπάρξει στο Διοικητικό Συμβούλιο της νέας ομάδας ένα μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Κ.Τζοβαρίδης, πρόεδρος του Ηρακλή δήλωσε ότι ο Ηρακλής είναι έτοιμος να υποστεί κάθε θυσία για τις ανάγκες του νέου σωματείου. Κατόπιν μίλησε ο εκπρόσωπος του Άρη (Ευστρατιάδης) και οι εκπρόσωποι των Απόλλωνα (Δημητρίου), Τοξότη (Παπαγιάννης), Αχιλλέα Φαρσάλων (Κατσιλέρος), Πελασγικού, Φαλανιακού, Πανθεσσαλικού και ο δικηγόρος Ακριβόπουλος.

Τελικά η συνέλευση αποφάσισε τα εξής :

Α) την διάλυση των 8 σωματείων και την συγχώνευσή τους σε 5.
Β) την ονομασία της α’ ομάδας κρούσης σε Αθλητική Ένωση Λάρισας.
Γ) την ονομασία της β’ ομάδας που θα έπαιζε στην Β’ Εθνική σε Όλυμπο σύμφωνα με πρόταση του Καράτζου
Δ) την ονομασία των τριών υπολοίπων ομάδων σε Πελασγιώτιδα, Κένταυρο, Ελπίδα
Ε) Χρώματα της α’ ομάδας θα είναι το άσπρο και το μαύρο, της β’ το βυσσινί και για τις υπόλοιπες το καφέ . άσπρο και γκρι.
ΣΤ) απεριόριστο αριθμό μελών με εισφορά 20 δρχ. και δικαίωμα εγγραφής 30 δραχμές.
Ζ) ο αριθμός των μελών της διοίκησης θα είναι 15.
Η) ο αριθμός των μελών των διοικήσεων των άλλων ομάδων θα είναι 7.
Θ) Κάθε σωματείο θα ορίσει δύο αντιπροσώπους οι οποίοι θα συσκεφθούν στα γραφεία της Ένωσης για διακανονισμό των υποχρεώσεων.

Στις 22 Μαΐου του 1964 έπειτα από σύσκεψη στην Λέσχη των Εμποροϋπαλλήλων αποφασίστηκαν τα εξής :

A) H α’ ομάδα θα ονομαστεί Α.Ε.Λ (Αθλητική Ένωση Λάρισας) από μετατροπή του καταστατικού του Ηρακλή. Η ομάδα αυτή θα έχει χρώματα βυσσινί και άσπρο και όχι ασπρόμαυρο, όπως είχε αρχικά αποφασιστεί. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ομάδας θα έχει 2 αντιπροσώπους των Ηρακλή, Λαρισαϊκού, Άρη, Τοξότη , 1 αντιπρόσωπο των Απόλλωνα, Πελασγικού, Πανθεσσαλικού, Εμποροϋπαλλήλων και από ένα αντιπρόσωπο του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου, της Ομοσπονδίας Επαγγελματιοβιοτεχνών και του Δήμου. Η θητεία του Δ.Σ θα είναι διετής. Η συνδρομή θα είναι 20 δρχ. και το ποσό εγγραφής 30 δρχ. [Η απόφαση αυτή μετατράπηκε λίγο αργότερα ώστε στην σύνθεση του Δ.Σ να υπάρχουν 3 μέλη του Ηρακλή και του Λαρισαϊκού και 2 του Άρη και του Τοξότη.

Με βάση αυτή την απόφαση το Δ.Σ της νεοϊδρυθείσας ομάδας απαρτίστηκε από τα εξής μέλη : Κ. Τζοβαρίδης (πρώην πρόεδρος του Ηρακλή) πρόεδρος, Θ.Κούρτης (πρώην πρόεδρος του Λαρισαϊκού) αντιπρόεδρος, Α.Κουτσούκης γενικός γραμματέας, Α.Σιούλας ταμίας, Αλ.Μήτσιου γενικός αρχηγός, Ηλ.Παπάζογλου έφορος ποδοσφαίρου και οι Ακριβόπουλος, Καράτζος, Σφόρτσας, Δικόπουλος, Ανάγνου, Θεοχαρούλης, Ναθαναήλ, Νικολόπουλος, Δανιήλ σαν σύμβουλοι

Β) η β’ ομάδα θα ονομαστεί Δήμητρα

Γ) η γ’ ομάδα με βάση τον πρώην Άρη και τους πρώην Εμποροϋπαλλήλους Λάρισας θα ονομαστεί Δόξα Εμποροϋπαλλήλων.

Δ) η δ’ ομάδα με βάση τον πρώην Λαρισαϊκό και τον πρώην Πελασγικό θα ονομαστεί Πελασγιώτιδα.

Ε) η ε’ ομάδα με βάση τους πρώην Τοξότη και Πανθεσσαλικό θα ονομαστεί Όλυμπος.

ΣΤ) η α’ ομάδα θα πάρει ξένο προπονητή.

Στις 30 Μαΐου οι εκπρόσωποι του Απόλλωνα, επειδή δεν έγινε δεκτό το αίτημά τους η Δήμητρα Λάρισας να παίζει στο γήπεδο Φιλιππούπολης που αποτελούσε έδρα του Απόλλωνα, αποχώρησαν από μια σύσκεψη διεκπεραίωσης της συγχώνευσης. Αυτό ήταν η πρώτη μαχαιριά για την ΑΕΛ που έχασε την δυνατότητα να αποκτήσει μια θυγατρική ομάδα αξιόλογου επιπέδου.
Στις 7 Ιουνίου 1964 για να γιορτασθεί η συγχώνευση δόθηκε αγώνας φιλικός ανάμεσα στην ΑΕΛ και στον Πανιώνιο. Τα στοιχεία του αγώνα που αξίζει να τα αναφέρουμε ήταν τα εξής :


.....Κυριακή 7 Ιουνίου 1964 ΑΕΛ - Πανιώνιος 2-1 (2-0)

Γήπεδο : Αλκαζάρ Θεατές : Διαιτητής : Κλέτσας
Σκόρερς : 05’ Παπακωνσταντίνου 1-0 , 44’ Κάσσας 2-0 , 80’ Κουμελής 2-1

ΑΕΛ : Λάκης Δεληζώνας (Άγγελος Ευθυμιάδης , Τσόλκας) , Καραμουσλής (Μπονίτσης , Νίκος Κατσιάνης) , Μιχάλης Καρέλιας, Δημήτρης Ζάμπας, Στράτος Παπάζογλου, Γιώργος Χατζίδης, Βουτσιλάς (Κυριάκος, Ζαφειρόπουλος) , Κώστας Λιόκος, Σταύρος Κάσσας, Τρακάλας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου (Βασίλης Τσολάκης)

Πανιώνιος : Μανιάκης, Ερμείδης, Ντουνιάς, Παγώνης, Καραγιαννόπουλος, Καζατζίδης, Κόλλιας, Ιντζόγλου, Μαυρίδης, Σαραβάκος, Κουμελής

Στις 8 Ιουνίου 1964 εγκρίθηκε το καταστατικό της ΑΕΛ. Στις 22 Ιουνίου προσελήφθηκε ως προπονητής ο Αλεξάντερ Πέτροβιτς (Προπονητής του Πιερικού την περίοδο 1962/63). Ξένος για να είναι αντικειμενικός στην επιλογή των παικτών, που επρόκειτο να είναι όλοι Λαρισαίοι.
Στις 7 Ιουλίου η ΑΕΛ δέχθηκε το πρώτο χτύπημα της μοίρας. Συγκεκριμένα σκοτώθηκε σε ατύχημα ο Γιάννης Βαλανιάδης, πρώην παίκτης του Ηρακλή που επρόκειτο να αποτελέσει και μέλος της ΑΕΛ. Ο κύκλος των ατυχημάτων για την ΑΕΛ μόλις άνοιγε.

Την 1η Αυγούστου άρχισε η πρώτη προετοιμασία της ΑΕΛ. Οι παίκτες που επέλεξε ο Πέτροβιτς θα καταταχθούν εδώ με βάση τις προηγούμενες ομάδες τους.

Λαρισαϊκός : Λάκης Δεληζώνας, Βασίλης Κυριάκος, Γιώργος Κυριάκος, Δημήτρης Ζάμπας, Μιχάλης Καρέλιας, Γιώργος Χατζίδης, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Αλέκος Κυριακίδης, Νίκος Γιάτσιος, Γιάννης Γιαλαμάς.

Ηρακλής Λάρισας : Δημήτρης Κοντοκώστας, Βασίλης Τσολάκης, Γιώργος Αδάμος, Γιώργος Χαρισούλης, Θεόδωρος Δημητρίου, Ρίζος Λέλλης, Στράτος Παπάζογλου, Σταύρος Κάσσας, Νίκος Κατσιάνης, Γιάννης Σαλταπίδας.

Άρης Λάρισας : Θεόδωρος Πασσιάς, Μπονίτσης, Ζαφειρόπουλος, Γιώργος Βουτσιλάς

Τοξότης Λάρισας : Κώστας Λιόκος, Τσιόλκας, Λάκης Δελφός, Νίκος Δρούλιας, Κόντσας, Αραπατσάνης, Ντιούδης. (Χαρακτηριστικό εδώ είναι ότι οι πολύ καλοί παίκτες του Τοξότη Κώστας Τρακάλας, Λάκης Παγκαρλιώτας, Γιώργος Κουρδουκλάς λόγω συναισθηματικής σύνδεσης με την πρώην ομάδα τους θέλησαν να παίζουν στον απόγονό της τον Όλυμπο και όχι στην ΑΕΛ).

Πανθεσσαλικός : Θόδωρος Τσακπίνογλου, Μήτσιου

Ανάπλαση Τυρνάβου : Δημήτρης Παπαδήμας, ενώ ο πολύ καλός παίκτης Γκαντρής δεν τα βρήκε με την ΑΕΛ και πήγε στην Νίκη Βόλου.

Πελασγικός Νέας Σμύρνης : Άγγελος Ευθυμιάδης, Νίκος Γιάτσιος

Άβαταρ μέλους
Paok1453
Δημοσιεύσεις: 74
Εγγραφή: Σάβ 20 Νοέμ 2010, 00:21
Has thanked: 5 times

Re: ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ-ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ-ΠΑΡΕΛΚΟΜΕΝΑ

Δημοσίευση από Paok1453 » Παρ 11 Μαρ 2011, 18:53

san exthes ematha idrythike o osfp (10/3). exei kanenas to kone na mas pei ti egine akrivws me ton ethniko peiraios kai to karaiskaki?
tous esvisan gia na tous fane to gipedo?
ΜΑ ΜΗΝ ΣΕ ΝΟΙΑΖΕΙ,ΜΗΝ ΣΕ ΤΡΟΜΑΖΕΙ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο Π.Α.Ο.Κ ΠΟΥ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ. G4
Εικόνα

κανελλος
Δημοσιεύσεις: 3311
Εγγραφή: Πέμ 30 Δεκ 2010, 23:45
Has thanked: 254 times

Re: ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ-ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ-ΠΑΡΕΛΚΟΜΕΝΑ

Δημοσίευση από κανελλος » Σάβ 12 Μαρ 2011, 00:28

ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΩΡΑΕΙ ΟΛΟΥΣ Η ΜΠΑΧΑΛΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ!
Τώρα και παραρτήματα !!!!!!!!!!!!
Ζήτω το παγκόσμιο φοιτητοριάτο!!!

Άβαταρ μέλους
Paok1453
Δημοσιεύσεις: 74
Εγγραφή: Σάβ 20 Νοέμ 2010, 00:21
Has thanked: 5 times

Re: ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ-ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ-ΠΑΡΕΛΚΟΜΕΝΑ

Δημοσίευση από Paok1453 » Κυρ 20 Μαρ 2011, 00:05

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ
1890-1964
O ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ
Γεννήθηκε και πέθανε στην Αθήνα.Είχε τελειώσει την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Διδασκαλείο Γυμναστικής ( σημερινή Γυμναστική Ακαδημία ) .Στον Α Παγκόσμιο και στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο υπερετούσε σαν ανθυπίατρος και μετά την αποστράτευση του κατατάγηκε στο Πολεμικό Ναυτικό σαν μόνιμος Ανθυποπλοίαρχος όπου αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του Υποναύαρχου Ιατρού. Σε ηλικία 18 ετών μαζί με άλλους συναθλητές από το τμήμα στίβου του Πανελληνίου ίδρυσε τον Ποδοσφαιρικό Αθλητικό Όμιλο, τον σημερινό Παναθηναικό Α.Ο. .

ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ
1908: Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών Π.Ο.Α.
1909: Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Όμιλος Π.Π.Ο.
1918: Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Αγωνιστικός Όμιλος Π.Π.Α.Ο.
1924: Παναθηναικός Αθλητικός Όμιλος Π.Α.Ο.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΗΠΕΔΟΥ
1908: Πρώτο γήπεδο στην οδό Πατησίων εκεί που βρίσκεται σήμερα το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, πρώην Α.Σ.Ο.Ε.Ε. .
1909: Δεύτερο γήπεδο κοντά στην πλατεία Αμερικής.
1922: Τρίτο γήπεδο στην σημερινη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, στην θέση Περιβόλα στους Αμπελόκηπους, το 1980 ονομάστηκε ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ στην μνήμη του αθλητή και προέδρου ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ.Γεώργιος ΚαλαφάτηςΓήπεδο Παναθηναϊκού 1928Δημήτρης ΠαπάζογλουΓιώργος Οικονομίδης και Γιώργος ΜουζάκηςΙΣΤΟΡΙΑ ΕΜΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΟΥ
Δύο φωτογραφίες του Μιχάλη Παπάζογλου τραβηγμένες το 1910 στον Βόσπορο όταν ήταν αθλητής της Χαλκηδόνας, την επόμενη χρονιά ο Μιχάλης θα έρθει στην Αθήνα και θα γίνει αθλητής του Παναθηναϊκού, διακρίνουμε στις εμφανίσεις του το Τριφύλλι, κατά πάσα πιθανότητα δική του ήταν η εισήγηση ώστε το σύμβολο αυτο να γίνει έμβλημα του ΠΑΟ.

apo green rebels
ΜΑ ΜΗΝ ΣΕ ΝΟΙΑΖΕΙ,ΜΗΝ ΣΕ ΤΡΟΜΑΖΕΙ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο Π.Α.Ο.Κ ΠΟΥ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ. G4
Εικόνα

Άβαταρ μέλους
Paok1453
Δημοσιεύσεις: 74
Εγγραφή: Σάβ 20 Νοέμ 2010, 00:21
Has thanked: 5 times

Re: ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ-ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ-ΠΑΡΕΛΚΟΜΕΝΑ

Δημοσίευση από Paok1453 » Κυρ 20 Μαρ 2011, 00:10

Η Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως (A.E.K) είναι αθλητικός σύλλογος που ιδρύθηκε το 1924 στην Αθήνα. Η ιδρυτική συνέλευση έλαβε χώρα στις 30 Μαίου 1924. Η ιστορία της ΑΕΚ ξεκινά πολύ πιο πριν, από την Κωνσταντινούπολη, η οποία στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου συγκέντρωνε μεγάλη πληθυσμιακή κοινότητα Ελλήνων, όπως και η Θεσσαλονίκη και η Σμύρνη, εκτός του τότε ελληνικού κράτους. Τομείς όπως το εμπόριο, η ναυτιλία, η βιοτεχνία, ο πολιτισμός, η μουσική βρίσκονταν σε μεγάλη ακμή. Ο αθλητισμός δεν μπορούσε να ξεφύγει από τον κανόνα αυτό με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αθλητικοί σύλλογοι με πρωτεύον άθλημα το στίβο. Το ποδόσφαιρο δεν είχε μπει ακόμη στη ζωή των Ελλήνων αφού περίμενε τους ποιμένες του (Άγγλοι) να το διαδώσουν μέσω των ναυτικών που προσέγγιζαν το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης. Άλλωστε το ίδιο σκηνικό είχε διαδραματιστεί και σε άλλες χώρες. Το ποδόσφαιρο αγαπήθηκε από τους Έλληνες της Πόλης με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν οι πρώτοι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι. Τα κυριότερα ομογενειακά αθλητικά σωματεία ήταν η «Ένωση Ταταύλων», το «Πέρα Κλουμπ», ο «Ερμής» του Πέραν, ο «Μέγας Αλέξανδρος» Βαθυρύακος, ο «Ήφαιστος», το αθλητικό τμήμα της Ροβερτείου Σχολής κ.λπ. Έμβλημα της ΑΕΚ είναι ο δικέφαλος αετός και τα χρώματα της είναι το κίτρινο και μαύρο.ΊδρυσηΗ απόφαση για τη δημιουργία της Α.Ε.Κ. είχε παρθεί στο πατάρι του μαγαζιού αθλητικών ειδών των Αιμίλιου Ιωνά και Κωνσταντίνου Δημόπουλου, που βρισκόταν στην τότε στοά Λουξ της οδού Βερανζέρου. Τα ιδρυτικά μέλη του νεοσύστατου σωματείου ήταν πάνω από 40, ανάμεσα στους οποίους οι: Αιμίλιος Ιωνάς, Μενέλαος Ιωνάς, Κώστας Δημόπουλος, Μενέλαος Καροτσιέρης, Τιμολέων Τάγαρης, Κώστας Σπανούδης (πρώτος πρόεδρος της Α.Ε.Κ., διετέλεσε υπουργός και βουλευτής του Ελ. Βενιζέλου), Μίλτος Ιερεμιάδης, Στέφανος Κεχαγιάς, Νικηφόρος Ελεόπουλος, Παντελής Καραγιάννης, Φωκίων Δημητριάδης (σπουδαίος σκιτσογράφος για δεκαετίες στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ), Κων/νος Κωνσταντάρας, Αλέξανδρος Μακρίδης, Κώστας Ζαρίφης, Γιάννης Χρυσαφίδης, Κώστας Χρυσόπουλος, Βασίλης Φρυδάς, Φίλιππος Φλωρίδης, Αλέξανδρος Στρογγυλός, Λευτέρης Παξιμαδάς, Χρίστος Αλεξανδρίδης.

Η επιλογή ως προς το όνομα δεν έγινε τυχαία, αφού ο σύλλογος ιδρύθηκε από πρόσφυγες, που ήρθαν από την Κωνσταντινούπολη εξαιτίας της Μικρασιατικής Καταστροφής. Για πολλές δεκαετίες, από το 1930 ως το 2003, το γήπεδο της ΑΕΚ βρισκόταν στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Άλλοι φίλαθλοι Κων/πολίτες της ελληνικής επαρχίας δημιούργησαν πάνω από δέκα παρόμοιες Ενώσεις σε όλην την Ελλάδα, οι περισσότερες από τις οποίες δεν υφίστανται πλέον. Το 1925 ιδρύθηκε η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης που το 1929 συγχωνεύθηκε (απορροφήθηκε) από τον ΠΑΟΚ. Το 1929 ιδρύθηκε η ΑΕΚ Τρίπολης. Επίσης με βάση τον κατάλογο των επίσημων ποδοσφαιρικών σωματείων το 1935 υπήρχαν τα εξής σωματεία: Α.Ε.Κ. Καβάλας, Α.Ε.Κ. Καλαμών, Αθλητική Ένωσις Κων/πολεως Πατρών, Πανθεσσαλική Αθλητική Ένωσις Κων/πολεως, Γ.Σ. Α.Ε.Κ. Κομοτηνής και στο κέντρο ο Π.Ο. Κων/πολεως Ν. Αστήρ και η Ένωσις Κων/πολεως (Πειραιάς).


apo wikipedia
ΜΑ ΜΗΝ ΣΕ ΝΟΙΑΖΕΙ,ΜΗΝ ΣΕ ΤΡΟΜΑΖΕΙ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο Π.Α.Ο.Κ ΠΟΥ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ. G4
Εικόνα

Άβαταρ μέλους
Paok1453
Δημοσιεύσεις: 74
Εγγραφή: Σάβ 20 Νοέμ 2010, 00:21
Has thanked: 5 times

Re: ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ-ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ-ΠΑΡΕΛΚΟΜΕΝΑ

Δημοσίευση από Paok1453 » Κυρ 20 Μαρ 2011, 00:17

Ο ΠΑΟΚ είναι η ιστορική συνέχεια του αθλητικού και πολιτιστικού σωματείου της Κωνσταντινούπολης «Ερμής», που δημιουργήθηκε από ρωμιούς της Πόλης το 1875 στη συνοικία Πέρα. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, μία ομάδα προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη δημιούργησαν το 1926 τον Πανθεσσαλονίκειο Αθλητικό Όμιλο Κωνσταντινουπολιτών.

Το καταστατικό του νέου συλλόγου εγκρίθηκε στις 26 Απριλίου 1926 από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης (αριθ. απόφασης 822/26). Η ημερομηνία αυτή θεωρείται και η ληξιαρχική πράξη γέννησης του συλλόγου, αλλά η αγωνιστική του δράση είχε ξεκινήσει ένα χρόνο νωρίτερα. Ως χρώματα της ομάδος επιλέχθηκαν το πένθιμο μαύρο για να συμβολίζει την τραγική περιπέτεια του μικρασιατικού ελληνισμού και το αισιόδοξο λευκό, που θα άνοιγε ένα παράθυρο στο μέλλον. Έμβλημα του συλλόγου, το πράσινο τετράφυλλο και το πέταλο.

Στις 26 Ιουλίου 1925 ο ΠΑΟΚ δίνει το πρώτο του φιλικό παιγνίδι και ηττάται 2-1 από τον Ηρακλή. Δύο εβδομάδες αργότερα θα συντριβεί από τον Άρη με 5-2. Το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο της ομάδας υπογράφεται στις 5 Σεπτεμβρίου 1928, με τον ποδοσφαιριστή Ετιέν, που θα εισπράττει 4.000 δραχμές μηνιαίως.

Στις 20 Μαρτίου 1929 ο ΠΑΟΚ συγχωνεύεται με το άλλο προσφυγικό σωματείο της Θεσσαλονίκης, την ΑΕΚ, με πρωτοβουλία του γιατρού Καραμαούνα, προέδρου του πολιτιστικού σωματείου Ένωση Κωνσταντινοπουλιτών. Ο ΠΑΟΚ αλλάζει έμβλημα και στη θέση του τετράφυλλου τριφυλλιού με το πέταλο, υιοθετείται ο Βυζαντινός Δικέφαλος Αετός. Μόνο που ο Δικέφαλος Αετός του ΠΑΟΚ έχει τα φτερά του κλειστά, σε ένδειξη πένθους για τον ξεριζωμό των ρωμιών από την Πόλη.

Η πρώτη έδρα της ομάδας είναι το γήπεδο Συντριβανίου, που εγκαινιάζεται στις 12 Δεκεμβρίου 1930. Ακολουθεί φιλικό παιγνίδι με τον Άρη, που έληξε με νίκη του ΠΑΟΚ με 2-1. Ο ΠΑΟΚ συμμετέχει στο τοπικό πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης και αναδεικνύεται πρωταθλητής τις χρονιές 1932, 1939 και 1948, ενώ δίνει το παρόν και σε ένα τελικό Κυπέλλου Ελλάδος το 1939.




Οι χρυσές σελίδες του ΠΑΟΚ άρχισαν να γράφονται στη δεκαετία του 1950. Οι ταλαντούχοι παίχτες που έρχονται στην ομάδα (Λέανδρος, Κουρουϊκίδης, Πρόγιος κ.ά.) καθιστούν πανίσχυρο τον ΠΑΟΚ, που αναδεικνύεται πρωταθλητής Θεσσαλονίκης το 1955, το 1956 και το 1957, ενώ συμμετέχει σε δύο τελικούς του Κυπέλλου Ελλάδας (1951 και 1955).

Το φθινόπωρο του 1959 ξεκινά το νέο πρωτάθλημα της Α' Εθνικής, με τον ΠΑΟΚ να είναι πανέτοιμος, με ισχυρή ομάδα και νέο γήπεδο στην Τούμπα, που εγκαινιάζεται στις 6 Σεπτεμβρίου. Χτίστηκε σε οικόπεδο 30 στρεμμάτων, που είχε παραχωρήσει το 1957 ο Στρατός στην Τούμπα, μια προσφυγική συνοικία της Θεσσαλονίκης. Στον πρώτο αγώνα του στην Α' Εθνική, στις 25 Οκτωβρίου 1959, ο ΠΑΟΚ νικά τον Μέγα Αλέξανδρο Κατερίνης με 3-1.

Ο ΠΑΟΚ θα κάνει αισθητή την παρουσία του στο ελληνικό ποδόσφαιρο τη δεκαετία του 1970. Με παίκτες, όπως οι Κούδας, Σαράφης, Γκουερίνο, Παρίδης, Τερζανίδης, Ιωσηφίδης κ.α. κατέκτησε το 1972 και το 1974 τα δύο πρώτα Κύπελλα Ελλάδος και στις 23 Μαΐου 1976 το πρώτο του πρωτάθλημα, σπάζοντας την κυριαρχία των ομάδων του Κέντρου με προπονητή τον Γκιούλα Λόραντ. Το ίδιο διάστημα έδωσε το παρών σε πέντε ακόμη τελικούς (1970, 1971, 1973, 1977, 1978). Στην Ευρώπη ξεχωρίζει η πορεία του στο Κύπελλο Κυπελλούχων την περίοδο 1973-74. Έφθασε ως τα προημιτελικά, όπου αποκλείστηκε από τη Μίλαν (3-0, 2-2).

Τη δεκαετία του 1980 ο ΠΑΟΚ θα κατακτήσει ένα ακόμη πρωτάθλημα (1985), με τεχνικό τον Βάλτερ Σκότσικ και παίχτες, όπως οι Σκαρτάδος, Κωστίκος, Δημόπουλος, Ιωσηφίδης και Βασιλάκος. Θα φθάσει σε τρεις τελικούς Κυπέλλου Ελλάδος (1981, 1983 και 1985). Το 1983 θα έχει δύο αξέχαστες αναμετρήσεις με την Μπάγερν για το Κύπελλο UEFA, όπου θα πέσει ηρωικά (0-0, 0-0 και 9-8 στα πέναλτι υπέρ των Βαυαρών).
ΜΑ ΜΗΝ ΣΕ ΝΟΙΑΖΕΙ,ΜΗΝ ΣΕ ΤΡΟΜΑΖΕΙ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο Π.Α.Ο.Κ ΠΟΥ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ. G4
Εικόνα

Κλειδωμένο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 238 επισκέπτες