Α.Ο.Ξ.

Μέχρι το 1967 στην Ξάνθη υπήρχαν οι ομάδες "Ορφέας Ξάνθης" με έτος ίδρυσης το 1908 και η "Ασπίδα Ξάνθης" που είχε ιδρυθεί το 1923. Το 1967 οι διοικήσεις των δύο ομάδων αποφασίζουν να ενωθούν ώστε η πόλη να εκπροσωπείται από μια δυνατή ομάδα κι έτσι ιδρύεται ο Α.Ο.Ξ. (Αθλητικός Όμιλος Ξάνθης). Η νέα ομάδα μετά από την αναδιάρθρωση που είχε γίνει στις κατηγορίες αγωνίζεται στην Β Εθνική (η οποία τότε ήταν σε ομίλους) αντί για το τοπικό πρωτάθλημα στο οποίο θα έπρεπε να αγωνιστεί. Στην Β Εθνική θα παραμείνει για αρκετά χρόνια.

Τα πρώτα χρόνια-οι "ΚΟΚΚΙΝΟΙ ΔΙΑΒΟΛΟΙ"

Από την ίδρυση του Α.Ο.Ξ. μέχρι και της αρχές του 80' ο κόσμος της Ξάνθης δίνει μαζικά το παρών τόσο εντός έδρας όσο και στα κοντινά εκτός έδρας παιχνίδια χωρίς όμως να υπάρχει κάποια στοιχειώδης οργάνωση. Τότε μερικά άτομα που είχαν συχνή παρουσία δίπλα στην ομάδα παίρνουν την απόφαση να δώσουν χρώμα στην κερκίδα αλλά και να έχουν μια καλύτερη οργάνωση εντός και εκτός έδρας. Έτσι δημιουργείται η παρέα που φτιάχνει τα πρώτα πανιά και κάποιες σημαίες ενώ ακούγονται και τα πρώτα μαζικά συνθήματα. Αυτή η παρέα ονομαζόταν "ΚΟΚΚΙΝΟΙ ΔΙΑΒΟΛΟΙ". Την τελευταία αγωνιστική της περιόδου 1982/1983 ο Α.Ο.Ξ. θα αντιμετωπίσει εκτός έδρας την ήδη υποβιβασμένη στην Γ Εθνική Αναγέννηση Γιαννιτσών σε ένα παιχνίδι που κρινόταν η παραμονή του στην κατηγορία. Οι "ΚΟΚΚΙΝΟΙ ΔΙΑΒΟΛΟΙ" κινητοποιούν αρκετό κόσμο από την πόλη κι έτσι 3000 ξανθιώτες θα βρεθούν στα Γιαννιτσά. Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη μετακίνηση Ξανθιωτών σε εκτός έδρας παιχνίδι.

ston makedoniko to 1985

Ο πρώτος οργανωμένος σύνδεσμος-Ο.Φ.Α.Ο.Ξ.

Την αγωνιστική περίοδο 1984/1985 η διοίκηση του Α.Ο.Ξ. θα βάλει ως στόχο την άνοδο στην Α' Εθνική αν και η κατάληξη θα είναι τελείως διαφορετική και τελικά η ομάδα θα υποβιβαστεί στην Γ' Εθνική. Όμως παρά την κακή αγωνιστική πορεία του Α.Ο.Ξ. , αυτή η περίοδος θα είναι σημαντική στην οπαδική ιστορία της Ξάνθης καθώς τότε ιδρύθηκε ο πρώτος οργανωμένος σύνδεσμος με την ονομασία "Ο.Φ.Α.Ο.Ξ." (Όμιλος Φιλάθλων Α.Ο.Ξ.). Η παρέα "ΚΟΚΚΙΝΟΙ ΔΙΑΒΟΛΟΙ" μεγαλώνει και συνεχίζει πλέον πιο επίσημα. Έτσι νοικιάζονται τα πρώτα γραφεία όπου θα στεγαστεί ο σύνδεσμος αυτός (επίσημα με καταστατικό). Μετά από ένα χρόνο η ομάδα επιστρέφει στην Β' και το 1988/1989 έρχεται η άνοδος στην Α' Εθνική. Κάτι που κάθε Ξανθιώτης οπαδός περίμενε για χρόνια είχε γίνει πραγματικότητα. Ο κόσμος γιορτάζει το γεγονός με πορεία μέσα στην πόλη ενώ οι πανηγυρισμοί θα συνεχιστούν και για αρκετό καιρό μετά την άνοδο.

REBELS-Οι επαναστάτες της Ξάνθης

Η ίδρυση-Τα πρώτα χρόνια

Με την άνοδο στην Α εθνική θα γίνει οπαδικά κάτι πιο δυναμικό. Στον μικρό χώρο των γραφείων του "Ο.Φ.Α.Ο.Ξ." κάποια άτομα παίρνουν την απόφαση για κάτι καλύτερο. O χώρος αυτός εγκαταλείπεται και ο σύνδεσμος σταματάει την λειτουργία του. Νοικιάζεται το γνωστό υπόγειο της οδού Βασιλίσσης Σοφίας που θα είναι για χρόνια η βάση των φανατικών οπαδών του Α.Ο.Ξ με την πρώτη ομάδα του νέου συνδέσμου να αποτελείται από τα αδέρφια Καρύδα, τον Κοτόρνο, τον Πατσούρα, τον Αργύρη, τον "κουρέα", τον "ξινό" και τον "over". Έτσι ιδρύονται και επίσημα οι "REBELS". Η ονομασία αυτή θα δοθεί από τους ιδρυτές για να συμβολίσει την επαρχιακή οπαδική επανάσταση ενάντια στις ομάδες του ΠΟΚ και της Θεσσαλονίκης καθώς είναι γνωστό ότι "REBELS" σημαίνει επαναστάτες. 126277Με την ίδρυση του συνδέσμου αρχίζει ένα άνοιγμα στη νεολαία (και όχι μόνο) της Ξάνθης και του νομού ευρύτερα. Με αφορμή την άνοδο στην Α' Εθνική στο μέρος που υπήρχε η μικρή κερκίδα (χώρος από τον οποίο έβλεπαν τα παιχνίδια οι "ΚΟΚΚΙΝΟΙ ΔΙΑΒΟΛΟΙ" και αργότερα ο Ο.Φ.Α.Ο.Ξ.) χτίζεται η θύρα 3 που γίνεται η θύρα των REBELS και ο χώρος συγκέντρωσης των φανατικών οπαδών της ομάδας. Τα πρώτα χρόνια στην πρώτη κατηγορία ο κόσμος δίνει μαζική παρουσία στα παιχνίδια του Α.Ο.Ξ. Αρχίζουν οι πρώτες εκδρομές στα εκτός έδρας παιχνίδια σε Θεσσαλονίκη και επαρχιακές πόλεις της Μακεδονίας αλλά και σε πιο μακρινά μέρη. Ένα πούλμαν με "REBELS" ξεκινάει πάντα για το εκτός έδρας παιχνίδι έστω και με τη συμμετοχή λίγων ατόμων.

Τα έτη 1992-1996 ο σύνδεσμος έχει συνεχώς ανοδική πορεία. Έίναι χαρακτηριστικό ότι και σε παιχνίδια χαμηλού ενδιαφέροντος στο γήπεδο συνολικά υπάρχουν 6-7 χιλιάδες κόσμου με την θύρα 3 να είναι πάντα γεμάτη. Ειδικά όμως τα παιχνίδια με την Καβάλα εντός κι εκτός τα οποία αποτελούν τοπικά ντέρμπυ (ο Πανθρακικός βρισκόταν στην Δ εθνική τότε και δεν υπήρχε κάτι ανάλογο) είναι κάτι σημαντικό για τους Ξανθιώτες. Το 1992 γίνεται εκδρομή στο Καυτανζόγλειο για εκτός έδρας παιχνίδι με τον Ηρακλή. Στην επιστροφή οι εκδρομείς θα ζητήσουν από τον οδηγό να περάσει μέσα από την πόλη της Καβάλας για μια στάση. Αυτό τελικά γίνεται και τα πούλμαν σταματάνε στις καφετέριες μπροστά από το λιμάνι δηλαδή στο κέντρο της Καβάλας. Εκεί για περίπου μισή ώρα θα γίνουν συγκρούσεις με Καβαλιώτες μέχρι να εμφανιστεί η αστυνομία και οι Ξανθιώτες να πάρουν τον δρόμο της επιστροφής. Αυτό το περιστατικό είναι η αρχή από μια σειρά σκηνικών μεταξύ Ξάνθης-Καβάλας που θα ακολουθήσουν και τα επόμενα χρόνια. Στην Ξάνθη υπήρχαν από παλιά σύνδεσμοι άλλων ομάδων (ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ, ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, ΆΡΗ) και κατά καιρούς είχαν γίνει διάφορα μεμονωμένα περιστατικά κυρίως όταν έπαιζε η Ξάνθη με την αντίστοιχη ομάδα τις προηγούμενες μέρες ή την μέρα του αγώνα άλλοτε νικηφόρα και άλλοτε όχι για τους "REBELS".

Η προσφορά τους στην ομάδα

Το 1996 όμως θα απασχολήσουν τον σύνδεσμο και τα διοικητικά της ομάδας. Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Skoda Ξάνθη Χ. Πανόπουλος έχει σαν σχέδιο την μετονομασία της ομάδας σε Skoda Θράκης με στόχο την δημιουργία ομάδας που θα αφορά όλη την Θράκη και θα έχει κινητή έδρα (μισά παιχνίδια στην Αλεξανδρούπολη και μισά στην Ξάνθη). Οι "REBELS" θα διοργανώσουν πορεία στην οποία θα λάβουν μέρος περίπου 2000 άτομα τα οποία κατευθύνονται στο ξενοδοχείο όπου βρίσκεται η αποστολή της ομάδας και η διοίκηση. Εκεί μετά από έντονη αντιπαράθεση που είχαν με τον μεγαλομέτοχο θα του "απαγορεύσουν" την διάλυση και τον αφανισμό της ομάδας. Αυτή ήταν η σημαντικότερη προσφορά τους προς τον σύλλογο. Αργότερα όταν ο μεγαλομέτοχος θα αποφασίσει να αλλάξει πλήρως το σήμα της ομάδας (με την τοποθέτηση του σήματος της εταιρείας Skoda δίπλα στον Δημόκριτο) αλλά και το χρώμα στις φανέλες από κόκκινο σε πράσινο οι "REBELS" θα έρθουν πάλι σε αντιπαράθεση μαζί του και αυτό θα τους βάλει στο στόχαστρο ακόμα περισσότερο. Αρχικά οι REBELS είχαν πάρει την απόφαση να μην έχουν φιλίες με οπαδούς καμίας άλλης ομάδας. 

lazio 2002

Αυτό όμως το 1996 θα αλλάξει και έτσι θα φιλοξενήσουν στο σύνδεσμο, οπαδούς του Πανιωνίου ενώ θα αρχίσουν να βλέπουν με φιλικές διαθέσεις όλες τις ομάδες εκτός ΠΟΚ και Θεσσαλονίκης. Εκείνη την περίοδο οι REBELS φτάνουν να έχουν 800 εγγεγραμμένα μέλη. Ο σύνδεσμος σε κάθε εντός έδρας αγώνα διαθέτει δύο πούλμαν τα οποία μεταφέρουν oοπαδούς-φιλάθλους όχι μόνο των REBELS αλλά και από τα ορεινά χωριά την Ξάνθης με επίκεντρο τη Σμίνθη και άλλα δύο πούλμαν τα οποία μεταφέρουν κόσμο από τα χωριά του κάμπου της Ξάνθης (Άβδηρα, Γενισέα κλπ). Αυτό θα διαρκέσει μέχρι το 2000 όπου άρχισε μια οπαδική πτώση και τα δύο πούλμαν του κάμπου θα σταματήσουν καθώς δε μαζευόταν αρκετός κόσμος ενώ στα ορεινά θα μείνει το ένα πούλμαν. Από το 2001 οι "REBELS" θα αποκτήσουν την δική τους φωνή τηλεοπτικά στο ΚΑΝΑΛΙ 6. Είναι μια εκπομπή που παρουσιάζει ο πρόεδρος τους με τίτλο "Παρέα με τους REBELS". Τον Σεπτέμβρη του 2002 η Ξάνθη θα δώσει το πρώτο ευρωπαϊκό της παιχνίδι εκτός έδρας με τη Lazio και οι "REBELS" θα κάνουν την μεγαλύτερη μετακίνηση τους. Στη Ρώμη θα βρεθούν συνολικά 700 άτομα εκ των οποίων οι 400 είναι μέλη του συνδέσμου που είχαν μεταβεί οδικώς μέχρι εκεί.

 

Κύλιση στην Αρχή