Τον Θρύλο μου τον αγαπώ και πάντα τον ακολουθώ...

Αγνά λόγια μιας εποχής που μοιάζει τόσο απομακρυσμένη από την σύγχρονη οπαδική σκηνή. Λόγια ανθρώπων που έχουν ως κύριο σκοπό την ενίσχυση της λατρεμένης τους ομάδας με κάθε ¨θεμιτό¨ μέσο. Ίσως η βασική έννοια και σημασία της λέξης οπαδός. Έννοια αλλοιωμένη στο πέρασμα των χρόνων. Το παρακάτω απόσπασμα των δηλώσεων του τότε προέδρου του Σ.Α.Φ.Ο.Π (Σύνδεσμος Αθηναίων Φιλάθλων Ολυμπιακού) το 1972 τα λέει όλα.Καταγραφή

Λόγια που τα ακολούθησαν κατά γράμμα οι οπαδοί του Ολυμπιακού και έγραψαν άλλη μία σελίδα στην πλούσια ιστορία του συλλόγου, του Ολυμπιακού κόσμου και του οπαδισμού γενικότερα, οργανώνοντας και πραγματοποιώντας την περιβόητη (για τα δεδομένα της εποχής) εκδρομή στα Τρίκαλα.

Κυριακή 12 Ιουνίου του 1966. Ο Ολυμπιακός καλείται να αγωνιστεί στα Τρίκαλα σε έναν πολύ σημαντικό αγώνα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Στο κάλεσμα του Θρύλου, δεν καθυστέρησαν να ανταποκριθούν οι οπαδοί του καθώς όλη την εβδομάδα με κάθε μέσο, με κάθε τρόπο, παραβλέποντας κάθε δυσκολία προσπάθησαν να βρεθούν δίπλα στην αγαπημένη τους ομάδα και να την στηρίξουν όπως μόνο αυτοί γνωρίζουν και μπορούν. Τελικά δεν δυσκολεύτηκαν να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους. Τα καραβάνια των οπαδών ξεκίνησαν ημέρες νωρίτερα με ότι μέσο χρειάστηκε. Η δίψα τους για τον Ολυμπιακό ήταν τεράστια και τίποτα δεν θα τους εμπόδιζε να βρεθούν δίπλα του.

Καταγραφή1

Οι εικόνες στην διαδρομή απίστευτες. Από τη Λαμία μέχρι και τα Τρίκαλα φίλαθλος κόσμος του Ολυμπιακού υποδεχόταν τους μελλοντικούς πρωταθλητές Ελλάδας ως ήρωες. Εξέφραζαν με χειροκροτήματα και ιαχές την αγάπη τους και την στήριξή τους, μετατρέποντας τα χιλιόμετρα ως μία ευχάριστη ερυθρόλευκη διαδρομή. Τη σκυτάλη παραλαμβάνει η όμορφη πόλη των Τρικάλων.

Το όλο σκηνικό θυμίζει γιορτινές ημέρες του Πειραιά. Κάθε γωνιά της πόλης έχει βαφτεί ερυθρόλευκη. Τα ξενοδοχεία της πόλης είναι ασφυκτικά γεμάτα. Αδιάψευστος μάρτυρας, οι φωτογραφίες της εποχής, μας μεταφέρουν τις εικόνες με αρκετό κόσμο να βρίσκει χώρο ανάπαυσης στις όχθες του ποταμού και γενικά όπου μπορεί να απολαύσει λίγες ώρες ξεκούρασης.

Καταγραφή2

Όλοι πλέον είναι ετοιμοπόλεμοι για την ομάδα της καρδιάς τους. Έχουν γεμίσει κάθε γωνιά του γηπέδου και όχι μόνο. Είκοσι και πλέον χιλιάδες βρίσκονται εντός του γηπέδου, καθώς υπάρχουν και αρκετοί έξω απ' αυτό, βάζοντας και αυτοί με τη σειρά τους την υπογραφή τους στην μεγαλύτερη για την εποχή εκδρομή οπαδών στην Ελλάδα.

Καταγραφή5

Αγνές εποχές αθλητισμού. Αγνές εποχές οπαδισμού. Εποχές που κυρίαρχος σκοπός στις τάξεις των οπαδών ήταν η στήριξη της αγαπημένης τους ομάδας. Χωρίς την χρησιμοποίηση αθέμιτων μέσων, ανόητου και χωρίς πλάνο ή αποτέλεσμα χουλιγκανισμού. Χωρίς αχρείαστες ακρότητες και προκλήσεις. Μονάχα με όπλα την αγάπη για την ομάδα, το πάθος, τη φωνή, την τρέλα και κυρίως ένα καθήκον-προνόμιο που στην εποχή μας φαντάζει όνειρο μακρινό : ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΟΥ.

Κύλιση στην Αρχή